Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh mladého japonského vojáka (Minori Terada), který je v posledních dnech druhé světové války přiřazen k sebevražedné jednotce bez naděje na návrat. Film Nikudan je satirou nešetřící protiválečný film, který natočil Kihači Okamoto, aby poukázal na absurdity japonské politiky na konci druhé světové války. (Courtemanche)

Recenze (6)

JFL 

všechny recenze uživatele

Kihači Okamoto část své filmografie věnoval tématu druhé světové války, která jeho samotného poznamenala. Ze všech jeho filmů je "Nikudan" nejotevřenější a také nejosobnější. Aby snímek mohl vzniknout, vzal si Okamoto u svého domácího studia Tóhó, které ho nechtělo financovat, dovolenou a natočil ho za pomoci kolegů ve vlastní produkci za přispění společnosti Art Theatre Guild. Symbolistní vyprávění nechává hrdinu procházet širokým spektrem situací, které vystihují absurditu posledních dnů války a ostře satirizují ideál japonského vojáka odhodlaného zemřít pro císaře. Během toho projde různými výmluvnými rolemi od krávy (kvůli nedostatku jídla musejí vojáci každé sousto několikrát vrátit z žaludku do pusy a znovu přežvýkat) přes prase (velitel mu nakáže, že nesmí během výcviku nosit oblečení) a člověka (po ukončení výcviku má jeden den volna, kdy se může chovat jako individuum s lidskými potřebami) až po boha (všichni vojáci se sebevražednými úkoly byli považováni za bohy) a posléze i přízrak (přetrvává až do současnosti). Formálně film využívá typické novovlnné postupy jako významové kontrapunkty, symboly, volné vyprávění a asociativní skladba. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Významné protivojnové dielo sa vyznačuje brutálnym ostrovtipom a absurdnými situáciami. Posledné dni vojny po zvrhnutí atómových bômb sa armáda neustále pripravovala na "kamikadze" útoky a v centre pozornosti stoja osudy bezvýznamného vojaka. Všadeprítomný čierny humor, satira a fanatizmus dokonale korešponduje s excelentným záverom. Škoda rozvláčnej strednej časti filmu, celkový efekt mohol byť údernejší. Štvrtý komentár. ()

Drolin 

všechny recenze uživatele

Jeden z vrcholných snímků japonské kinematografie 60. let, kde vyniká především inovativní forma (rychlý střih) a zvládnutá satira prostoupená celým filmem. Společně s předchozím Aa bakudan poměrně přehlížené dílo na rozdíl od samurajských Kiru a Daibosatsu-Toge, za zhlédnutí však Nikudan beze zbytku stojí. ()

Dionysos 

všechny recenze uživatele

Hlava, která se promění v lebku, je už předem prázdná. Šílenství říká: smrt už je tady.* Válka říká: se mnou přichází šílenství. Šílenství anticipuje, zatímco vojákova hlava vzpomíná – z této aporie vyvstává druhý smrtící účinek války: válka nikdy nekončí. Pro přeživšího, pro „pamětníka“ se navždy vrací s jeho pamětí – film jako retrospekce, vyprávění minulosti jednoho vojáka i médium kolektivní vytěsněné paměti (vytěsněné, protože Nikudan demaskuje, tehdy ještě neskončily časy, kdy film mohl mít společenskou funkci jinou než ekonomicko-provozní); ale i film jako obraz anticipace – válka jako most mezi minulostí a budoucností, protože absurdita světa spojeného mostem vzpomínky nezmizela. Hrdinova válka začala ve chvíli, kdy válka již skončila: jak z toho neusoudit, že válka nikdy neskončí? Stejně jako v Hlavě XXII. je geniálně dojemné sledovat, jak je hrdina chycen v pasti absurdity času, ze kterého není úniku ani směrem dopředu ani dozadu, protože jeho osud byl v logice války vždy již zpečetěn. *) Dějiny šílenství, 1961 ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

My jsme ještě vyrůstali v tom, že kamikaze je ,,ukázka,, toho, že Japonci opravdu neznají hranice, když jde o vlast. Možná ještě i dnes se to učí takhle, ale už se pomalu objevují důkazy o tom, že kolikrát je zbili do bezvědomí, lámaly jim kosti, atd., aby podepsali že pro svou vlast jako ,,rybičky,,. (proto nečtu dějepis, ptají se a píšou je podle toho co akorát vyhovuje/neškodí. Z děl spisovatelů člověk může vidět pravdivější obraz o národech /nemusí být o válce/.). Tento anti-válečný film je mix černého humoru, ironie, absurdity, melancholie, s vynikající režií. Je to k_revsky povedené dílo. Sice tolik japonských filmů jsem do dnešní doby neviděl, ale tento je zatím ten nejlepší. --- p.s. ,,Aristoteles je ten, který bydlel v sudu.,, ...5/5 ()

rivah 

všechny recenze uživatele

LIDSKÉ TORPÉDO...Novovlnný film o válce a úloze vojáka v ní pojat s černým humorem, ironií, satirou i fanatizmem. Když se blíží válka ke konci, je mladý voják pověřen vysláním v miniponorce s torpédem proti vojenské lodi. ()

Reklama

Reklama