Reklama

Reklama

Bouřlivé výšiny

  • Česko Větrná hůrka (více)

Obsahy(1)

Když bylo Cathy Earnshawové deset let a jejímu bratrovi šestnáct, přivedl jejich otec do Wuthering Heights ušmudlaného dvanáctiletého chlapce, který změnil navždy jejich životy. Heathcliff, kterého pan Earnshav nazýval darem od Boha měl být vychován jako bratr jeho dvou dětí. A tak to také bylo, dokud byl pan Earnshaw naživu. Nicméně po jeho smrti vykázal Hindley Heathcliffa do stáje. Z chlapce vyrostl tichý a bojovný muž. Nejbližším člověkem byla Cathy, divoká, tvrdohlavá a nesmírně krásná mladá žena. Jejich přátelství vzkvétalo i přes Hindleyho usilovnou snahu je rozdělit... Jenže to vše se změnilo, když se Cathy seznámila s Edgarem Lintonsem a jeho sestrou Isabellou. Svou přirozenou elegancí a kouzlem otevřeli Cathy oči a postrčili ji k více kultivované existenci. A semena tragédie byla zaseta. Sofistikovaným Lintonsovým nemohl Heathcliff konkurovat a mohl se jen dívat, jak vše, co je mu drahé, pomalu odchází. Cathy se rozhodla provdat za Edgara a tím se vzepřít svému osudu. A tak chystá Heathcliff hrozivou pomstu – zničit nejen současnou generaci, ale i její potomky... (Cinemax)

(více)

Recenze (215)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho, že jsem nedávno dočetl knižní předlohu, která mě docela uchvátila, asi bych si tenhle film v životě nepustil, protože romantické filmy nejsou moje parketa. Kdybych knihu nečetl a přesto si film pustil, nevím, jak bych se k němu stavěl, ale takhle mě fakt dostal. Děj byl poměrně přesný, i když dost okleštěný, ale to mi po chvilce přestalo vadit, protože jsem měl knihu ještě v živé paměti a co ve filmu nebylo, tak tam automaticky naskočilo. Trochu se mi nelíbilo ztvárnění domu na Větrné hůrce, představoval bych si to spíše jako nějaký chladný neútulný špinavý barák (respektive během knižní četby jsem si to představavoval jako naší chalupu na vesnici, když se tam zrovna netopí:-)) a ne takovéto docelá velké sídlo, které měli autoři maličko snahu stylizovat do podoby nějakého strašidelného zámku. Jinak k Fiennesovu ztvárnění Heathcliffa není co dodat. ()

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Bez ohledu na moje průměrné hodnocení musím u tohoto filmu pochválit výborné obsazení. Ralph Fiennes ve své nejpřitažlivější roli (ach!) a Juliette Binoche něžná a nádherná. Překrásná hudba, nelze se divit, když ji má na svědomí můj oblíbenec Sakamoto. Nemůžu však říct, že se mi film líbil, že se mě nějak dotkl nebo že mně snad u něj bylo smutno, ale rozhodně jsem vyhověla požadavku v začátku filmu a dala si pozor, abych se ani jednou neusmála. Knižní předlohu neznám a ve filmu jsem nepochopila jednání nikoho z nich, ani jejich věčné trápení. Je mi smutno u filmů, kdy osud zamíchá kartami nebo to ten druhý cítí jinak a nejde s tím nic dělat. Tady se však rozhodovali sami a že se pak trápili, byl jen jejich problém, stačilo se rozhodnout jinak a všichni by byli spokojení (mám-li jistotu, že mě ten druhý chce a já nechci nikoho jiného než jeho, proč bych se vdávala za někoho jiného?)... Zaujaly mě některé dialogy a co si budu už vždycky pamatovat je " Myšlenky jsou tyrani, kteří se znovu a znovu vracejí, aby nás mučili." a "Nemohu žít, odešel mi život, nemohu žít, odešla mi duše." ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Ak sa ktokoľvek vyhecuje vášňou tak, že ubližuje iným, je to nedobrý vzťah, nedobrá láska. Búrlivé výšiny sú kronikou ubližovania sebe aj iným v mene lásky. Až sa zdá, že viac než kde inde práve tu naplno platí refrén pesničky Dead Kennedys: Your emotions make you a monster! (Tvoje emócie z Teba urobia monštrum!). Ťažko sa potom hľadá vcítenie sa do niektorej z postáv, ak tie hlavné sa správajú ako totálni pomätenci, či vypočítavé, neskutočne sebecké pomstychtivé beštie. Lokácie boli vybrané celkom vhodne, zasadené to bolo do takej temno romantickej krajiny, kde sa zmieta nielen počasie ale aj city v šialených krútňavách prisilnej lásky. Celkovo však najmä pre osobnú emočnú odťažitosť hodnotím celok len ako mierne nadpriemerné dielo. A záverečná poznámka: Kniha sa čítala veľmi dobre, ale pravdou je, že som ju absolvoval ako trinásťročný. Vtedy som mal z nej veľmi dobrý pocit, nuž a ten si nechcem opätovným vrátením sa k predlohe vplyvom priemerného filmu nejako narušiť. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Na tohle jsem se fakt těšil a na semináři britských filmů v UH se mi konečně poštěstilo vidět to v kině... Jsem ale zklamán. Démoničnost Fiennese? "Tajemné" drmolení a mastné vlasy! Vůbec, celý film mi přišlo, že to není z roku 92, ale 72. Mezi zásadními událostmi uběhne v ději 18 let a světe div se, Heatcliff vypadá furt stejně. Navrch v některých "vypjatých" pasážích neúměrně předimenzovaná hudba, až nepříjemně. 45% ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Kladem je obsazení a výprava (byť ta je u anglických historických dramat zcela normální). No a to je vše. Scénář mě připomíná spíše né zrovna povedený přepis divadelní hry a to ještě více zvárazňuje režie. Navíc spoustu silně dramatických scén Kosminsky zcela režisérsky nezvládá. Bouřlivý výšiny jsou na ČSFD silně přeceněným snímkem, který dnes může zaujmout snad jen fanoušky hlavní herecské star. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (11)

  • Film sa natáčal v mestách Halifax, Malham, Grassington, Keighley a Skipton (Veľká Británia) od 30. septembra do 10. decembra 1991. (Arsenal83)
  • Na začátku a na konci filmu je možné spatřit zpěvačku Sinéad O'Connor coby vypravěčku příběhu (Emily Brontë). (Arkenstone)
  • Paramount Pictures bola nútená použiť meno autorky v názve filmu, pretože Samuel Goldwyn Studio (neskôr Metro-Goldwyn-Mayer) vlastnilo práva na jednoduchý názov Wuthering Heights kvôli autorským právam na ich filmovú verziu románu z roku 1939. (Arsenal83)

Související novinky

Bouřlivá Natalie

Bouřlivá Natalie

12.04.2008

Natalie Portman zřejmě pochytila od Scarlett a Keiry slabost pro historické kostýmy. Poslední dobou se do nich navléká podezřele často. Po Španělsku v dobách inkvizice a napoleonských válek (Goyovy… (více)

Reklama

Reklama