Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Monte Walsh a jeho přítel Chet Rollins jsou kovbojové marně hledající práci v městečku Harmony v Arizoně v době, kdy nejspíše končí "zlaté dny" starého Západu. Na nějaký čas se usadí na ranči vedeném Calem Brennanem. Za Montyho se chce provdat jeho dávná láska Martine, stárnoucí kovboj má však strach, že by oba nedokázal uživit. Východisko z neveselé finanční situace nachází Chet ve svatbě s vdovou Mary Eagleovou, která vlastní výnosný obchod s nejrůznějším zbožím. Zato jejich bývalý kamarád, nezaměstnaný Shorty, se dává na cestu bandity... Tvrdého, nekompromisního a vždy čestného Monte Walshe si zahrál Lee Marvin. Během své herecké dráhy byl většinou obsazován do úloh tvrdých a drsných chlapíků. Diváci ho znají především z titulů Muž, který zabil Liberty Valance, Dívka ze Západu (za který získal Oscara), Profesionálové, Tucet špinavců, Vládce severní dráhy. Další nezapomenutelnou postavou je Chet Rollins v podání Jacka Palance. Ten šíři svého hereckého rejstříku potvrdil ve filmech Shane, Pohrdání, Drsná Oklahoma, Hotel Bagdad, Batman či Tango a Cash. Postavu vyhaslé krásky Martine Bernardové ztvárnila francouzská herečka Jean Moreauová. Nejvíce se zapsala do divácké paměti v dramatech Výtah na popraviště, Nebezpečné známosti, Jules a Jim, Nesmrtelný příběh. O komediálních polohách svého talentu přesvědčila ve snímku Viva Maria! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (41)

sud 

všechny recenze uživatele

Vynikající román Jacka Shaffera Muž se srdcem kovboje jsem před lety přečetl a určitě se k němu někdy v budoucnu vrátím. "Monte Walsh" se jej sice nedrží jako klíště psa, ovšem ducha románu se převést podařilo. Jenom jsem měl menší problémy s první polovinou. V knize je podaná velice zajímavě a vtipně, ve filmu je spíše pomalá a vláčná. Od chvíle, kdy je Call Brennan nucen propustit tři své honáky, se film rozjede a stává se z něho parádní podívaná. Lee Marvin mi přišel do role Monteho Walshe jako jistá volba. Unavený, stárnoucí muž, který má však ještě stále v těle čest a hrdost a přes všechny rány osudu má sílu jít dál. Poslední třetina filmu působí snad ještě smutněji, než v knize. Hrozně nedoceněný, ale skvělý a realistický western se slabší první polovinou. 80%. P.S.: Trik s pistolí za zády je jeden z nejlepších, co jsem kdy viděl. P.P.S.: Napadlo mne, jak by to asi dopadlo, kdyby jej natočil Peckinpah? ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Vieš koľko kovbojov tu bolo pred 10-15 timi rokmi?.., čochvíľa tu nebude ani jeden..." Je to film o časoch, kde si kovboj nájde prácu len veľmi ťažko, moc sa už nestrieľa a väčšinou sa len tak flákajú...A to je aj problém celého filmu, ktorý sa tiež iba tak nezáživne fláka. S Lee Marvinom sme videli už lepšie kúsky. Prvá hodina je dosť nezáživná, okorenilo to iba pár humorných scén, ožije to až v poslednej tretine, ale nie natoľko aby to preskočilo priemer. Za zmienku stojí snáď skrotenie bielej kobyly. Uf, tá bola divoká...60%. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Nostalgický příběh života kovboje jménem Monte Walsh (Lee Marvin) v proměnách a civilizování Divokého západu podle legendárního westernového románu Jacka Schaefera Muž se srdcem kovboje. Tento western je především příběhem kamarádství, legrácek, práce i bídy party honáků z ranče Ypsilon, kteří toto povolání pod širým nebem milovali, ale kterých s nástupem moderní doby a ostnatého drátu bylo stále méně potřeba. Propouštění kovbojů pak vedlo ke zločinům a tragédiím. Tento film Monte Walsh z roku 1970 byl později - v roce 2003 - natočen znovu jako akčnější a povedený remake pod stejným anglickým názvem Monte Walsh a odlišným českým názvem Muž se srdcem kovboje. Ukázka zde: http://www.sms.cz/film/monte_walsh/ukazka ()

El Pistolero 

všechny recenze uživatele

5/10. Zapomenutý, zubem času ohlodaný western. Zlaté časy starého dobrého Západu se chýlí ke konci, počíná se psát nová éra obchodníků. Kovbojové už pomalu neumějí sehnat práci a začínají věšet své řemeslo na hřebík, Monte Walsh se snaží vydělat si alespoň na vlastní svatbu a osud, mrcha, rozdává rány, jak se mu zlíbí. Mezi nezapomenutelné scény bych rozhodně zařadil Walshovo krocení nespoutaného šedáka a závěrečné zúčtování podmalované působivou hudební vložkou (hudba celkově patří ke kladům tohoto snímku). ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Příšerně smutný western o konci zlatých časů. Čas nekonečné prérie se stávají minulostí, pozemky oplocují obrovské korporace a parta stárnoucích kovbojů stále obtížněji hledá práci. Občas se porvou, občas si zafrajeří, občas se i zasmějí a je tu nějaká sranda, ale konec se blíží. Jeden z party se ožení a na stará kolena si pořídí obchod, další mladší se dává na cestu zločinu a hrdina dokonce také uvažuje o svatbě a účasti v rodeo show. A pomalu ztrácí všechno, co pro něj bylo důležité... Jak jsem psal pomalý a depresivní film, který ovšem občas rozčísne vtipná scénka (demolice města při krocení koně) a který od nudy zachraňuje výborný Lee Marvin jako dekádami poznamenaný kovboj-veterán (přitom mu bylo jen 46). Rozhodně ne westernová "zábava", ale solidní 3* western. PS: Krásná hudba i písnička od Mama Cass (Mamas and Papas). ()

Galerie (26)

Zajímavosti (3)

  • Roy Barcroft, který ztvárnil roli Proprietora, zemřel ještě před uvedením filmu do kin. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v kalifornském Los Angeles a arizonském městě Mescal. (Terva)

Reklama

Reklama