Reklama

Reklama

Příhody pana domácího

  • Japonsko Nagaja šinširoku (více)

Obsahy(1)

Vdova a obchodnice Otanu se ujme malého chlapce, válečného sirotka, s nímž těžce navazuje citový kontakt. Zpočátku chladná a odměřená žena si časem na chlapcovu přítomnost zvykne a dítě jí začne být brzy smyslem života. poté se ale objeví chlapcův otec, který chlapce odvede. Otana se rozhodne k další adopci... Film o postupné proměně citových vztahů je počítán mezi nejlepší Ozuovy filmy. David Bordwell o filmu napsal: "I kdyby Ozu nenatočil nic než tento 72minutový film, musel by být považován za jednoho z největších světových režisérů." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch odlehčenějších Ozuových filmů, který má jednoduchý a ani ne tak hluboký děj, ale na to si ani nehraje a naopak je příjemným příběhem vdovy, která se chtě nechtě musí postarat o malého kluka a ačkoli se o něj vůbec starat nechce, nakonec si ho oblíbí a najde si k němu cestu. Místy je v tom příjemný lehký humor, rychle to uteče, Ozu celý příběh zručně graduje a co mě překvapilo asi nejvíc je to, že tu jsou rozpoznatelnější emoce u jednotlivých postav víc, než v ostatních Ozuových filmech. Kdo už někdy nějaký viděl, tak ví, že jeho postavy často mají dlouhou dobu jeden jediný výraz a veškeré ostatní jsou za ním skryté, ale tady je to vstřícněji a srozumitelněji podané i pro zbytek světa, hlavně pro západní diváky. Za mě určitě spokojenost, nevydíralo se tu a i s postavami se tu nějak pracuje, jen teda do role chlapce měl Ozu vybrat nějakého, který aspoň umí důvěryhodně předstírat brekot, protože ty jeho pokusy byly spíš k smíchu a přitom k smíchu být nebyly. 4* ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Kohei vypadá jak Otesánek, ztratil se a je z toho vyjukaný. Jeho dětský, nevinný pohled obměkčí i to nejkamennější srdce a získá si postupně každého, především nevrlou vdovu Tane. Přímočarý a jednoduchý příběh, plný něžného humoru, bez přehnaného přislazování a sentimentality. Ani to trochu zbytečné moralizování na závěr mu na kouzlu neubralo. Dojemný a hřejivý film. ()

Reklama

Galerie (14)

Reklama

Reklama