Reklama

Reklama

Nevinné tahy

  • USA Searching for Bobby Fischer (více)
Trailer

Obsahy(1)

Park na newyorském Washingtonově náměstí má na šachovém nebi zvláštní místo. Odehrávají se tu bleskové, tříminutové šachové partie, jejichž tempo mnohdy bere dech hráčům i přihlížejícím. Prošla jimi řada budoucích světových jedniček, včetně hvězdy největší, legendárního Bobbyho Fischera. Tady se také poprvé s touto královskou hrou seznámil malý Josh Waitzkin. Bylo mu pouhých sedm let a šachu jej nikdy nikdo neučil. Přesto jej jeho první soupeř (a budoucí přítel) po jejich první společné hře označil za Fischerova nástupce... Ten obyčejný kluk se prostě za šachovnicí měnil v génia. Které rodiče by nepotěšilo zjištění, že jejich ratolest je v něčem výjimečná? Jenomže každá výjimečnost, má-li být naplněna, předpokládá maximální vypětí, úsilí, sebeobětování. A mají rodiče právo připravit své dítě o dar nejcennější, o dětství? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (42)

rockwoman 

všechny recenze uživatele

"Máš dobré srdce a to je nejdůležitější na světě. Jseš můj kluk." ...I když šachy hrát neumím, ponořila jsem se na necelý dvě hodiny do tohoto zajímavého filmu a nelituji. Sedmiletého Joshe Waitzkina okouzlily šachy natolik, že toužil zahrát si s těmi nejlepšími. Pro úspěch se ale většinou také musí něco obětovat. V takových časech je důležitá opora rodičů a přátelé jako jsou sympaťák Vinnie ( Co to je? Kdes to vokouknul z knížky? Ne od učitele. Koukám že tě nenaučil vyhrávat, ale jak neprohrát. Nemáš na co bejt pyšnej Joshi. Ty musíš risknout prohru, musíš jít až na pokraj porážky chlapče, až tam musíš jít když chceš vyhrát." ) a učitel Bruce ( "Nehraj dokud to neuvidíš."). Každý z nich používá jinou taktiku učení, ale oba dva jsou pro Joshe důležitou nepostradatelnou součástí. Na tomto příběhu se mi líbí jeho konec, naznačuje to vzácné pouto bez kterého by život člověka byl tak prázdný. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Za mě klasický film z 90tých let, který lákal na "velkolepost", na snahu zaujmout, ukázat americké domácí prostředí a celé je to hlavně založené na takových těch dialozích a výrazech ve tvářích, které mám opravdu z devadesátek, zafixované. Mě to přišlo jako totální fraška. A hlavní hrdina mi přišel jako namistrovanej malej kluk, který tam jen sem tam pobíhal, hýbal šachovýma figurkama a naučil se koukat tak, že všechny zaujal. Tenhle film není pro mě - asi jako Armaggedon. Ale věřím tomu, že kdybych ho viděla ještě v době vzniku - tak by mě to třeba ohromila - asi jako Armaggedon :D :D Ale s odstupem 20ti let je to pro mě sračka :D :D ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

Pohodový životopis malého šachového talentu se více než na komplexnost hry (a zbytečnou efektnost bleskových tahů figurek či ryčného přepínání hodin) zaměřuje na jeho (a její) okolí, protože takovýto dar se stejně dobře může proměnit v prokletí a pokřivit nejenom dětství a rodinu, ale i duši, mysl, budoucnost. Podobně jako u Bobbyho Fischera, génia a velmistra, jehož prostříhávané dokumentární úspěchy (a excesy) slouží spíš jako varovná paralela. ()

albiebennett 

všechny recenze uživatele

Velmi milý a hezky zpracovaný film z prostředí šachové hry. Nápadité paralelní vyprávění příběhu se střípky života nejvlivnějšího, nejgeniálnějšího a samozřejmě nejkontroverznějšího amerického šachisty Bobbyho Fischera. Fischer po sobě zanechal obrovský kult a film z této atmosféry těží a zachycuje jeho vliv na další generace. Dále musím vypíchnout velice hezké herecké ztvárnění postav, zejména hlavního protagonistu a ve vedlejších rolích Bena Kingsleyho a Laurence Fishburna. Zejména tito dva jmenování odkrývají divákům atmosféru vážného a pouličního šachu, což je na film o šachách velice nadstandartní prvek. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný film o geniálním sedmiletém šachistovi svým tématem možná trochu připomene Človíčka Tatea - i poselství je podobné: Nezapomenout pro výjimečný talent užívat života. Malého Joshe skvěle zahrál kluk s opravdu kouzelným jménem: Max Pomeranc. Dobří jsou i dospělí herci, nejvíce mě zaujal Ben Kingsley. Skvěle vygradované jsou scény ze šachového zápasu - spíše než to, co se odehrává na šachovnici, zajímá autory, co se děje mezi protihráči. Proto je to zážitek i pro ty, kteří o šachách neví vůbec nic. Příjemná hudba je od Jamese Hornera - jako obvykle ale připomíná jeho jiná díla. Film byl nominován na Oscara za kameru. Skutečný šachista Bruce Pandolfini (hrál ho Kingsley) spolupracoval na filmu jako odborný poradce. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (18)

  • Waitzkinova první soupeřka na Mistrovství je ztvárněna jeho skutečnou sestrou Katyou. (Kulmon)
  • Postava Jonathana Poea, Waitzkinova soupeře, je založena na mladém šachistovi jménem Jeff Sarwer. Ve skutečnosti v rozodující partii remizovali a Josh vyhrál v tiebreacích. Sarwer poté zmizel, jeho rodina byla proslulá tím, že neustále cestovala, nikdy neměli trvalou adresu. (Kulmon)
  • Reálného Pandolfiniho můžete spatřit ve filmu, když se jde Bruce (Kinglsey) podívat na Joshe do parku, tak mu skutečný Bruce řekne "Mladý Fischer". (Kulmon)

Reklama

Reklama