Reklama

Reklama

Svastika

(festivalový název)
  • Japonsko Manji (více)

Obsahy(1)

První ze tří adaptací, které Masumura natočil podle povídek Džuničira Tanizakiho, je explicitní drama s lesbickou tematikou, které nemělo ve své době paralelu v Hollywoodu ani jinde ve světě. Jde o neuvěřitelně odvážný snímek, jenž předběhl svou dobu. Kjóko Kišida představuje bezdětnou, nešťastnou manželku Sonoko, která propadne kouzlu svůdné studentky umění Micuko (Masumurova múza Ajako Wakao), k velké nelibosti manžela první z nich a snoubence a tajného milence druhé. Melodramatický příběh, zčásti umělecký erotický film a zčásti studii konfliktu mezi intenzivní touhou a rodinným životem, zachytil Masumura v hřejivých barvách a propůjčil mu zdánlivý lesk, odrážející dobu a prostředí, kde roli hrají jen dojmy. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (2)

rivah 

všechny recenze uživatele

SVASTIKA...Příběh lesbické lásky bezdětné ženy právníka a nápadně krásné modelky malířů. Žena o vztahu vypráví staršímu muži.(max.70%) ()

stub 

všechny recenze uživatele

Ústředním tématem není (jak to může na první pohled působit) lesbická láska, ale citová manipulace. Abych mohl hodnotit zodpovědněji, musel bych nastudovat, nakolik bylo ve své době téma zpracováno jinými umělci, ale podle svých skromných znalostí předpokládám, že šlo o celkem přelomovou záležitost. Maximální decentnost, citlivost a vkusnost si Masumura zachoval i u výrazně kontroverznějších motivů, tyto atributy zde tudíž nepřekvapí, přesto ale potěší. Komorní záležitost s několika málo herci a působivou vizuální stránkou. Kyoko Kishida hraje skvěle, ještě lépe než má oblíbená Ayako Wakao. Scénář: Kaneto Shindo ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama