Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný spisovatel Mortimer Brewster (Cary Grant) je čerstvě ženatý s půvabnou Elaine (Priscilla Lane), ale bojí se ji uvést do rodiny. Zjistil totiž, že jeho dvě zdánlivě neškodné tetičky Abby (Josephine Hull) a Martha (Jean Adair) vraždí staré pány - nabízejí jim otrávené bezinkové víno a mrtvoly pak odklízí Mortyho bláznivý bratr Teddy (John Alexander), který se považuje za prezidenta Roosevelta. Jako by to nestačilo, po letech se vrací domů další Mortimerův bratr, sériový vrah Jonathan (Raymond Massey), připravený pomstít dávné křivdy a srovnat s tetami skóre v počtu obětí... (Oskar)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Naspeedovaný Cary Grant mi svými pohyby a grimasami připomínal podivnou kombinaci kvočny a Basila Fawltyho, takže jsem se musel celou dobu smát od ucha k uchu. Frank Capra se tentokrát odchýlil od svého žánru sociálních pohádek pro malé i dospělé, a chopil se černohumorné adaptace, kde vedle sebe mohou nerušeně řádit Theodore Roosevelt i Boris Karloff. A chopil se jí úspěšně. James Stewart si dal protentokrát pohov (přeci jenom, tenhle charakterní herec nedosahuje komediálních kvalit Caryho Granta, to věděl i Alfred Hitchcock), celý film odsýpá, hlášky létají na všechny strany a korunu tomu nasazuje Peter Lorre jako dr. Einstein. Úplně spokojený bych byl tehdy, když by se trošku pokrátila zdlouhavější střední část. Ale i tak - klobouk dolů. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Caprova čierna komédia plná narážok a mnohovýznamovosti prirodzene nemusí ulahodiť každému. Šlo o akési odpútanie pozornosti od vojnových útrap a navodenie dobovej atmosféry, kedy hollywoodsky systém prežíval zlatú extázu. Jedna scénka nahrádza druhú, podaktoré sú banálnejšieho, podaktoré zábavnejšieho charakteru, príde i na divokú expresívnu štylizáciu. Ale len málokomu to pálilo tak ako Caprovi, ktorý z najbláznivejších konotácií dokázal vystrieľať loveckú trofej. Jezinky bezinky pôsobia divadelne, ale sú natočené veľmi nápadito, veselo a komu neulahodí spomínaný humor, tak tu má paralelný hybrid napätia v podobe nedoriešených vrážd. Výborná klasika koketujúca s eskapizmom bratov Marxov. ()

Reklama

imf 

všechny recenze uživatele

Kdykoliv je na place Cary Grant, plavete za stoprocentním hodnocením s odhodláním Iana Thorpea, jenže když si někam odběhne, začne vaše snaha připomínat spíš srážku Titaniku s ledovcem. Tetičky jsou super, bratr Frankenstein a neustále narážky na Borise taktéž, ale filmu až příliš dlouho trvá, než se překlopí do klasické screwball komedie a pokud u operace zrovna neasistuje Cary, je všechno poloviční a jaksi... černobílé a divadelní. Přesto klasika, která fanoušky žánru nezklame ani po třiašedesáti letech. A teď mě omluvte, jdu pokračovat ve stavbě Panamského průplavu. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Nejšílenější podívaná jakou jsem za poslední dobu viděl. Zároveň divadelní podívaná každým coulem. Postavy přicházejí a odcházejí, mrtvoly se přesouvají a zaměňují a dialogová kadence nenechává divákovi ani minutu oddychu. Chvílemi je to možná až moc velká magořina, jindy ale dokáže Capra ty nejdůležitější momenty dokonale vypointovat a nabízí opravdu strhující zážitek pro vaší bránici. 8/10 ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Což o to, vtipné to bylo dost, zasmál jsem se překvapivě hodně, nicméně mi vadilo to divadelní zpracování, které z toho celého dělalo spíš nereálnou grotesku než normální příběh. Tím pádem všechny ty dobré fóry jdou na vrub vykonstruovanosti a nepravděpodobnosti, což mi dojem ve výsledku zkazilo. 55% ()

Galerie (51)

Zajímavosti (24)

  • Režisér Frank Capra použil jako testovací publikum pro film americké vojenské oddíly. (M.B)
  • Film se odehrává na Halloween (31. 10), ale začíná baseballovým utkáním mezi Brooklyn Dodgers a druhým hostujícícm týmem z New Yorku. I kdyby se jednalo o New York Yankees a tím pádem zápas Světové série, musel by se odehrávat o něco dříve, protože až do roku 2001 Světová série netravala nikdy až do 31. října. Ve 40. letech končila 16. říjnem. (liquido26)
  • Role Mortimera Brewstera byla nabídnuta i Jacku Bennymu a Bobu Hopeovi. Benny jí odmítl. Hope přijal, ale Paramount Pictures, se kterými měl smlouvu, ho nehodlalo zapůjčit konkurenčním Warnerům. (liquido26)

Reklama

Reklama