Reklama

Reklama

Bitva o Británii

  • Česko Bitva o Anglii (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Bitva o Anglii režiséra Guye Hamiltona rekonstruuje proslulou kapitolu z dějin druhé světové války, v níž Velká Británie dokázala odolat německým leteckým útokům. Snímek se soustředí na různé britské vojenské osobnosti, řada z nich je inspirována skutečnými lidmi. V červenci roku 1940 německé vzdušné síly bombardují Anglii v rámci příprav na invazi. Když začne Německo, zřejmě nedopatřením, útočit na civilní oblasti v Londýně, Britové začnou v odvetě nečekaně iniciovat nálet na Berlín. Rozlícený Adolf Hitler nařídí Luftwaffe, aby své útoky spíše než na vojenské cíle zaměřila na Londýn a další velká města. Jeho špatný úsudek však umožní Britům obnovit zničené letecké základny. Statečný boj vyčerpaných anglických pilotů Královského letectva a odolnost britské veřejnosti nakonec dohnaly Německo k tomu, aby se vzdalo svých pokusů o invazi. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Guy Hamilton není špatný režisér, ale tohle naprosto nezvládl. Jeho Bondovky mám rád, ale epická až megalomanská Bitva o Británii je prostě nad jeho síly! Ukousnul si moc velké sousto, které se mu rozpadá pod rukama. Ani na vteřinu jsem se nenudil, ale není to jeho zásluhou. Protože jakkoliv jsou některé scény samy o sobě dost povedené, příliš na sebe nenavazují, netvoří žádný celek. Scénář se se vší pompou snaží postihnout úplně všechny možné úhly pohledu na bitvu o Británii, takže tu máme nejen britské piloty, britské velení, ale také německé piloty - veselé chlapíky, zuřícího Göringa, Hitlerův projev, bombardování Londýna a práci hasičů, civilisty schovávající se v tunelech metra, WAAFky, popálené oběti, velvyslance atd atd. Jenže skloubit tohle všechno dohromady znamená v Hamiltonově případě zcela se vzdát jakéhokoliv vyprávění. Místo toho je film ve výsledku jen sled samostatně stojících scén. Kromě toho je největší problém s leteckými souboji, které tvoří podstatnou část filmu. Klad: jedná se o autentické záběry spitfirů a španělských "Messerschmittů" - to už nám dneska nikdo ve filmu neukáže. Zápor: Jedná se o rok 1969 a triky tomu naprosto odpovídají. Většina soubojů působí díky tomu nechtěně směšně. A nejde jen o triky. Natáčet se skutečnými a ne CGI letadly je super, ale výsledek bohužel za moc nestojí. Snad to ani není Hamiltonova chyba, protože si ani neumím představit, jak se režíruje scéna, kde se na obloze prohání deset reálnejch letadel-veteránů. Mnohými opovrhovaný Tmavomodrý svět má proti tomuhle filmu naprosto dokonale zvládnuté všechny letecké scény (bez ohledu na své další kvality). ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Nedokázal jsem si Bitvu o Británii vychutnat tak, jak se na válečný film sluší, a to především ze dvou důvodů. Za prvé jsem se ani za 133 minut nedokázal zorientovat v postavách, které se procházejí po hangárech, usedají do stíhaček, řídí vzdušné souboje a občas některá z nich zařve. Smrt leteckých důstojníků v takovém filmu mě nechává chladnou, protože ani nevím, kdo to vlastně zahynul, a marně pátrám v paměti, proč byl pro děj tak důležitý. A je jasné, že piloti RAF nebudou kvůli mně startovat bez kukel a masek, abych si lépe zapamatoval aspoň obličeje. Nu, a druhým důvodem mého nepříliš výrazného prožitku jsou samotné souboje, kterých je ve filmu zkrátka přespříliš. Ano, jsou na tehdejší dobu zpracovány dobře a vyjímají se zejména v širokoúhlé verzi (jestli někdy někdo tenhle film osekával do televizního formátu, měl si jako pokání usekat i ruce), jenže když se do sebe Angláni a Němci během dvou hodin pustí už posedmé, tak se prostě může stát, že divák znaveně zívne. (708., 6. III. 2012) ()

Reklama

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

První polovinu filmu jsem žasl, jak film vypadá po skoro padesáti letech po technické stránce. A i ve druhé části (dokonce ještě výrazněji) byla znát obrovská snaha o reálnost vzdušných soubojů a všech těch možných letadel. Jen výjimečně byl rozeznat model od skutečného letadla a pády letadel do moří nebo na pevninu byly opravdu velkolepé. Snad jen na výbuších ve vzduchu se podepsal zub času. Problém filmu je v tom, že kromě technické stránky toho moc nenabízí. Pár hrdinů sice má nastíněno své osudy, ale je to bez emocí a tak nějak o ničem. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Britové při rekonstrukce slavné bitvy o Británii nenechali nic náhodě, režisérské křeslo obsadil bondovský režisér, ve filmu si zahrála množství slavných britských herců a naprosto neskutečný počet techniky.  Výsledek je technicky asi nejlepší letecký snímek ze staré školy. Famózně pojaté letecké bitvy s desítkami strojů, perfektně nasnímané, plné rozpadlých letadel, parašutistů i hořících lidí. Člověku vyráží dech jako to dokázali v té době natočit bez jakýchkoliv vložených doku záběrů, navíc tu nechybí i výborné bombardovací scény letišť (se záběry na hořící Londýn to už je slabší). Bohužel je to pojaté dost suše a dokumentárně, většina herců v podstatě nemá moc co hrát k postavám není šance si vytvořit jakýkoliv vztah a emocionální dopad byl nulový. Čemuž odpovídá i to, že jsem kdysi film viděl, ale nic si z něj nepamatoval. A čistě subjektivně mě víc baví pěchota/tanky než letadla, takže v souboji těžkých vah roku 1969 by zvítězil Most u Remagenu. Jako hraný "dokument" ovšem naprosto vynikající a silné 4*. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Letecké súboje, plánovanie, logistika - na toto všetko sa veľmi dobre pozerá. V momente keď nastáva nejaká civilná rovina, alebo sa do popredia dostávajú konkrétne postavy, už sa to trochu drhne a pravdupovediac som sa tešil na moment, kedy sa zase pôjde do akcie. V globále ale určite spokojnosť. 70% ()

Galerie (123)

Zajímavosti (25)

  • Stuky ve filmu jsou jen modely. (Javert)
  • Použité stíhačky Supermarine Spitfire a Hawker Hurricane jsou původní válečné stroje. (Foxhound#1)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama