Reklama

Reklama

Freddie Mercury: Nevýslovný příběh

(TV film)
  • Česko Freddie Mercury: Příběh (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

F. Mercury (5. 9. 1946 24. 11. 1991) se narodil jako Frederick Bulsara na Zanzibaru, ostrově, který dnes patří k Tanzánii. Až do sedmi let byl vychováván jako jedináček. Pak se narodila jeho sestra Kashmire. Oba Mercuryho rodiče byli Peršané, a protože v Bombaji byla největší perská komunita na světě, začal Freddie chodit do školy v Panchgani. V necelých čtrnácti letech se Freddie s rodiči přestěhoval do Británie. V devatenácti se přihlásil do Ealing College of Art. Všichni Freddieho spolužáci ho popisovali jako tichého, málo sebevědomého podivína, který neustále imitoval Jimiho Hendrixe. V roce 1969 se Freddie seznámil s kytaristou Brianem Mayem a bubeníkem Rogerem Tylorem, členy skupiny Smile. V průběhu roku 1970 začali společně zkoušet a novou kapelu - podle Freddieho návrhu - pojmenovali Queen. V únoru 1971, po příchodu baskytaristy Johna Deacona, se z nich stal kvartet, považovaný dodnes rockovým světem za jednu z nejtrvanlivějších a nejkvalitnějších sestav pop music. Freddie měl jasnou představu o stylu kapely: zkombinovat razanci Led Zeppelin s novým druhem vizuální a melodické elegance. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

golfista 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument ! ... I když jsem Queen hltal a těšil se na každé nové LP (a skoro všechny znám dodnes nazpaměť), tak jsem se dověděl spoustu mně neznámých skutečností. Velmi bezprostředně a příjemně zněly z úst nejpovolanějších - jeho rodiny a nejbližších spolupracovníků. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Freddie byl nejen muzikant, ale i malíř, tanečník, kreativec, milovník oblečení, dobrého jídla a pití, umění. Dokázal žít po svém a to i vzhledem k původu, rodinným tradicím a výchově asi nebylo vůbec jednoduché, i když to přesně tak vypadalo. A hlavně, dokázal svou živelností a vášní strhnout. To každý neumí. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Co dodat? Snad jen: INSIDE MY HEART IS BREAKING, MY MAKE-UP MAY BE FLAKING BYT MY SMILE STILL STAYS ON.......... ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Farrokh Frederick Bulsara.... Mary Austin, zbytek Queen... Super dokument o Freddiem a legendy Queen, hold ostatních kolegů a kolegyň z branže... ( např. P.Collins). Je to legenda!!! ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

"Does anybody know what we are looking for. Another hero another mindless crime. Behind the curtain in the pantomime. Hold the line. Does anybody want to take it anymore. The show must go on. The show must go on !" Těmihle slovy téměř začíná skladba The Show Must Go On z alba Innuendo (1991) kapely Queen. A tahle slova na čas utichla právě 24. listopadu roku 1991. Toho dne odešla další z legend světové hudby, muž jenž oplýval nezaměnitelným hlasem, člověk milý a upřímný, na pódiu ovšem nevázaný a spontánní – Freddie Mercury. A tento vyčerpávající a emocemi nabitý dokument popisuje cestu legendy od dětských krůčků, které absolvoval po exotické zemi až po chvíle, kdy věděl, že jeho duch a jeho tělo se rozcházejí. "Ve skutečnosti nikdo Freddieho neznal. Byl plachý, jemný a laskavý. Nikdy nebyl tím, co hrál na podiu.“ Tohle řekl jeho kolega Rodger Taylor. Jaký byl Frediie doopravdy, to nelze jednoznačně říct. Lze ale stoprocentně využít už jednou použité slovo legenda. A protože jej do podvědomí vepsalo partnerství s nesmrtelnou kapelou Queen, věnuje se tento dokument i téhle životní pouti. Kapela samotná byla založena roku 1970. Jméno kapely vymyslel Freddie a své příjmení Bulsara zaměnil za Mercury (jakožto neklidný posel Bohů). První oficiální album kapely pak vyšlo v ruce 1973 a jmenovalo se příznačně Queen. Obrovského uznání a s tím spojeného úspěchu se kapela dočkala o rok později kdy vyšlo album Sheer Heart Attack a pak v roce 1975 s albem A Night at the Opera. Právě na tomto albu se nachází jedna z kultovních skladeb Bohemian Rhapsody. Na sólové dráze se Freddie dočkal největšího úspěchu s albem Mr. Bad Guy z roku 1985. Přesto velká část dokumentu je věnována jeho spolupráci s operní divou Montserrat Caballé. Můžeme jen domýšlet a uvažovat, jaké by to bylo, kdyby Freddie nezemřel, kolik by toho ještě dokázal. A i když se stalo co se asi dle osudu stát muselo, jeho hlas zůstane znít v našich uších a duších stále. Proto nemohu jinak než dát jasných 5 hvězdiček. Už jenom z úcty k této obrovské osobnosti. Realy......Show must go on! ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Dokument se soustředí převážně na to, jak Freddieho vnímali jeho nejbližší. Kromě mluvících hlav snímek nabízí i zajímavé záběry a hodně méně známých informací. Chronologie je ale trochu zamotaná, na přeskáčku. SOUHRN: Tak on navrhoval i módu? ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem nikdy nebyl a nejsem právě kovaným fanouškem kapely Queen, musím uznat, že Freddie Mercury byl zcela výjimečná, polyumělecké osobnost s neuvěřitelnou energií. Zpracování dokumentu mě sice příliš nenadchlo, především neustálé přeskakování děje, ale i tak přinesl zajímavé informace. Když však své pěvecké umění rozbalil v duetu s Monserrat Caballe - Barcelona, stály mi všechny chlupy na těle. Jojo, i po těch letech... kdo umí, umí... ()

rawen 

všechny recenze uživatele

No já vám nevím, jak mám rád Queen a Mercuryho, tak se mi ten dokument moc nelíbil. Typická německá produkce, spoustu přeslazených výlevů a pár zajímavých faktů a svědectví. Umím si to představit stokrát líp... 6/10 ()

Flyer 

všechny recenze uživatele

I přesto, že nejsem velkým fanouškem F. Mercuryho, mě tento dokument velice zaujal a díky němu jsem zjistil spoustu zajímavých informací o této pozoruhodné osobnosti. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Originální tvůrce, majitel jedinečného hlasu, přesvědčivý megaloman, plachý extrovert a zasmušilý hédonik F. Bulsara rozdal za svůj relativně krátký život (sakra, to už jsem trumfnul v délce dožití i jeho? To už bych ale fakt měl začít koukat bejt užitečnej…) takovou spoustu radosti a inspirace jako málokterý smrtelník; tenhle staromódně koncipovaný, krotký, ubrečený bulvárek s rekonstruovanými scénkami z dětství, rozbabráváním Freddieho sexuální orientace (to je ta překladatelsky těžko uchopitelná „untold story“ z názvu) a dojímajícími se operními divami z toho všeho ovšem postihuje jen malé a málo zajímavé střipky. ()

LadyDevil 

všechny recenze uživatele

Perfektně natočený dokument o naprosto jedinečný osobnosti a člověku, kterýho už nikdo nikdy nenahradí: Freddie Mercurym. Spousta lidí jím určitě už jenom kvůli jeho sexuálnímu zaměření opovrhuje, anebo je jim to cizí, ale díky tomuhle dokumentu se vše líp chápe a je na celou tu věc jasnější pohled..zkrátka géniové mají vždycky svoje plus a minus..to už je asi jejich úděl:-) Moc se mi líbí i vyjádření členů rodiny, nezkreslená výpoveď celého Frediieho života - určitě mi to v určitým smyslu změnilo pohled na něj..R.I. P., Freddie! :-) ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument jen škoda, že nebyl delší, protože co týče Freddieho tak o něm bych mohla číst a poslouchat celé hodiny. "Ženy jsou jako moderní obrazy. Budete-li jim chtít rozumět, nikdy si jich neužijete." - můj oblíbený citát od mého nejmilejšího zpěváka, kterého nikdy žádný nemůže překonat, protože ty jsi Freddie v mém srdci FOREVER! ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Jojo, tenhle Freddie, tak dokázal hejbat Světem... Jeden z mála umělců, kteří už nikdy nemůžou být překonání. Bohém každým coulem, umělec každou částí svýho těla. Dozvěděl sem se novou věc, že od začátku nebyl na kluky, že dokonce měl i dlouholetý vztah se ženou, kterou miloval. Až postupem času v sobě přestal skrývat své skutečné já, za které ho mnozí pokrytci odsoudili. Ale on ukázal, že se nestydí za to jakej doopravdy je. Klobouk dolů před jeho hudebnímy nápady, ze kterých čerpá značné množství slavných kapel. Freeddie byl jen jeden a byl to obrovský přínos pro náš hudební Svět. V dokumentu mi chybělo více písniček, takže proto nedám plnej počet. Každopádně teď poslouchám Queen tak trochu jinak, s mnohem větším respektem a úctou... RIP Freddie ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Celkem výživný dokument. Sice někdy trošku zkratkovitý, ale na druhou stranu zase spousta informací byla pro mě nových. Navíc se mi líbí, že to Freddieho ukazuje i s jeho chybami (za některé jeho názory by mu člověk fakt dal ránu). Ale rád bych si taky někdy prohlídl dokument, ve kterém se vyjádří i John Deacon - to by asi teprv byla podívaná. 7.5/10 ()

Faroookh 

všechny recenze uživatele

Tak určitě, nejde to jinak, než za 5 hvězdiček. Možná jsem úryvky dokumentu viděla již před pár lety, nicméně dnes jsem ho zkoukla od začátku dokonce jedním dechem. Některé informace jsem zjistila z knih, které u nás měly boom tak 3 roky zpět?! Nebo alespoň v Ostravě :-)... ale i tak to nepovažuji za ztrátu času... u závěrečné písně "No one but you" mi teprve dnes došlo, že je o Freddiem... už předtím u mne vyvolávala nostalgické pocity a dnes mne málem rozbrečela... alespoň zůstává Freddie v našich duších či srdcích a stal se alespoň tak nesmrtelným! ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

Motivace pro zkouknutí tohoto dokumentu byla po vidění Bohemian Rhapsody a přečtení článků, co vše tam bylo jinak. To bych nebyl já, aby mi to nedalo zjistit, jak to skutečně bylo. Natočeno zajímavě, poutavě, hodinka utekla jako voda. Ale nemůžu se zbavit dojmu, že to nešlo moc do hloubky, jen tak po povrchu, co nejvíce základních informací, ale vlastně minimum zásadního, co by mě překvapilo nebo bych měl pocit, že je to něco nového. I přes to zajímavé. Takových 70% lepších. Howgh! ()

Reklama

Reklama