Reklama

Reklama

Sluneční jas

  • Česko Sluneční svit (více)
Rakousko / Kanada / Německo / Maďarsko, 1999, 181 min

Režie:

István Szabó

Kamera:

Lajos Koltai

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Ralph Fiennes, Rosemary Harris, Rachel Weisz, Jennifer Ehle, Deborah Kara Unger, Molly Parker, James Frain, John Neville, Miriam Margolyes, Rüdiger Vogler (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Film nás postupně provází třemi generacemi maďarských Židů, vedle nichž se jakoby v "kostce" odkrývá složitá a rozporuplná historie Evropy dvacátého století. Hlavními hrdiny strhujícího příběhu jsou členové rodiny Sonnenscheinů-Sorsů, kteří nějakým způsobem poznamenají tři politické režimy: Rakousko-uherská monarchie a krátké demokracie, doba nacismu a období poválečného komunismu. Osudy soudce Ignatze Sonnenscheina, jeho syna - olympijského mistra v šermu Adama Sorse a posléze vnuka Ivana Sorse přitom ovlivňují jejich politická a náboženská příslušnost, ale také milostné vášně a vztahy... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (70)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Se Szabóovým dramatem jsem měl ten samý problém jako s Lelouchovým snímkem Jedni a druzí. Je to podobně dlouhé a megalomanské. S celou řadou motivů, které by si zasloužily podstatně hlubší pohled. Na jednu stranu je stopáž 180 minut na jeden film únavná, na druhou stranu se tam objevuje hned několik generací a obrovské množství postav, které nemají dost prostoru. A vypořádat se v jediném filmu s habsburskou monarchií, maďarským nacionalismem, fašismem a komunismem je nad síly i tak dobrého režiséra, jako je István Szabó. Na čtyři hvězdičky to pořád ještě stačí, protože režisér shromáždil kvalitní herecký ansámbl a Ralph Fiennes v hlavní trojroli je tak dobrý, že film utáhne. Jen to chtělo čtyřdílný seriál, kde by každý jednotlivý díl měl stopáž celovečerního filmu. Celkový dojem: 75 %. Největší dynamiku a diváckou atraktivitu má pochopitelně prostřední část díky postavě Adama Sorse jako olympijského vítěze a nejlepšího šermíře země. Osudy první a třetí generace nejsou v kontextu dějinných událostí nijak výjimečné a jejich peripetie jsou celkem předvídatelné. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Nemůžu jinak: István Szabó je bůh! A Ralph Fiennes taky! Tohle je TAK krásný film! Nádherně natočený, velkolepý a přitom komorní. Kvalitní scénář, výprava, kamera, herci, prostě všechno. Jak jsem tak uchvácená koukala, napadlo mě, že kdyby dal můj milovaný García Márquez svolení k natočení Sto roků samoty, tak by to pan Szabó zvládl dokonale! Proč ten Márquez? Protože 100 roků samoty taky mapuje historii jednoho rodu, a jednoho města (země, světadílu) a protože je tam postava babičky, silné svobodné ženy, která se prostě drží a zůstává rovná, ať se děje cokoli...A proč Szabó?Protože by uměl vytvořit dokonalou atmosféru hodnou knihy, barevnou, krásnou i mrazivou a uměl by vybrat ty správné herce, jako se mu to daří ve všech jeho filmech (nejradši mám Mefista). ()

Reklama

k212 

všechny recenze uživatele

Historické fresky mapující osudy několika generací jedné rodiny asi nejsou divácky moc vstřícné a obzvlášt ne, když se jedná o takouvou zastrčenou zemi jako je Maďarsko (a leží ono vlastně v Evropě???, nebo je to stát v Asii, každopádně je malý). Právě proto ho natočil režisér s výrazně zahraniční obsazením, aby ukázal osud své země i za mořem, aby vykřičel, že takto to tehdy bylo (ale stejně zasáhne jen evropany a možná Americkou židovskou obec). Nemusel to dělat (s vyjímkou Ralpha Fiennese a Williama Hurta), mě by film nadchnul i s domovským hereckým ansámblem. Nicméně to vůbec nesnižuje jeho kvality, jeho výtečnou dějovost a realističnost, jeho poselství. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Už z bežného náčrtu deja je jasné, že ide o látku vhodnejšiu viac pre seriál, než celovečerný film. Ide zrejme o najhviezdnejšie obsadený maďarský film (i keď ide o koprodukciu), aký bol kedy nakrútený a ide skutočne o veľkofilm s veľkým V. Okrem skratkovitosti má ale problém s tempom, čo znie trochu paradoxne, každopádne stihlo sa vyrozprávať viac menej všetko. Len niekde by ste chceli ostať dlhšie a niektoré udalosti vás zase nemusia zaujímať vôbec. Osobne som si tak najviac užil športové vsuvky, predovšetkým boj o zlatú medailu na olympiáde v Berlíne som si užil do sýtosti. Škoda, že materiál nebol nakoniec prestrihaný aj do seriálu, určite bolo nakrúteného viac materiálu a išlo by tak o ucelenejší obrázok jednej rodiny, aký Szabó ponúkol v tejto trojhodinovej verzii. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Dějiny Maďarska a dějiny jedné rodiny. A já se naivně domnívala, že nejdrastičtější part bude druhá světová... komunisti ji hravě překonali! Líbilo se mi celkové pojetí příběhu, výtku bych měla jen k tomu notýsku s tajnou recepturou, ale co naděláme. Herecké obsazení nemělo chybu, Ralph Fiennes zvládl trojroli na výbornou a z ženských rolí musím vyzdvihnout Jennifer Ehle. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (6)

  • Pracovným názvom filmu bolo označenie The Taste of Sunshine. (MikaelSVK)
  • Maďarská reprezentace na olympijských hrách 1936 v Mnichově skutečně získala zlatou medaili v šermu, a to jak v jednotlivcích, tak v družstvech. Za jednotlivce jí získal Endre Kabos, složení družstva bylo Pál Kovács, Tibor Berczelly, Imre Rajczy, Aladár Gerevich, Endre Kabos a László Rajcsányi. Mimo to ještě v jednotlivcích Aladár Gerevich vybojoval bronz. Vynikající výkon maďarských šermířů podtrhla zlatou medailí ve fleretu Ilona Eleková. (p3tris)
  • Sídlo, ktoré vo filme patrí rodine Sonnenscheinových, vrátane nádvoria, bolo miestom, kde vyrastal režisér snímky - István Szabó. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama