Reklama

Reklama

Saw X

  • USA Saw X (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

John Kramer (Tobin Bell) je zpět. Dosud nejznepokojivější díl série Saw zkoumá nevyřčenou kapitolu Jigsawovy nejosobnější hry. Děj se odehrává mezi událostmi Saw I a II, kdy nemocný a zoufalý John cestuje do Mexika na riskantní a experimentální lékařský zákrok v naději na zázračný lék na rakovinu - jen aby zjistil, že celá operace je podvod s cílem podvést ty nejzranitelnější. Vyzbrojen nově nalezeným cílem se nechvalně proslulý sériový vrah vrací ke své práci a pomocí vychytralých, vyšinutých a důmyslných pastí obrací karty proti podvodníkům svým typickým niterným způsobem. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (267)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Hodnotím verzi filmu viděnou ve 4DX kině. Pokud se chystáte, nebo jste viděli standardní verzi, tak si hvězdičku uberte. Úvod snímku byl až nechutně dlouhý. Návštěva idylické nemocnice a příliš navoňaný personál dával tušit důmyslně propracovanou zradu. Jen si tentokrát vybrali příliš špatnou oběť. Jakmile však začal lov obětí a hra samotná, tak jsem byl více než spokojený, protože se snímek vrací do doby svých kvalitních základů. Ve 4DX kině jsem byl poprvé, ale jistě ne naposledy. Hned jak se objeví další vhodný film, tak tam zamířím znovu. Čekal jsem, že se budou efekty odehrávat v podstatně mírnější míře. Velmi mě tedy potěšilo, že se sedačky třásly už při mírných záchvěvech scény. Při samotných mučeních si potom člověk připadal jako na horské dráze. Snad jen vodu bych si přál příště nahradit krví. Všechny tyto efekty měly ovšem za následek to, že jsem nejenom já celý snímek strávil s širokým úsměvem na rtech. Nějaká snaha o napětí či snad děsivý nádech tak vyšla zcela nazmar. Avšak bavil jsem se velmi slušně. Snad jen ta ústřední mrcha si zasloužila nějaký extrémně brutální osud, na to jsem se těšil celou dobu, tak mě to trochu zklamalo. Také ten jeden závěrečný pokus o twist byl extrémně prokouknutelný. [77 %] ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Minulý týden jsem v rámci své teoretické přípravy absolvoval chronologickou projekci celé Saw nonalogie, nyní již dekalogie, v důsledku čehož jsem si mimo jiné povšiml značně kontrastního přístupu jednotlivých tvůrců. Kevin Greutert (na rozdíl od Wana) nevnímá bestiální násilí a jeho explicitní obraznost jako výrazový prostředek, nýbrž jako určující princip filmu Saw X, takže asi ani nepřekvapí, že tato prvoplánová krvavá exhibice postrádá jakýkoliv emoční přesah. Jedná se o snímek plně podřízený zavedeným schématům, přičemž většina posunů v ději je zde zoufale předvídatelná. Místy se dokonce zdá, že ústřední postavy nahlédly do scénáře a mohou tedy s absolutní precizností predikovat všechny budoucí reakce antagonistů, což poškozuje vnitřní logiku příběhu a implikuje nedostatek kreativity autorů. Jakožto zdejší hororový expert tak snímku Saw X uděluji pouze jednu silnější hvězdu a ruku v ruce s tím věřím, že jde o onen pověstný hřebíček do rakve této vyčpělé franšízy. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Jubilejní desátý Saw s návratem Tobina Bella v hlavní roli dokázal vzbudit i jistá, nezanedbatelná očekávání, nicméně v konečném důsledku, jediné, čím se oproti předchozím dílům vymyká, je přehnaně dlouhá stopáž. Více než dvacetiminutová příprava zrady/křivdy, nebo jak to nazvat, je v béčkové vyvražďovačce opravdu zbytečná a hlavně únavná. Samotné "pasti" nebo chcete-li způsoby trestu už pak po desátké také nelze vymyslet kdovíjak osvěžujícím způsobem. Vše jsme již viděli, vše jsme již zažili, nutno podotknout, že v lepších barvách. Bát se rozhodně nebudete a napětí ve vás může vybudovat tak akorát všudypřítomný hysterický řev všech aktivních postav, anebo dvě hodiny pečlivě budovaná potřeba močit. 5/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Na úvod je třeba říci, co asi může čekat divák od dalšího dílu Saw? Samozřejmě hru o život a důmyslné pasti. Pokud je však překvapen, že tohle dostal, pak může plakat jen sám nad sebou. Přitom ale první část filmu funguje překvapivě dobře jako drama člověka umírajícího na rakovinu. Jenže samozřejmě čekáte, jak už jsem zmínil výše, kdy začne masomlejn. A úvodní snová scéna jen navnadí. Hra s doktorkou byla opravdu chytrá, a i když jsem pořád čekal nějaké překvapení, tak to vypadalo velmi dobře - že Johna nachytala na švestkách. Samozřejmě hvězdu dávám za střeva ven, to ani nijak nejde, a protože z nich udělali lano, tak to musím ještě jednu přihodit. A tak ze silných dvou jsou najednou čtyři. Jinak poslední čtvrtina měla pěkný spád a mezititulková scéna byla už jen hezkou tečkou. A škodolibě nelituji nespokojence s jednou hvězdičkou, protože snad už mohli vědět, co mají čekat - proto dobře jim tak! ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem žádný zázrak a žádný jsem taky nedostal. Drama o umírajícím starci je děsná nuda, následující trest pro unterwassermany je místy komický (střeva, drátořez, autolobotomie) a zvraty viditelné půl hodiny dopředu. A trest pro hlavní antagonistku vlastně není. Suma sumárum, koukat se na to dá, ale je tu pouze pár kladů (Tobin, doktorská vyjebávka), na který si člověk za pár dní asi nevzpomene. Stejně jako na tenhle film. ()

Galerie (105)

Zajímavosti (11)

  • John Kramer (Tobin Bell) používá ve filmu Gmail účet. To ale není možné, neboť se film odehrává v roce 2001 a Google zpřístupnil Google Mail až v roce 2004. (Leopard105)
  • Potitulková scéna se odehrává v interiérech koupelny z prvního dílu série Saw: Hra o přežití (2004). Takže když John Kramer (Tobin Bell) a Mark Hoffman (Costas Mandylor) promlouvají k oběti další hry, můžeme v pozadí vidět těla Adama Stanheighta (Leigh Whannell) a Erica Matthewse (Donnie Wahlberg). Kramer se tak z hlediska přesnosti děje musel pro Henryho vrátit nejdříve až po událostech filmu Saw IV (2007). (Worry77)
  • Ve filmu John (Tobin Bell) používá k odeslání e-mailu Cecilii (Synnøve Macody Lund) e-mailovou adresu „kramerjohn994@gmail.com“. Tato adresa je funkční a diváci na ni mohou posílat e-maily. Obdrží odpověď, že John je pryč, ale odepíše, až bude znovu dostupný. (catnipped)

Související novinky

Příští rok dorazí jedenácté Saw

Příští rok dorazí jedenácté Saw

12.12.2023

Studio Lionsgate na nic nečekalo. Desáté Saw se sotva ohřálo v kinech a už na sociálních sítích vyskakuje informace o tom, že jedenáctý přírůstek do této série dorazí již příští rok, a to konkrétně… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Reklama

Reklama