Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh o válce a statečnosti, odehrávající se na Nových Hebridách.
Kapitán americké armády v Tichomoří je nečekaně převelen k anglické jednotce na malém ostrůvku, aby přispěl k vyřešení válečného úkolu svou vynikající znalostí japonštiny. Po příchodu k pěší jednotce zjistí, že se z dosud poklidnějšího prostředí námořnictva rázem ocitl doslova na minovém poli, kde jde každou chvíli jen o záchranu vlastního života. Proti své vůli se společně se skupinkou několika mužů vydává neproniknutelnou džunglí, aby předali americkému letectvu důležitou zprávu. Při psychicky i fyzicky náročné akci mají také zlikvidovat vysílací stanici, kterou Japonci umístili v druhé části ostrova...
Film natočil vynikající hollywoodský režisér Robert Aldrich, známý westerny Vera Cruz a Apač, gangsterkami Grissomova banda, Líbej mě k smrti, thrillerem Sladká Charlotte, anebo válečným snímky Tucet špinavců, Útok!. V komorně laděném příběhu důmyslně zachytil atmosféru napětí, strachu uprostřed neznámého prostředí, zároveň - jak prozrazuje ironický název snímku - stejně přesvědčivě zpochybnil válečnou slávu i hrdinství. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Ze začátku se vše zdá jako solidní válečná žánrovka typická pro minulé století, která sice má s válkou společného jen ty uniformy, ale dá se na ni s vypnutým mozkem celkem zábavně dívat. No, nebudu zbytečně spoilerovat pro ty, kteří ještě neviděli 42 let starý film, ale ten konec naprosto pochcává veškerou logiku a předchozí děj. Nedokážu si vůbec představit, jaké kardinální hovado muselo psát scénář, protože desetikilometrové vzdálenosti, které vojáci zdolávali po celou noc a potili při nich doslova krev, se během jedné sekundy smrsknou na deset metrů a nakouknutí do nejbližšího křoví, aby se celý problém vyřešil jedním fádním výstřelem z ruční bambitky. Směšný konec, který nedovolí logicky myslícímu sedlákovi s fyzikálně-chemickým mozkem, vůbec poslat tento film nad průměr tří hvězd. 60% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Michael Caine byl v sedmdesátých letech skutečně ve formě, filmové trháky jako Poslední údolí a Příliš pozdní hrdina ho navždy zanesly do světového filmu. Caine po boku Robertsona ve filipínské džungli likvidují sebevědomé Japonce, které vede vychytralý důstojník, jenž sehrává se zbytkem přeživších ze skupiny podivnou psychologickou hru za účelem zbylé přesvědčit o správnosti vzdát se mu a navždy tak pohřbít nabytou strategickou informaci. Skvěle zakončený snímek s děsivým úprkem o život. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Spolu komentátori sú sklamaní z nelogickostí v deji a zlého dabingu. Zrejme som jednoduchšie vybavený. Pretože mne nevadilo ani jedno ani druhé. Dabing som si užil. Vojnu považujem za nelogickú vždy. Vrátane jej príčin. Tak akú logiku hľadať v priebehu bojových operácií? Vždy je to vec náhody. Aj prežitie. Naopak, užil som si vskutku skvostné charaktery vojakov. Američan je bufeťák s nechuťou k boju a priamej akcii. Má moje sympatie! Prišiel užiť tichomorského slnka, cigariet a pohody k piesočným plážam. Ešte lepšie! Len vďaka znalosti japončiny. Nebola by k zahodeniu. Namiesto toho je svojim nadriadeným a zároveň kamarátom, vďaka znalosti japončiny, povolaný k náročnej bojovej úlohe. Pôjde pri nej o kejhák. Nadriadený, v podaní Henryho Fondu, sa šmahom ruky mení z podlizovačného kamoša na odpudivo nadradenú a kokotsky prísnu vojenskú gumu. Angličania, ku ktorým je bufeťácky Amík priradený, na tom nie sú s vojenskou cťou a morálkou lepšie. Veliteľom jednotky je nafúkaný obmedzenec. Príliš žerie vojnu. Takýto sú úplne najhorší, viem z vlastnej vojenskej skúsenosti. Vďaka nemu sa v úvode misie takmer tretina jednotky postrieľa navzájom (pri útoku ich veliteľ nevhodne rozostaví oproti sebe). Iný zmrd z jednotky neváha useknúť nepriateľovi ruku, aby získal jeho zlatý prsteň. Neskôr sa v rámci jednotky vraždí. Odopierajú sa príkazy a tak. Z druhej strany spoznáme japonského dôstojníka - sadistu. Vyžíva sa v psychickom i fyzickom mučení protivníkov. Niet si veľmi medzi kým vybrať. Jediným sympaťákom ostáva vojak v podaní Michaela Caina, ktorý nemá zlé nápady ako so všetkým vydrbať a nezničiť si život. No i on sa v závere, žiaľ, zmení na patetického úbožiaka. Hláška filmu: "Pobežíme cik-cak. Ja pobežím cik a Ty cak." ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

O co je blbější začátek, o to lépe finišujem. Těžko si v postavách vybrat favofita, pokud tedy nejste míšenec anarchisty, nihilisty a pacifisty, aby vám Robert Aldrich podstrčil nosatého Ronalda Frasera (jeho roli jsem mu nezáviděl). Jestli to obranné pole před táborem mělo nějaký hlubší význam než ukázat, že všichni se bojí o svůj nos a tak ani krok navíc pro kamaráda neobětují, nepovedlo se ho doručit divákovi. Ztotožňuji se s komentářem kolegy DaViD´82, dabing ač plný výborných dabérů, je opravdu hrozný. Velmi slabých čtyři, spíš tři a jeden výstřel. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Průměrný válečný film obsahující až příliš velké množství neakceptovatelných wtf momentů. Děj se odehrává v roce 1942 na největším ostrově Vnějších Hebrid, kam je kvůli své znalosti japonštiny převelen americký poručík Sam Lawson (Cliff Robertson). Angličani mají svou základnu úplně na jihu, Japonci ovládají sever. A tady už nastávají první problémy. Japonci ve filmu ovládají celý ostrov, přičemž Angličani drží pouze malou pevnůstku, ani to ne, jen několik budov hájených asi čtyřmi kulometnými hnízdy. Skupina asi 15 vojáků spolu s Lawsonem a lékařem Toshem (Michael Caine) se vypraví hluboko do nepřátelského území zničit nepřátelskou vysílačku. Jsou mezi nimi schematicky vykreslené figurky jako vojín-zbabělý nováček, obtloustlý zbabělý hajzl, nebo velitel, kterého ale vojáci nerespektují. Je jasné, že ne všichni se vrátí zpět. Hned v prvních minutách filmu je scéna, kdy se tým několika vojáků vrací zpět do tábora přes obří planinu, která se před základnou angličanů rozkládá, a z okolní džungle po nich střílí japonští vojáci. Hádejte, jak film končí... A to jsem ještě nezmínil, jak důmyslně mají Japonci v džungli nataženou audio aparaturu... Někdo tady Příliš pozdního hrdinu přirovnává k Četě, ale horší přirovnání bych nevymyslel. Tohle je prostě až příliš obyčejně natočený válečný film, bez jakéhokoliv výraznějšího momentu. O válce celkově nejde moc dobře točit filmy nějak originálně, aniž by člověk opakoval a napodoboval díla jiných režisérů. Pokud člověk zrovna nenatáčí Apokalypsu. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Mnoho herců v hlavních rolích mělo válečné zkušnosti. Nejsilnější patrně Percy Herbert, který sloužil u Royal Army Ordnance Corps v Pacifiku a strávil 4 roky v japonském zajateckém táboře. Cliff Robertson (Lawson) sloužil za války u obchodního loďstva, Denholm Elliot (Hornsby) jako navigátor bombardéru RAF, Harry Andrews (plukovník Thompson) si odbyl válečnou službu u dělostřelectva. Henry Fonda (kapitán Nolan) sloužil 3 válečné roky u amerického námořnictva. Michael Caine (Tosh) si prožil bojovou zkušenost ve válce Koreji. (Martensson35)
  • S rozpočtem zhruba 6 250 000 amerických dolarů a výdělkem přibližně 1 590 000 dolarů se film stal jedním z největších kasovních propadáků historie studia ABC. (Martensson35)
  • Cliffu Robertsonovi byla zamítnuta účast na předávání cen Akademie, kde měl převzít Oscara za hlavní roli ve filmu Charly (1968). Oficiálně režisér Aldrich toto rozhodnutí zdůvodnil přílišným zdržením natáčení vlivem jeho absence na place. Neoficiálně se však mělo jednat o jeho pomstu studiu ABC za vnucení Robertsona do hlavní role. (Martensson35)

Reklama

Reklama