Reklama

Reklama

Mentolky

(festivalový název)
  • Jižní Korea Bakhasatang (více)
Trailer

Obsahy(1)

Na srazu studentů po dvaceti letech se nečekaně objeví i zoufalý Yongho. Po chvíli se opije, způsobí scénu a vyleze na železniční most, kde se nechá přejet vlakem. Snímek pak retrospektivně sleduje několik důležitých událostí jeho života, které ho dohnaly až k sebevraždě. První flashback se odehrává jen tři dny před tím, kdy si Yongho kupuje pistoli, aby kromě zastřelení sebe sama mohl potrestat i ty, kteří mu ublížili. Je však kontaktován neznámým mužem, manželem jeho dávné první lásky Sunim, která je velmi nemocná a chce jej ještě jednou vidět. V dalším flashbacku pět let v minulosti je Yongho úspěšným podnikatelem, ale manželství se mu rozpadá pod rukama. (VanTom)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (18)

ChArLeNe odpad!

všechny recenze uživatele

Film priam nabáda fandiť tomu, že sa hlavná postava zabila. Bije ženu za neveru a sám podvádza, kopol psa, metlou každého bije, mučí tam jedného - to akože s takýmto násilníkom má divák súcitiť? Film neobsahuje žiadnu nápravu správania hlavnej postavy, len ako sa ľutuje. Žiadne vnútorne monológy, kde by postava ľutovala svoje správanie a prejavila túžbu zmeniť sa, čím by si diváka mohla získať na svoju stranu. Ďalšie postavy tiež nie sú lepšie (jedine jeho prvá láska a jej manžel, ktorí sú tam na 5 minút, sú tam normálni). Nezmyselné scény a prepálená stopáž. Film mal skončiť po hodine, pretože čím dlhšie je hlavná postava na obrazovke, tým je nesympatickejšia. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Docela mě tenhle film zklamal. Už jsem viděl docela dost korejských filmů a tenhle mi přišel zatím jako jasně neslabší. Možná tím že se u něho motali japonci, ale asi to tím nebude. Děj je vyprávěn pozpátku ala Memento, většinou po čtyřletých skocích, příběh nemá žádný spád, hlavní hrdina se často chová nesmyslně, spousta věcí zůstává nevysvětlených a to takovým způsobem, že nemáte pořádnou šanci si vůbec domýšlet, jak a proč se to dělo nebo jak to dopadne. Poprvé jsem poslední hodinu prospal, tak jsem jí pustil znova a není mi to nic jasnější, spíš mě napadají nové otázky. Co se týká emocí, tak film vás rozhodně nezahřeje u srdce, je tu pár vypjatých scén, ale většinou nemají pořádný kontext, hrdina je nesympatický a často se chová jako idiot. Celou dobu jsem čekal, že mi aspoň naznačí proč se tak chová, ale to ani omylem. Vizuální ani hudební stránka není nijak novátorská, spíše naopak. Žádný Oldboy se teda nekoná. Dlouhé záběry s minimem hudby spolu s divným hlavním hrdinou působí tak nějak odtažitě a za celý film jsem si k hlavní postavě nevybudoval žádný vztah. Pokud mi někdo zkusí vysvětlit, co se mu na filmu líbílo a jak to on pochopil, rád s ním o tom hodim řeč. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Hlavný hrdina je neznesiteľný. Film ukazuje styčné momenty jeho života a v každom z nich mohol svoj život nasmerovať lepšie. Režisér ho k tomu nevedie. Účelovo necháva človeka, aby upadal, bez toho aby prišiel s nejakou konzistentnejšou, ľudskejšou myšlienkou. Ako máme pristupovať k hrdinovi, ktorý sa správa k ostatným ako úplný somár?A to katarzné na konci sa všetko vysvetlí je tiež podané ako veľmi samoúčelný blábol. Na to, že je Chang-dong Lee celkom uznávaný režisér sú jeho prvé dva filmy v mnohom nefunkčné a nekonzistentné. Žiadalo by sa mi viacej presahov alebo aspoň lepšie napísané postavy. Kamera, hudba a atmosféra je inak po prdeli. Mám chuť ísť normálne do Južnej Kórei a dať si jazdu vlakom. Čo bol inak leitmotív, ktorý sa mi páčil. ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Retrospektivně podaný příběh o jednom chlápkovi, jehož život nebyl zrovna peříčko. Divák vlastně až postupně zjistí všechny souvislosti a události, což je celkem zajímavé, ovšem na druhou stranu jsem se zhruba polovičku filmu celkem nudil. Troufl bych si tvrdit, že čím více do minulosti se příběh ponoří, tím je poutavější a zajímavější, po dramatické i romantické stránce. 65% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Dôsledky rozhodnutí, nezvratne otáčajúcich trajektóriu života. Vždy niekam inam, ale veď "život je úžasný", ako vo filme párkrát v rôznych kontextoch odznie. Vo vzťahu k životu hlavného hrdinu pôsobí táto veta dosť sarkasticky. Zrúti sa mu osobný i profesný život. Pred konečným zúčtovaním sa pripomenie bývalá láska aj s predmetom vysnenej túžby mladosti. Vtedy chcel byť fotografom. No nestal sa ním. Citovo otupel, stal sa cynickým, hrubým a násilníckym chlapíkom. Zbabraný mužov život predurčovali politické a spoločenské okolnosti, no najmä jeho vlastné rozhodnutia v ich rámci. O tomto rozpráva retrospektívna vlaková jazda s piatimi stanicami životnej púte. Niektoré z chlapových reakcií sa stanú pochopiteľnejšie po odhalení príčin, no len málokedy ospravedlniteľnejšie. Celková nesympatickosť hlavného hrdinu spoločne s minimálnou citovou zaangažovanosťou k ostatným postavám príbehu sú príčinami, oslabujúcimi celkové vyznenie. Poznámka k prvej vete komentáru užívateľa dezorza: Film nevyhral hlavnú cenu na IFF Bratislava 2000 - tú vyhral anglicko-francúzsky Chytač krýs (Ratcatcher,, réžia: Lynne Ramsayová); Mentolky získali "len" špeciálnu cenu poroty a cenu pre najlepšieho herca. ()

Galerie (49)

Reklama

Reklama