Reklama

Reklama

Bitva o Británii

  • Česko Bitva o Anglii (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Bitva o Anglii režiséra Guye Hamiltona rekonstruuje proslulou kapitolu z dějin druhé světové války, v níž Velká Británie dokázala odolat německým leteckým útokům. Snímek se soustředí na různé britské vojenské osobnosti, řada z nich je inspirována skutečnými lidmi. V červenci roku 1940 německé vzdušné síly bombardují Anglii v rámci příprav na invazi. Když začne Německo, zřejmě nedopatřením, útočit na civilní oblasti v Londýně, Britové začnou v odvetě nečekaně iniciovat nálet na Berlín. Rozlícený Adolf Hitler nařídí Luftwaffe, aby své útoky spíše než na vojenské cíle zaměřila na Londýn a další velká města. Jeho špatný úsudek však umožní Britům obnovit zničené letecké základny. Statečný boj vyčerpaných anglických pilotů Královského letectva a odolnost britské veřejnosti nakonec dohnaly Německo k tomu, aby se vzdalo svých pokusů o invazi. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pro nás letecké fandy je tenhle film stejnou ikonou jako je pro milovníky akčních věcí Rambo, nebo pro milovníky Sci-fi Vetřelec. A pro ty z nás, kteří mají v úctě navíc naše kluky, kteří také v modrých battledessech nejen v Bitvě o Británii, ale i u nočních perutí, naší slavné třistajedenáctky či jinde tepali Němce až do úplného konce je tenhle film nutnost. Vždy mne mrzelo, že se v něm dostalo prostoru Polákům a né Čechoslovákům. Naštěstí jsme tam na konci také zmíněni. A proti bratrům Polákům nic, bili se jak lvi! Film sám má pomalejší rozjezd, ale jak dojde na letecké souboje (mimochodem snímané z bývalých střeleckých věží a prosklené přídě speciálně upraveného Mitchellu B25) není filmu co vytknout. Mne mrzí, že ze Skopčáckých bombrů uvidí divák je He111, ale chápu, že Dorniery asi nešly sehnat. Scény na zemi jsou na tom o poznání hůře, zejména Spity zasažené na zemi po celkem efektních výbuších se skládají jak papundeklové krabice... Až moc na nich bylo vidět, že jsou jen ,,jako'' :-). Je velká klika, že Luftwaffe nevěděla, že RAF jede na krev a dlouho by takový nápor nevydržela... Naštěstí můžeme těm nemnohým být za mnoho vděčni. V Anglii je po válce uctívali jako hrdiny, u nás komunističtí sráči tyto odvážné muže zavírali do kriminálů a nutili je rubat uran. Nikdy nesmíme zapomenout!!! Za mne je to za 5 salv z Hurricanu do prosklené kabiny Heinkelu.... * * * * * ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Letecké súboje, plánovanie, logistika - na toto všetko sa veľmi dobre pozerá. V momente keď nastáva nejaká civilná rovina, alebo sa do popredia dostávajú konkrétne postavy, už sa to trochu drhne a pravdupovediac som sa tešil na moment, kedy sa zase pôjde do akcie. V globále ale určite spokojnosť. 70% ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Britové při rekonstrukce slavné bitvy o Británii nenechali nic náhodě, režisérské křeslo obsadil bondovský režisér, ve filmu si zahrála množství slavných britských herců a naprosto neskutečný počet techniky.  Výsledek je technicky asi nejlepší letecký snímek ze staré školy. Famózně pojaté letecké bitvy s desítkami strojů, perfektně nasnímané, plné rozpadlých letadel, parašutistů i hořících lidí. Člověku vyráží dech jako to dokázali v té době natočit bez jakýchkoliv vložených doku záběrů, navíc tu nechybí i výborné bombardovací scény letišť (se záběry na hořící Londýn to už je slabší). Bohužel je to pojaté dost suše a dokumentárně, většina herců v podstatě nemá moc co hrát k postavám není šance si vytvořit jakýkoliv vztah a emocionální dopad byl nulový. Čemuž odpovídá i to, že jsem kdysi film viděl, ale nic si z něj nepamatoval. A čistě subjektivně mě víc baví pěchota/tanky než letadla, takže v souboji těžkých vah roku 1969 by zvítězil Most u Remagenu. Jako hraný "dokument" ovšem naprosto vynikající a silné 4*. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Nejsme připraveni, jsme sami, hrajeme o čas - a ten ubývá." ----- Bitva o Británii v kostce. V instantní kostce ... bohužel. Její emoce byly dokonale zakonzervovány, aby si uchovaly neomezenou trvanlivost - jenomže tím pádem je nelze jen tak beze všeho vzít a vyslat do prostoru, kde by mohly najít a oslovit případného diváka. Na druhou stranu vás čeká bezpočet opravdu skvěle natočených válečných leteckých scén, což určitou odtažitost a nezúčastněnost snímku trochu odbourává. Sečteno a podtrženo: 3,5*, přičemž na čisté 4* zaokrouhluju z úcty ke všem příslušníkům RAF, kteří bojovali ve druhé světové válce. ()

Apophis 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru vynikající válečný film, plný dokonalých vzdušných soubojů (když si uvědomíme, že tvůrci ještě neměli k dispozici počítačovou grafiku, tak...). Dále bych zdůraznil vynikající vykony herců (jak by taky né, když tam hrála soudobá herecká elita), speciálně bych chtěl vyzdvihnout výkon R. Shawa, který roli spojeneckého stíhacího esa zvládl dokonale (jako také většinu svých rolí :-) ) Scénář byl také dobrý. Výborná na filmu táké byla základní myšlenka, zachytit bitvu v určitém průřezu a hlavně NEZKRESLENĚ!!! To je právě problém mnoha současných válečných filmů (tvůrci se snaží na úkor objektivity zachytit hrůzy války nebo naopak glorifikují hrdiny atd.) Tento film je podle mého realistickým zachycením nejen Bitvy o Británii, ale i války vůbec. Proto jednoznačně 5* ()

Galerie (123)

Zajímavosti (25)

  • Ve filmu se objevilo 27 Spitfirů různých verzí (z toho 12 letuschopných), jejichž vzhled byl sjednocen na verze Mk.I a II, které byly používány ve skutečném konfliktu. Dále bylo k vidění šest Hawker Hurricanů (z toho tři letuschopné). (ryba443)
  • Obdobně jako u Messerchmittů, i filmové bombardéry Heinkel 111 pocházejí od španělského letectva. Bylo použito 32 kusů bombardérů CASA 2,111 (licenční Heinkel 111 H-16 s motory Merlin namísto Junkers Jumo 211). (ryba443)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama