Reklama

Reklama

Bitva o Británii

  • Česko Bitva o Anglii (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Bitva o Anglii režiséra Guye Hamiltona rekonstruuje proslulou kapitolu z dějin druhé světové války, v níž Velká Británie dokázala odolat německým leteckým útokům. Snímek se soustředí na různé britské vojenské osobnosti, řada z nich je inspirována skutečnými lidmi. V červenci roku 1940 německé vzdušné síly bombardují Anglii v rámci příprav na invazi. Když začne Německo, zřejmě nedopatřením, útočit na civilní oblasti v Londýně, Britové začnou v odvetě nečekaně iniciovat nálet na Berlín. Rozlícený Adolf Hitler nařídí Luftwaffe, aby své útoky spíše než na vojenské cíle zaměřila na Londýn a další velká města. Jeho špatný úsudek však umožní Britům obnovit zničené letecké základny. Statečný boj vyčerpaných anglických pilotů Královského letectva a odolnost britské veřejnosti nakonec dohnaly Německo k tomu, aby se vzdalo svých pokusů o invazi. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Válečný snímek, který věřím je vzhledem k tématu pro Angličany modlou, ale pro mě jakožto filmového diváka jen průměrným snímkem, který bych mezi nejlepší válečné filmy určitě nezařadil. Jedná se v podstatě jen o rekonstrukci událostí, navíc dost chaoticky uspořádanou. Hudba mi zde vůbec neseděla, zejména při té největší bitevní scéně jsem měl spíš pocit, že jsem v nějakém krimithrilleru. Na dobu, kdy snímek vznikl, jsou letecké bojové scény opravdu skvělé, i když s přehledností jsou malinko na štíru. Navíc jako Čech se můžu cítit uražen, že zatímco Poláky tam v akci ukázali, tak naše statečné piloty jen zmínili dvakrát během filmu a pak na konci v titulcích. :-) ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Pekná prehliadka lietadiel, ale to je asi tak všetko. Príbeh nie je zlý, ale postavy a herci skutočne nemajú čo ponúknuť a nikto nedokáže ničím zaujať. Dialógy sú niekedy zdĺhavé, nudné a prebytočné ako aj niektoré scény. Jediné na čo sa divák môže tešiť sú len akcie, ktoré sú pekne natočené, ale určite už tak neohúria v dnešnej dobe. Navyše finále už po tých predošlých akciách tiež moc neponúkne a nieje také výživné. Skrátiť to o pol hodinu, tak by to bolo rozhodne lepšie. 60% - 3* ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Kvalitné spracovanie jednej z najväčších leteckých bitiek. Film som videl už veľmi dávno a rád som si ho po tak dlhom čase v tv opäť pripomenul. Priestor dostáva striedavo anglická i nemecká strana a takto to mám rád. Čo my trochu vadilo bolo to, že film postráda hlavnú alebo nejakú výraznejšiu postavu, ale to je v starších vojnových veľkofilmoch akosi bežné. Osobne mi vyhovuje skôr komornejšie podanie a film s 1-3 hlavnými postavami. Pochvalu si zaslúžia výborné letecké a bojové scény, ale i dobrá postava nervózneho ríšskeho maršála Goringa. 80%. ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Efekty pěkné, jako pocta hrdinům bitvy o Británii ujde, ale jako film to moc nefunguje. Tedy aspoň po více než čtyřiceti letech. Místy je to nudné, příběhy postav jsou nezajímavé a nezapamatovatelné, stejně jako postavy samotné.Ony i ty efekty jsou sem tam až příliš nápadné. Opravdu zdařilé jsou ty letecké záběry, na proti tomu pozemní scény (bombardování Londýna) jsou již slabší a vypadají dost kulisovitě. Ale filmu nemůžu upřít historickou přesnost a poctu všem letcům, nejen britským, ale i polským, ČESKÝM a dalším. Viděl jsem verzi s dabingem, ale nemyslím, že by originální verze nějak ovlivnila mé hodnocení. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Válečný film, jehož největší devizou je britská noblesa, hrdost a ztotožnění se s nejsvětlejším okamžikem britských dějin. Jistěže, někoho takový film, zvláště dnes, po hodině začne nudit, ale právě pro takový typ diváka tento film určen není. Chcete-li však vidět válečné gentlemanství v jeho nejzřejmější podobě, pak právě tento snímek je tím nejlepším možným, jenž vám ukáže, jak může být válka krutá, nádherná a vznešená. Pravdou pak asi je, že na zemi se všechno jeví z poněkud tupějšího úhlu než na nebi. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (25)

  • Jako jedni z konzultantů filmu působila při natáčení opravdová letecká esa Druhé světové války, která se účastnila i přímo Bitvy o Británii. Za britskou stranu to byl podplukovník Robert Stanford Tuck, DFC, DSO & AFC, který má na svém druhoválečném kontě 28 potvrzených sestřelů. Za německou stranu pak nikdo menší než sám generál Adolf Galland, bývalý velitel stíhacích sil Luftwaffe a eso s potvrzenými 104 sestřely. (Foxhound#1)
  • Obrovské množství letadel, které bylo kvůli natáčení filmu sehnáno, dalo na 35. největší leteckou sílu na světě. (Javert)
  • Stuky ve filmu jsou jen modely. (Javert)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama