Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Monte Walsh a jeho přítel Chet Rollins jsou kovbojové marně hledající práci v městečku Harmony v Arizoně v době, kdy nejspíše končí "zlaté dny" starého Západu. Na nějaký čas se usadí na ranči vedeném Calem Brennanem. Za Montyho se chce provdat jeho dávná láska Martine, stárnoucí kovboj má však strach, že by oba nedokázal uživit. Východisko z neveselé finanční situace nachází Chet ve svatbě s vdovou Mary Eagleovou, která vlastní výnosný obchod s nejrůznějším zbožím. Zato jejich bývalý kamarád, nezaměstnaný Shorty, se dává na cestu bandity... Tvrdého, nekompromisního a vždy čestného Monte Walshe si zahrál Lee Marvin. Během své herecké dráhy byl většinou obsazován do úloh tvrdých a drsných chlapíků. Diváci ho znají především z titulů Muž, který zabil Liberty Valance, Dívka ze Západu (za který získal Oscara), Profesionálové, Tucet špinavců, Vládce severní dráhy. Další nezapomenutelnou postavou je Chet Rollins v podání Jacka Palance. Ten šíři svého hereckého rejstříku potvrdil ve filmech Shane, Pohrdání, Drsná Oklahoma, Hotel Bagdad, Batman či Tango a Cash. Postavu vyhaslé krásky Martine Bernardové ztvárnila francouzská herečka Jean Moreauová. Nejvíce se zapsala do divácké paměti v dramatech Výtah na popraviště, Nebezpečné známosti, Jules a Jim, Nesmrtelný příběh. O komediálních polohách svého talentu přesvědčila ve snímku Viva Maria! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (41)

Ygnor 

všechny recenze uživatele

Kniha Jacka Schafera byla jednou z nejoblíbenějších knih mého dospívání, a která do mne vtiskla nikdy nemizící punc melancholie mého vnímání světa. Film, který zachraňuje hlavně atmosféra, ale bohužel obsahuje tak s bídou jednu čtvrtinu děje a myšlenek knihy. Přesto jsem rád, že jsem jej viděl, ale neudělal mi rozhodně takovou díru co centra emocí co "opravdový" Monte Walsh. Nedivím se zlému hodnocení těm to knihu četli a nedivím se ani maximálnímu, kteří o téhle "Zemi" neměli ponětí. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dalsi nudny western a debut rezisera Williama A. Frakera /kameraman k filmu Rosemary ma detatko/. Nic sa dohromady nedeje, len kopa nudnych dialogov, a je to bieda sledovat, ako dvaja kovboji hladaju pracu po skonceni /asi/ zlatej horucky na Divokom Zapade/. Z hercov si zasluzi pozornost Lee Marvin /Man who shoot Liberty Valance 1962, Canicule 1984 /, Jeanne Moreau /Proces/ a Jack Palance /Panic in the streets/. Takze ne, taketo westerny nemam rad a nudia ma. 30 % ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Příšerně smutný western o konci zlatých časů. Čas nekonečné prérie se stávají minulostí, pozemky oplocují obrovské korporace a parta stárnoucích kovbojů stále obtížněji hledá práci. Občas se porvou, občas si zafrajeří, občas se i zasmějí a je tu nějaká sranda, ale konec se blíží. Jeden z party se ožení a na stará kolena si pořídí obchod, další mladší se dává na cestu zločinu a hrdina dokonce také uvažuje o svatbě a účasti v rodeo show. A pomalu ztrácí všechno, co pro něj bylo důležité... Jak jsem psal pomalý a depresivní film, který ovšem občas rozčísne vtipná scénka (demolice města při krocení koně) a který od nudy zachraňuje výborný Lee Marvin jako dekádami poznamenaný kovboj-veterán (přitom mu bylo jen 46). Rozhodně ne westernová "zábava", ale solidní 3* western. PS: Krásná hudba i písnička od Mama Cass (Mamas and Papas). ()

El Pistolero 

všechny recenze uživatele

5/10. Zapomenutý, zubem času ohlodaný western. Zlaté časy starého dobrého Západu se chýlí ke konci, počíná se psát nová éra obchodníků. Kovbojové už pomalu neumějí sehnat práci a začínají věšet své řemeslo na hřebík, Monte Walsh se snaží vydělat si alespoň na vlastní svatbu a osud, mrcha, rozdává rány, jak se mu zlíbí. Mezi nezapomenutelné scény bych rozhodně zařadil Walshovo krocení nespoutaného šedáka a závěrečné zúčtování podmalované působivou hudební vložkou (hudba celkově patří ke kladům tohoto snímku). ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto v tv v neděli odpoledne a vůbec mě to nebavilo. Knihu jsem nečetla, takže nevím, kolik mělo hlavnímu představiteli být let, ale říkat šedesátiletému muži "mládenče" bylo na mě přece jen příliš mnoho. Původně jsem uvažovala o odpadu (nudilo mě to opravdu strašně), ale zhlédla jsem před tím na jedničce kus jedné televizní pohádky (O Háderunovi a víle Elóře) a řekla si, že tak blbý to přece jen nebylo... ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Roy Barcroft, který ztvárnil roli Proprietora, zemřel ještě před uvedením filmu do kin. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v kalifornském Los Angeles a arizonském městě Mescal. (Terva)

Reklama

Reklama