Reklama

Reklama

Bitva o Británii

  • Česko Bitva o Anglii (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Bitva o Anglii režiséra Guye Hamiltona rekonstruuje proslulou kapitolu z dějin druhé světové války, v níž Velká Británie dokázala odolat německým leteckým útokům. Snímek se soustředí na různé britské vojenské osobnosti, řada z nich je inspirována skutečnými lidmi. V červenci roku 1940 německé vzdušné síly bombardují Anglii v rámci příprav na invazi. Když začne Německo, zřejmě nedopatřením, útočit na civilní oblasti v Londýně, Britové začnou v odvetě nečekaně iniciovat nálet na Berlín. Rozlícený Adolf Hitler nařídí Luftwaffe, aby své útoky spíše než na vojenské cíle zaměřila na Londýn a další velká města. Jeho špatný úsudek však umožní Britům obnovit zničené letecké základny. Statečný boj vyčerpaných anglických pilotů Královského letectva a odolnost britské veřejnosti nakonec dohnaly Německo k tomu, aby se vzdalo svých pokusů o invazi. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Efekty pěkné, jako pocta hrdinům bitvy o Británii ujde, ale jako film to moc nefunguje. Tedy aspoň po více než čtyřiceti letech. Místy je to nudné, příběhy postav jsou nezajímavé a nezapamatovatelné, stejně jako postavy samotné.Ony i ty efekty jsou sem tam až příliš nápadné. Opravdu zdařilé jsou ty letecké záběry, na proti tomu pozemní scény (bombardování Londýna) jsou již slabší a vypadají dost kulisovitě. Ale filmu nemůžu upřít historickou přesnost a poctu všem letcům, nejen britským, ale i polským, ČESKÝM a dalším. Viděl jsem verzi s dabingem, ale nemyslím, že by originální verze nějak ovlivnila mé hodnocení. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Never in the field of human conflict was so much owed by so many to so few“ Winston Churchill Jeden z těch lepších leteckých filmů, stále však ne dost dobrý na to, aby dokázal k obrazovce přišpendlit i pacifistu a antiletce mého kalibru. I když, co může být pro podobného člověka větším potěšením, než sledovat letouny (třeba i spojenecké) zabořující se čumákem do země, či rozpadající se na součástky po přesném zásahu nepřátelského bombardéru? Bitva o Británii je vystavěna jako mnoho válečných filmů před ní i jako mnoho válečných filmů po ní. Tzn. nejdřív to schytáváme my (v tomto případě Angličané), pak to po zásluze schytaj oni. Vlastně jde pouze o četné bitvy v oblacích, které jistě stály spoustu peněz, takže proč se jimi nepochlubit. Dění na zemi je snímáno nudnou, jakožto statickou, kamerou a ani mu není věnováno mnoho prostoru. Některé scény (nacistická schůze, noční bombardování) jsou působivé a dlouhý závěrečný souboj zábavný, ale pro jeho docenění jsem už byl všemi těmi přestřelkami ve vzduchu malinko přesycen. Pokud nevlastníte kupříkladu model Spitfiru v nějakém viditelném měřítku, nebo neexistuje-li jiný důkaz vašeho vřelého vztahu ke všemu válečnému, nejspíš vás to sestřelování hlučných strojů za zvuků „hurá, jsme borci“ hudby a občasného výskytu kečupu s nepřiměřeně vysokým podílem konzervačních látek, rovněž záhy omrzí. 70% Zajímavé komentáře: Pohrobek, genetique ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Válečný film, jehož největší devizou je britská noblesa, hrdost a ztotožnění se s nejsvětlejším okamžikem britských dějin. Jistěže, někoho takový film, zvláště dnes, po hodině začne nudit, ale právě pro takový typ diváka tento film určen není. Chcete-li však vidět válečné gentlemanství v jeho nejzřejmější podobě, pak právě tento snímek je tím nejlepším možným, jenž vám ukáže, jak může být válka krutá, nádherná a vznešená. Pravdou pak asi je, že na zemi se všechno jeví z poněkud tupějšího úhlu než na nebi. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Moc mě to nebavilo, chvílemi jsem se moc neorientoval, i kvůli příliš velkému množství postav, takže i slavní herci jako Caine, Shaw a Olivier vystupují pouze chvilku a korunu tomu nasazuje dabing, kde všechny mluví deset herců. Ale Hitler zabíraný pouze z dálky mě pobavil, a připomenutí toho, kdo všechno tam s Brity bojoval, mě potěšilo, stejně jako nahlížení na strategii i z druhé strany. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Válečný snímek, který věřím je vzhledem k tématu pro Angličany modlou, ale pro mě jakožto filmového diváka jen průměrným snímkem, který bych mezi nejlepší válečné filmy určitě nezařadil. Jedná se v podstatě jen o rekonstrukci událostí, navíc dost chaoticky uspořádanou. Hudba mi zde vůbec neseděla, zejména při té největší bitevní scéně jsem měl spíš pocit, že jsem v nějakém krimithrilleru. Na dobu, kdy snímek vznikl, jsou letecké bojové scény opravdu skvělé, i když s přehledností jsou malinko na štíru. Navíc jako Čech se můžu cítit uražen, že zatímco Poláky tam v akci ukázali, tak naše statečné piloty jen zmínili dvakrát během filmu a pak na konci v titulcích. :-) ()

Galerie (123)

Zajímavosti (25)

  • Ve scéně s T5 - Polská výcviková peruť je záběr na letku 6 Hawker Hurricane. Ovšem první tři letadla jsou skutečně Hurricany, ale vzdálenější tři jsou Me 109. Odlišnost lze najít v rozdílném tvaru trupu a hlavně chybějícím chladiči pod trupem. (Jirka_Globus)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama