Reklama

Reklama

Ulzanův nájezd

  • Česko Na stopě Apačů (více)
Trailer

Když se apačskému náčelníkovi Ulzanovi podaří utéct z indiánské rezervace San Carlos, vzbudí to v armádní jednotce patřičnou pozornost. Ulzana se skupinkou svých bojovníků totiž představuje nebezpečnou hrozbu, a proto je rychle sestaven stíhací oddíl. Vedoucím tohoto oddílu je poněkud překvapivě ustanoven nezkušený poručík DeBuine (Bruce Davison). Úkolem oddílu je sledovat a stopovat apačské bojovníky, dokud se nevrátí zpět do rezervace, nebo nepřekročí hranice Mexika. Ke spolupráci je přizván také zkušený stopař MacIntosh (Burt Lancaster) a apačský armádní zvěd Ke-Ni-Tai (Jorge Luke). Brzy po svém útěku Ulzana podniká sérii brutálních nájezdů na venkovské usedlosti a stává se postrachem pro celé okolí. Když se s následky apačského plenění setká nesourodá skupina pronásledovatelů, všem dochází, že musí Ulzanu zastavit za každou cenu. Začíná napínavá honička, která vyústí v krvavý střet obou skupin... Ulzanův nájezd natočil americký režisér Robert Aldrich (Tucet špinavců), který tímto snímkem navázal na osvědčenou spolupráci se slavným hercem Burtem Lancasterem. Společně natočili již v roce 1954 další dva westernové snímky Apač a Vera Cruz. Ulzanův nájezd přestavuje poměrně drsný westernový snímek, který zdařile tematizuje rasovou nesnášenlivost, vyniká napínavým dějem a zdařilou psychologií postav. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (68)

sud 

všechny recenze uživatele

Parádní western, který opravdu patří mezi ty nejbrutálnější v žánru. Ovšem Robert Aldrich drsné scény nepojal nijak prvoplánově a film na nich nestojí. Nosnými pilíři tohoto nikterak dějově složitého díla jsou perfektně napsané postavy od zkušeného zvěda, přes mladého poručíka až po indiánského stopaře a jejich psychologická prokreslenost. "Ulzanův nájezd" je jednou z mistrovských ukázek deziluzivního westernu 70. let. Romantika dobývání divokého Západu je ta tam. Stateční pionýři i ušlechtilí rudí válečníci jsou rovněž pasé. Zbyla jen parta z rezervace uprchlých vrahů a jeden vojenský oddíl unavených vojáků s rozkazem dopadnout je, živé či mrtvé. 90%. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jo, Robert Aldrich /Emperor of the North, Co se vlastne stalo s Baby Jane, Tucet Spinavcu/ a jeho chlapske filmy .... tuto ide o extra brutalny western, hoci teda najlepsie veci sa tocili v 50. a 60. rokoch. Hoci je rok 1972, film je rezisersky perfektne zvladnuty, western nestoji na brutalnych scenach, ale aj tie sa najdu, Burt Lancaster /Vlak 1964/ rolu zvladol na urovni, mlady Bruce Davison tiez hral slusne. k tomu este krasna priroda, vyborne dialogy a zabudnite na romantiku - ide o rasovu neznasanlivost. 92 % ()

Reklama

Historik 

všechny recenze uživatele

Musím říci, že jsem měl poněkud jinou představu o tomto filmu. Čekal jsem násilí, řádění indiánů, nic takového tu ale není. Kdyby se film jmenoval Ulzanův útěk, byl by to název daleko více odpovídající obsahu. Jedná se totiž o stopařský western, kdy na jedné straně máme prchající a na druhé straně pronásledovatele. Příjemně nejednoznačné postavy hlavních představitelů, dobrá práce s napětím, velmi solidní přestřelky, jakož i "decentní" zobrazení několika násilných scén vytvářejí ve výsledku hodně dobrý western. Pro milovníka westernů je navíc vždy potěšující, když do své "sbírky" může přidat nový zajímavý kousek. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nějak nemůžu režisérovi Aldrichovi a jeho specifickému stylu přijít na chuť. Velmi zvláštní, drsný, naturalistický a bezvýchodný western, bohužel z dost šablonovitými postavami a spoustou nevýrazných pasáží. Aspoň, že je tu to dobře zvládnuté akční finále které tenhle snímek táhne lehce nad průměr plus tradičně jistý Lancaster, ale nevím nevím, na červená čísla to tedy nevidím ani náhodou.55% ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Velmi reálný, surový a drsný western s násilnými a divokými indiány. Se zajímavým a napínavým dějem. Pronásledování indiánů neprobíhá zběsile pouze sem a tam po prérii, ale ke slovu se dostává i taktika a vypočítavost. Udržující tak divákovu pozornost. Burt Lancaster opět v jedné ze svých zajímavých rolích jako zkušený stopař. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (5)

  • Rozpočet byl 1,2 milionů dolarů a filmování trvalo 7 týdnů, o 3 - 4 filmy méně než většina Aldrichových filmů. (liquido26)
  • Robert Aldrich v soukromí přiznal, že s konečnou podobou filmu není příliš spokojen. (liquido26)
  • Na začátku filmu při poručíkově rozmluvě s majorem Cartwrightem (Douglass Watson) je poručík DeBuine (Bruce Davison) neupraven a nemá zapnuté knoflíky od uniformy, což je v armádě a ještě v době, kdy se film odehrává, dosti nemyslitelné. (Winster)

Reklama

Reklama