Reklama

Reklama

Moře vidí vše

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Mladý samuraj Fusanosuke (Hidetaka Yoshioka) ztratí při souboji s mocným a váženým mužem svůj meč a prchá před pomstou. Ukryje se u krásné gejši O-Shin (Nagiko Tohno) v malém nevěstinci. Brzy se do ní zamiluje a začne věřit, že ji sňatkem může očistit od hříchů její profese. Jenže k domu se blíží jiné, větší nebezpečí. Ohromná bouře! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

vteco 

všechny recenze uživatele

Jméno Akira Kurosawa v kolonce scénář značilo poměrně vysoká očekávání či alespoň kvalitní podívanou, která zaujme. Bohužel se tak nestalo prakticky v žádném směru a Moře vidí vše je spíše slepá, přihlouplá a víceméně zbytečná tečka v asijské kinematografii. Vše odstartuje romantická pasáž představující život kurtizán v dobovém Japonsku, která je poté lehce prokládána komediálními prvky, jenž po většinu času nejspíše ani takto zamýšleny nebyly, navíc je v konečném shrnutí první hodina naprosto zbytečná, přičemž její jedinou funkcí je možnost využít jeden obyčejný vtip v půli přetažené stopáže. Poté se film přesouvá do lehce vážnějších tónů a s blížícím se závěrem stupňuje uměle nacpané scény či dialogy týkající se znázornění vln, síly moře a očekávaného očistce. Melodramatický závěr je spíše k smíchu a rozhodně nefunguje způsobem, jakým byl pravděpodobně zamýšlen a pointa v podobě očištění hříchů či jakési metaforické záchrany od blížícího se moře, které jak český překlad napovídá, vidí vše, nemá dostatečný dopad a vlastně ani žádné emoce. Záchrana v podobě hravých záběrů, poutavých dialogů či příjemné hudby se nekoná a moře míří do bezedného zapomnění. [35%] | Škola ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Gejša, jako padlá žena, by se neměla zamilovat, rozhodně ne do muže z vyšší kasty. Zatímco nepochopený románek dobrosrdečné O-Šin s mladičkým samurajem mě svým jasným rozvržením příjemně vtáhl, dál (tzn. v polovině) se již dramatická stavba snímku rozsypala a příhody postaviček v malém nevěstinci nikam nesměřovaly… aby vše nakonec spláchla velká voda (tragédie s kapkou významové poetičnosti, když nevíme, kudy kam). Lepší 3* ()

Reklama

markotter 

všechny recenze uživatele

To že je pod scénářem podepsán (zčásti) Akira Kurosawa, neznamená, že to bude film jako od Kurosawy... Ostatně Kurosawa snímek už jinak ovlivnit nemohl, protože byl v roce 2002 mrtvý. Příběh by asi mohl být zajímavý - staré Japonsko, gejši, samurajové, k tomu přírodní katastrofa, ale nic z toho nepřineslo do filmu jakékoliv vzrušení, napětí nebo aspoň příjemný pocit, že člověk kouká na něco dobrého. Tak snad jenom to, že gejši měly hezké kostýmy a že se na ně pěkně koukalo. ()

stub 

všechny recenze uživatele

Těžko najít režiséra, který by měl v určitých ohledech svým stylem ke Kurosawovi tak blízko, jak právě Kei Kumai (byť, pokud vím, není jeho synem, jak uvádí uživatel solskjaer - ostatně je o pouhých 19 let mladší). Respekt k mistrově předloze a původnímu záměru je maximální, stejně jako soustředěnost, se kterou Kumai pracuje. Vizuální stránka je nádherná, úplně člověku před očima problikávají Kurosawovy obrázky z připraveného scénáře, zvlášť krásná je barevná kompozice; tempo je pomalé, ale dynamické a plynulé. Kei Kumai se chopil těžkého úkolu a ustál jej s maximální ctí. Po druhém kole zvyšuji na ***** ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Tenhle japonský film je nabitý dějem a přesto nezanechá žádný zvláštní dojem. Postavy jsou ploché, nesžijete se s nimi, prostředí je mizerně udělané, všichni mají příliš tragický osud, takže sice se na to koukat dá, ale nepřesvědčí vás to. Škoda, prostředí je zajímavé, mohl to být mnohem lepší film. ()

Galerie (33)

Reklama

Reklama