Reklama

Reklama

Na vlastní duši

(TV film)

Obsahy(1)

Obyčejný svět v jeho denních podobách je pro některé lidi s vážnou psychiatrickou nemocí opravdu těžké a nežitelné místo. Naopak psychiatrická nemocnice je pro mnohé místo bezpečné, a proto mnozí pacienti jen těžko hledají motivaci nemocnici opustit. Dokument Na vlastní duši vás provede šesti životními cestami lidí s podobnou diagnózou. Každá z cest vede jinam. Autoři dokumentu představují lidi s vážnějším spektrem psychiatrických diagnóz, kteří všemi dosavadními prezentačními síty propadali. Sledovali jejich cestu k propuštění do „normálního“, běžného života. To, kam jdou, jak se vypořádávají s běžnou denní rutinou, i to, proč se případně do nemocnic vracejí. Filmaři začali pracovat se šesti pacienty, kteří byli vybráni vnitřními i vnějšími týmy reformy k propuštění a terminologicky se z nich stali klienti sociálních služeb. Se dvěma se v půli cesty natáčení museli rozloučit, protože „na svobodě“ byl kvůli jejich nemoci svět příliš těžké místo k životu. Dokument představuje i řadu lidí z nemocnic a z terénu. Všichni mají jednoho společného jmenovatele: starost o pacienta (klienta) a všichni to s ním myslí dobře. Co je to ale „dobře“ je ryze individuální, a navíc se „dobro“ v čase a situaci mění. Pokud má psychiatricky nemocný člověk rodinu, přátele, funkční sociální vazby, ekonomické zázemí, žije se mu násobně lépe a má větší šanci se s denními starostmi vypořádávat. Problémem je, že je to právě vážná psychiatrická diagnóza, která ho o vše z toho dokáže rázem připravit. Zcela nové komunikaci se učí jak zdravotnický, tak sociální personál – zejména té společné, kde zdravotníci mají zažitou ochranu pacienta a sociální pracovníci dbají na svobodu klientů. Co je vhodné pro jednoho, není vhodné pro druhého. Co je vhodné pro jednoho teď, není pro něj vhodné jindy. Sama reforma jednoho segmentu zdravotnictví nemůže vyřešit problémy pacientů, pokud se nepřidá sociální složka – zejména bydlení, práce a mínění majoritní společnosti. Úspěšná reforma navíc, kromě spolupráce zdravotnictví a sociálních služeb, předpokládá to nejtěžší: změnu stavu poměru majoritní společnosti k psychiatricky nemocným lidem. Většina z nás je pro zlepšení jejich životních podmínek. ALE, stále ještě ne blízko mě. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Formát pohledu postižených lidí mě vyhovoval. Mezi řádky můžete číst, jako probíhá psychiatrická evropská reforma. Tedy deinstitucionalizace, demedicionizace apod. Různé stupně zapojení duševně nemocných do společnosti po propuštění z psychiatrických léčeben. Zdá se , že pro určité procento pacientů to je skoro nemožné. ()

Reklama

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Zajímavý téma, kdy jsem nejspíš pochopil, co chtěla autorka zdůraznit. Ale podání bylo dost slabý, zejména pokud to nazveme časosběrem. Ocenil bych detailnější pohled na méně postav, aby se jim člověk víc přiblížil. Tím by pak spíš rezonovalo i to obecnější téma institucionálního uchopení problematiky duševního zdraví. Jinak se mi opět potvrdilo, jak je nebezpečný bagatelizování vlivu drog, i těch legálních, protože můžou rozjet právě tyhle problémy... Přeju všem zúčastněným lepší zítřky a díky lidem, co jim pomáhají. ()

Ukrizku 

všechny recenze uživatele

Myslím, že zpracování takto globálně důležitého tématu téměř výhradně prizmatem lidí, jejichž paranoidní problémy determinuje závislostní minulost, příliš velkou revoluci nepřinese. Mám ve zvyku podobně osvětové počiny doporučovat divákům v sociálních službách, tentokrát však budu zdrženlivější. Kéž by chuť pomáhat a citlivě vnímat lidi s duševním onemocněním měla alespoň polovina z těch, kteří dokument shlédnou až do konce. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama