Reklama

Reklama

Sluneční jas

  • Česko Sluneční svit (více)
Rakousko / Kanada / Německo / Maďarsko, 1999, 181 min

Režie:

István Szabó

Kamera:

Lajos Koltai

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Ralph Fiennes, Rosemary Harris, Rachel Weisz, Jennifer Ehle, Deborah Kara Unger, Molly Parker, James Frain, John Neville, Miriam Margolyes, Rüdiger Vogler (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Film nás postupně provází třemi generacemi maďarských Židů, vedle nichž se jakoby v "kostce" odkrývá složitá a rozporuplná historie Evropy dvacátého století. Hlavními hrdiny strhujícího příběhu jsou členové rodiny Sonnenscheinů-Sorsů, kteří nějakým způsobem poznamenají tři politické režimy: Rakousko-uherská monarchie a krátké demokracie, doba nacismu a období poválečného komunismu. Osudy soudce Ignatze Sonnenscheina, jeho syna - olympijského mistra v šermu Adama Sorse a posléze vnuka Ivana Sorse přitom ovlivňují jejich politická a náboženská příslušnost, ale také milostné vášně a vztahy... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (70)

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Zmapovat ve filmu sto let, aniž by to bylo zkratkovité, je prostě nemožné. Tudíž film působí hodně nevýrazně, utahaně a tak nějak ploše. Szabó se sice snažil, ale o moc lepší to logicky být nemohlo. Navíc jsem se příliš nemohl do příběhu vcítit a sžít se s některou z postav, protože skoro všichni byli docela nesympatičtí kariéristi. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dlouhá sága čtyř generací rodiny Sonnenscheinů, kteří měnili názory i jména, snažili se přizpůsobit každému režimu, aby se nakonec vrátili ke své podstatě a pravdě. Ralph Fiennes ve své životní roli, pominu-li Schindlerův seznam. Nejvíce se mi však ve filmu líbila babička Valerie. Ta jediná byla po celou dobu (už od mládí) svobodná a čistá. ()

Reklama

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Nemůžu jinak: István Szabó je bůh! A Ralph Fiennes taky! Tohle je TAK krásný film! Nádherně natočený, velkolepý a přitom komorní. Kvalitní scénář, výprava, kamera, herci, prostě všechno. Jak jsem tak uchvácená koukala, napadlo mě, že kdyby dal můj milovaný García Márquez svolení k natočení Sto roků samoty, tak by to pan Szabó zvládl dokonale! Proč ten Márquez? Protože 100 roků samoty taky mapuje historii jednoho rodu, a jednoho města (země, světadílu) a protože je tam postava babičky, silné svobodné ženy, která se prostě drží a zůstává rovná, ať se děje cokoli...A proč Szabó?Protože by uměl vytvořit dokonalou atmosféru hodnou knihy, barevnou, krásnou i mrazivou a uměl by vybrat ty správné herce, jako se mu to daří ve všech jeho filmech (nejradši mám Mefista). ()

DonPedro 

všechny recenze uživatele

Szabó opatřil svoje postavy výraznými gender charakteristikami – morálně pevný, politicky naivní muž drcený dějinami a citově plápolající, mnohem obezřetnější partnerka. To vše ve třech variantách, které se sice odehrávají v rozdílných kulisách, ale drží si stejnou emociální sílu a trojjediným Ralphem Fiennesem, který beze zbytku využil mimořádnou hereckou příležitost. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Dějiny Maďarska a dějiny jedné rodiny. A já se naivně domnívala, že nejdrastičtější part bude druhá světová... komunisti ji hravě překonali! Líbilo se mi celkové pojetí příběhu, výtku bych měla jen k tomu notýsku s tajnou recepturou, ale co naděláme. Herecké obsazení nemělo chybu, Ralph Fiennes zvládl trojroli na výbornou a z ženských rolí musím vyzdvihnout Jennifer Ehle. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (6)

  • Celosvětová premiéra proběhla 13. září 1999 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Herečka Jennifer Ehle, ktorá si zahrala postavu mladej Valérie, je dcérou herečky Rosemary Harris, ktorá stvárnila staršiu Valériu. (MikaelSVK)
  • Maďarská reprezentace na olympijských hrách 1936 v Mnichově skutečně získala zlatou medaili v šermu, a to jak v jednotlivcích, tak v družstvech. Za jednotlivce jí získal Endre Kabos, složení družstva bylo Pál Kovács, Tibor Berczelly, Imre Rajczy, Aladár Gerevich, Endre Kabos a László Rajcsányi. Mimo to ještě v jednotlivcích Aladár Gerevich vybojoval bronz. Vynikající výkon maďarských šermířů podtrhla zlatou medailí ve fleretu Ilona Eleková. (p3tris)

Reklama

Reklama