Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 1943 - a Němci ještě stále vyhrávají válku. Být bojový pilot a k tomu Afroameričan, který má kromě válečných problémů ještě starosti s předsudky a rasismem, není žádný med. V alabamské Tuskegee šikovní rekruti tmavé pleti bojují nejen proti nepříteli, ale také o uznání bigotních nadřízených, kteří nevěří, že černoši mají dostatek kuráže a inteligence na to, aby se mohli stát bojovými piloty. Černí chlapci ze stíhací letky 332 přesto vytrvale trénují a překonávají nespočetné překážky, aby dokázali, že jsou silnější, rychlejší, houževnatější a lepší letci než většina bílých pilotů, a mohli vzlétnout proti nepříteli. V hlavních rolích válečného dramatu z produkce HBO, které bylo natočeno podle skutečných událostí, hrají Laurence Fishburne, Allen Payne, Malcolm-Jamal Warner ad. (HBO Europe)

(více)

Recenze (32)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dobré filmy o letcoch každý deň nevznikajú a tých naozaj dobrých spočítame na prstoch jednej ruky. Tento sa môže radiť k tomu lepšiemu, čo na túto tému vzniklo. Vyslovene protirasistické podanie robí z filmu trochu jednostranný pohľad, na druhej strane si treba priznať chyby a uznať, že objektívne je v snímku mnoho pravdy. Akčné scény sú ozdobou filmu, síce ich nie je tak veľa akoby sme si želali, ale rozhodne nie sú zlé. Film určite poteší predovšetkým fanúšikov vojnového žánru i milovníkov lietadiel a lietanie celkovo. Mám iba jediný problém s tým, že po skončení filmu na mňa doľahol pocit, že jedine čierny pilot to vie a lepší neexistuje. Keby sa tomuto tvorcovia dokázali vyhnúť, tak by som mal z filmu o niečo lepší pocit. 70%. ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že se zahraje na tu nejcitovější strunu. Nestalo se a jsem za to rád. Příběh není zbytečně utahaný, o rasových předsudcích toho také hodně napoví. Jen některé proslovy byly dle mého názoru až příliš. Bojové scény slabé, doplněné dokumentárními záběry, za celý film zahlédnete pouze jeden bombardér. Ale televizní film si těžko může dovolit lepší výbavu. Jedna věc mi nejde do hlavy - je to s tím torpédoborcem pravda? ()

Reklama

Thomassi 

všechny recenze uživatele

O tomto filmu jsem až do nedávna vůbec nevěděl. Pak, když mi přišel pod ruky, řekl jsem si, že to zkusím i když letecké filmy až na několik výjímek nemusím. Ale už od začátku to na mě působilo hodně kladně, až jsem zíral, jak je to uděláno a natočeno. Bylo poznat, že se jedná o TV, ale jelikož se na tom podílelo HBO, nějakou tu kvalitu to musí mít. Příběh popisuje osudy prvních černošských letců, kteří bojovali proti Němcům za 2. světové. Nečekejte žádné extra filmové triky, ale tam, kde mohli, tvůrci prohodily film archivními záběry. Příběh je dost působivý a také smutný. Když si pak bílí piloti B17 při náletu na Berlín vyžádali právě tyto černochy na P51, byla to emotivní scéna. Technika je taktéž dobová, což filmu přidává na kvalitě. Herci příjemní a tak to má být. Pro mě veliké a hlavně příjemné překvapení. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Viděno až po příšernosti Reda Tails, což je jen pompéznější, špatně natočený remake, takže tohle působilo jak balzám na duši. Bez zbytečného rasismu naruby, velkohubých černošských gest, jež jsou pro podobné filmy charakteristické a nakonec bez zbytečného pocitu ublíženosti. Jenom válečná záležitost, která střízlivě a věrohodně popisuje osudy slavné černosšské 332. letky. Škoda, že nebyly peníze na triky, protože Tuskegee Airmen by rozhodně kino snesli. 80% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Letci z Tuskegee v sobě skrývají příběh, který jsem chtěl vidět už hodně dlouhou dobu. A v porovnání s nedávno viděným Red Tails musím říct, že tenhle film, ačkoliv je televizní, to s kvalitou vyhrál na celé čáře. Vlastně je to naprosto poctivá filmařina, která je místy až moc poctivá. Příběh se drží reality nejlépe, jak to jde a jsou situace, kdy film docela nudí. Na druhou stranu letecké souboje nemají chybu a je vidět, že i herci si v rámci tohodle filmu dali hodně záležet. Tři hvězdy za poctivost a upřímnost. Víc ani ťuk. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (10)

  • Ve filmu, jako v mnoha dalších o leteckých bitvách, jsou použity záběry z filmu Bitva o Británii (1969). Jedná se především o záběry německých Messerschmittů, které však ve skutečnosti jsou španělskými Hispany (Buchón HA 1112), jež se po válce vyráběly jako obdoba právě německých Bf 109. (ČSFD)
  • Cuba Gooding Jr. (Billy Roberts) si zahrál i ve filmu Red Tails (2010), který vypráví příběh o stejné jednotce letců. (ČSFD)

Reklama

Reklama