Reklama

Reklama

Hlavní podezřelý: Cesta vzhůru

(TV film)
  • Velká Británie Prime Suspect (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Jmenuje se Jane Tennisonová, je šéfinspektorka a už osmnáct měsíců čeká na londýnské policii na svou příležitost. A nebýt infarktu, který tak nečekaně sklátil Johna Shefforda, asi by čekala i dál. Neboť je počátek devadesátých let dvacátého století a nikdo z kompetentních činitelů nemá příliš mnoho chuti pustit do této až dosud převážně mužské oblasti ženský element. Natož na vedoucí post. Jenomže vyšetřování vraždy se dost dobře nedá zastavit a Jane, ač si to její šéfové nechtějí přiznat, má všechny předpoklady je plynule převzít. Jediná ženská v ryze mužském - nota bene nepříliš vstřícném - kolektivu však nebude mít právě snadnou pozici. Zvlášť když se vyšetřování, Johnem Sheffordem tak slibně rozjeté, začne skoro ve všech svých aspektech zasekávat a komplikovat... Cyklus samostatných krimipříběhů (z nichž některé jsou dvoudílné), soustředěných kolem postavy šéfinspektorky Jane Tennisonové, se na britských televizních obrazovkách poprvé objevil v roce 1991. Scénáře prvních dílů jsou z péra osvědčené "krimiautorky" Lyndy LaPlanteové, v hlavní roli exceluje Helen Mirrenová. Do roku 1996 bylo natočeno 5 řad o celkovém počtu 11 dílů, z nichž mnohé získaly řadu prestižních cen, včetně Emmy a BAFTA. Nedávno se k tomuto úspěšnému projektu televize Granada vrátila šestou (tentokrát opět dvoudílnou) řadou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (15)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Svět mužů na oddělení vražd náhle rozrazí ženská. Nikdo jí nevěří, všichni se jí smějou. Podráží jí nohy. Postupně se jí daří získávat některé kolegy, pátrání sabotují ti ostatní. Boj je těžký a vrah stále na svobodě. Jde o všechno. Další šance už nebude. Výborná detektivka, stopáž přes tři hodiny uteče jak voda. 80% ()

Ernia 

všechny recenze uživatele

Dlouhá stopáž, která mě zprvu odrazovala, byla v průběhu sledování vynahrazena perfektní Helen Mirren, která velmi věrně ztvárnila postavu ženské inspektorky potýkající se nejen s obtížným případem, ale také nevlídným prostředím v práci a problémy v rodině. Btw málem jsem nepoznala R. Fiennese, seklo mu to tu ;-) ()

Reklama

EastWicka 

všechny recenze uživatele

"Hlavní podezřelý" je jeden z nejlepších krimi-seriálů britské produkce vůbec: odvážný, inteligentní, nezjednodušující - a z nezvyklé perspektivy zachycující vývoj Západu v posledních dvou desetiletích. Jsou tu všechna zásadní témata: postupné pády společenských tabu, změny genderových konvencí, ba i způsobů práce kriminalistů. To vše při zachování lidské, "nešoumenské" a dost temné perspektivy na zločiny, jejich pachatele, oběti, policisty a mezilidské vztahy. Přes všechny úspěchy na jiných parketách jde pro mě osobně o životní roli Hellen Mirren. PS: Pokud patříte k fanouškům Prime Suspect, vřele doporučeji u nás prakticky neznámou skvostnou noirovou trilogii Red Riding: In the Year of Our Lord 1974, Red Riding: In the Year of Our Lord 1980 a Red Riding: In the Year of Our Lord 1983. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Tak toto je detektivka jak má být, já to věděla. Všechny ty moderní kriminálky s modelkami jako vyšetřovatelkami se můžou jít zahrabat, protože Hlavní podezřelý je pro mě vrcholem žánru. Stopáž tří a půl hodin, u které jinak předem omdlívám, mi vůbec nevadila. Celý děj je napínavý a rychle utíká a vy si dokonce přejete, aby film ještě nekončil. Všechno to působí skutečně věrohodně, nejen že se podíváme pod pokličku vyšetřovatelům, ale je tu i něco více. Ztělesnění diskriminace žen, psychologická sonda do nitra jedné, která s šovinistickým kolektivem bojuje, snaží se něco změnit a uhájit svou čest. A to vše korunuje dokonalá Helen Mirren v titulní roli Jane Tennisonové, jejíž postavě jsem jako žena nesmírně fandila. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Cca po 17 rokoch odvtedy, co som videla prvu cast serie Hlavny podozrivy, som sa rozhodla, ze si konecne pozriem vsetky diely. Zacala som od jednotky a s odstupom casu sa mi to zda rovnako vyborne, ako ked som mala sladkych nast a clovek sa pozeral na svet inak. Vyborny start, skvela Helen. (Videne 14.3.2010) ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • Britský filmový institut zařadil tento snímek mezi 100 nejlepších filmů. (Terva)
  • Tato první část filmové série získala celkem 4 ceny BAFTA. Film si vysloužil ocenění pro nejlepší seriálové drama, pro nejlepší film a video edice a pro nejlepší film nebo video fotografii. Cenu pro nejlepší televizní herečku si odnesla Helen Mirren, vedle níž byla nominována i Zoe Wanamaker. (Terva)

Reklama

Reklama