Reklama

Reklama

VOD (1)

Z nalezencovy kolébky k hrdinským činům. Podle obecně panujícího názoru se narodil pro šibenici. A Tom nalezenec, jehož šlechetný pan Allworthy vychoval jako vlastního syna, Tom rošťák a sukničkář se skutečně moc nesnaží o nápravu své pověsti. Ba právě naopak. Je přesvědčen, že jakákoliv ženská je lepší než žádná a podle toho se, k pobouření všech puritánů, chová. Láska je však mocná čarodějka a Amorův šíp zraní dříve či později srdce každého. Nevyhnul se mu ani Tom. Jenomže může mít mladík bez dobrého původu naději, že získá ruku dědičky největšího panství v kraji? Zvlášť když se proti němu spikne kdekdo, synovcem jeho dobrodince počínaje a jeho vlastními vychovateli konče? Filmová adaptace stejnojmenného románu H. Fieldinga vypráví vtipnou a zábavnou formou příběh mladého nalezence, který se odehrál v polovině osmnáctého století. Film, označovaný někdy za anglického Fanfána Tulipána, získal z celkových devíti nominací čtyři Oscary (nejlepší film, režie, scénář a hudba) plus mnoho dalších mezinárodních cen. Z Alberta Finneyho, který za svůj výkon v titulní roli získal mimo jiné Zlatý glóbus a Volpiho pohár na MFF v Benátkách pak rázem udělal mezinárodní filmovou hvězdu. (Česká televize)

(více)

Recenze (60)

classic 

všechny recenze uživatele

Niekedy akademici udeľujú ceny zbytočne,nezaslúžene,čo ja sa nestaviam za film,ktorý je podľa mňa najviac najnudnejší v dejinách ocenených filmov za najlepší film? Tento prípad ma nudil ako sa len dalo,mal som chute to jednoducho vypnúť,ale horko ťažko som to zvládol,ale už druhý krát,keby viem,čo ma čaká a neminie,tak by som sa na to vykašlal,ale mám zaužívaný cyklus vidieť všetky oscarové filmy,čo v tomto prípade čisto zo zištných dôvodov. Keď som videl,čo robia herci,tak som sa chytal za hlavu a čudoval sa,réžia,scenár a ďalšie nominácie musia byť omyl,ale bohužiaľ nie sú. Nechcem tento film voľajako zhadzovať,ale úprimne nevidím nič na ňom,čo by ma zaujalo,možno scéna honu na srnku za doprovodu psov a koní,ktorá ma šmrnc,ale po celý čas som skoro spal,čo pri filme by sa stať nemávalo,pokiaľ je iný ako tento. ()

Jazzzz 

všechny recenze uživatele

Páni, tak tohle byl výborný film. Na dnešní dobu koncentrace vtipu příliš malá, ale o to více se pak smějete, když si na vtipnou hlášku musíte vždy nějakou dobu počkat. Bohužel musím uznat, že koncentrace hlášek je ze začátku obrovská a s postupem filmu klesá a klesá - a bohužel klesá až tak nízko, že konec je hrc prc jedním vrzem ukončen - ale i to jak kýčovitě rychle a HappyEndově film končí je samo o sobě opravdu velmi vtipné.. Jsem rád že jsem se na tento film podíval a příště nebudu váhat a podívám se na něj rád znovu. Myslím si, že mnoha scénami se stal tento film vzorem pro dnešní komedie či parodie a hlavním hrdinou opravdu předběhl svou dobu. ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Nezávazná, lehkonohá a naprosto neodolatelná komedie s celou řadou fimařských fíglů (stylizace do němé grotesky v úvodu, zcizovací efekty v podobě pomrkávání herců do kamery, vizuální komika), která svým flirtovným způsobem vyprávění skvěle vyvažuje vážné adaptace děl anglických literátů 18. a 19. století, například Kubrickova Barry Lyndona nebo Polanského Tess. Jak rád bych s Albertem Finneym proháněl ženské v panských zahradách, jak skvěle bych se měl při pitkách s Hughem Griffithem, jak snadno bych propadl šarmu Susannah York! ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Akademizmus najhrubšieho zrna. Z hrajkania Toma Jonesa vyžaruje taký stupeň liberalizácie a energického náboja, až máte pocit, že všetko živé aj neživé sa blázni medzi sebou. Už len z minimalistických filtrov, suchého dialógového humoru a z použitých historických kostýmov viete, že nik iní v tom nemôže mať prsty, než Briti. A že im k tomu netreba nič viac, než len konceptuálne krajne vykreslená príbehová povrchnosť? Stačí, bavíme sa o nevyčerpateľnom subžánri, o akého nebude nikdy núdza a z prípadného odpozerania sa obmení akurát len prostredie a hlavná pointa. I kamera má problémy s prehľadným snímaním. Drží sa mimo vytýčeného cieľa a občas bezdôvodne vybočuje a narúša pri celoplošných shotoch. Na nudné odľahčenie OK, ale ocenenia ehm... Len z toho roku by som spamäti vytiahol 10 kvalitnejších filmov. ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

21. Zlatý Glóbus za rok 1963 - cena (3) - *Nejlepší film (komedie / muzikál), *Objev roku (herec) - Albert Finney, *Nejlepší cizojazyčný (zahraniční) film - Velká Británie + nominace (4) - Nejlepší herec (komedie / muzikál) - Albert Finney, Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Joan Greenwood, Nejlepší herec ve vedlejší roli - Hugh Griffith, Nejlepší režie - Tony Richardson ()

Galerie (58)

Zajímavosti (9)

  • I půl století po uvedení filmu se jedná o jediný film, který získal 3 nominace v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli. Nominovány byly Diane Cilento, Edith Evans a Joyce Redman. Oscara v roce 1963 nicméně obdržela Margaret Rutheford za film Vlivní lidé (1963). (MrCreosote)
  • Slavný velšký zpěvák Tom Jones, narozen jako Thomas John Woodward, si své umělecké jméno vybral právě podle protagonisty tohoto filmu. (MrCreosote)
  • Scéna, v níž Tom Jones (Albert Finney) a paní Watersová (Joyce Redman) spořádají několik chodů večeře, byla výsledkem improvizace. Oba herci snědli během tří hodin tolik jídla, že cítili následky ještě za několik dní. (MrCreosote)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Reklama

Reklama