Reklama

Reklama

Mars volá

  • USA Mars Calling (více)
USA, 2018, 50 min

Režie:

David Sky Brody

Scénář:

David Sky Brody

Hrají:

Matt Baker (vypravěč)

Obsahy(1)

Rudá planeta inspirovala celé generace snílků a průkopníků kosmonautiky k úvahám o překonání propastné vzdálenosti, jež nás od ní dělí. Jaká je budoucnost lidstva ve vesmíru? Skutečně se může Mars stát naším druhým domovem? ... Vědci a inženýři plánující kosmické lety dávno vědí, že přistát na Marsu je velmi obtížné. Atmosféra je dost hustá, aby se v ní sonda letící rychlostí více než 16 000 kilometrů za hodinu roztavila. Je však tak tenká, že ani široký tepelný štít a velký padák nedokážou pád plně zabrzdit. Při misi Mars 2020, jejíž hlavní částí je rover Perseverance, byl využit inovativní systém raket a důmyslný létající jeřáb k měkkému dosednutí. Jak bezpečně přistát s lidskou posádkou je však stále problém, který teprve čeká na své řešení. Perseverance patří k nejdůmyslnějším mobilním zařízením, jaká kdy byla vyrobena. Její drobný společník, vrtulníček Ingenuity, je speciální dron, který poprvé v historii otestoval řízený let na jiné planetě. Ze záběrů, které nám poslaly různé povrchové přístroje, by se mohlo zdát, že se Mars příliš neliší od pouští na Zemi. Přinejmenším jedno století si vizionáři představovali, že pokud bychom se tam dostali, nemělo by být obtížné zkoumat planetu osobně, překročit hranici svobody a prosperity, a možná dokonce vytvořit záložní kopii zemské biosféry pro případ katastrofy. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý dokument spracovaný trochu iným spôsobom, nie klasickým náučným štýlom. Poskytuje nové informácie a dáva ich do súvislostí (alebo do kontrastu) so staršími predstavami o povrchu Marsu a o tamojšom živote. Zavlažovacie kanály, ktoré videli na Marse astronómovia koncom 19. storočia sú nahradené vyprahnutou pustinou so stopami po moriach a riekach, ktoré sa stratili pre miliardami rokov. A podobne by sme si to mohli aplikovať aj na dnešné predstavy o letoch a osídľovaní Marsu, na ktorých sa budeme o 100 rokov smiať ako o úplne nereálnych. Ale dokument veľmi fajn, odporúčam každému milovníkovi astronómie. –––– V roce 2033 se Mars ocitne v obzvláště výhodné pozici pro vyslání lodí s lidskou posádkou. Ale kdo poletí a proč? ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

David Sky Brody se zaměřuje na vesmírné dokumenty. Mars volá je jedním z nich. Celkem přesně vypočítává problémy, s kterými se budou muset kosmonauti potýkat. Také se dozvíme mnoho o historii zkoumání a některé bizarní teorie lidí, kteří ještě neměli k dispozici pořádné přístroje. Dnes už takové máme a tak záběry z Marsu jsou detailnější a informace přesnější. Nevím, zdali se dožiju přistání člověka na Marsu či budování základen apod. jak praví sci-fi filmy. Jisté je, že je to fascinující dozvídat se o vesmíru nové a nové věci. O vesmíru, který má být údajně nekonečný, už to nemůžu pochopit, který může být součástí mnoha vesmírů a stále není jasné, co byl před ním a kde či zda vůbec má nějaký konec. Nebo co je v jeho nekonečných dálkách. Zda existuje život mimo nás. Pravda je, že nemáme vyřešeny problémy tohoto světa a už se cpeme na jiné planety a dokonce uvažujeme o jejich osidlování... Aby neplatilo známé kdo s čím zachází... ()

Reklama

gemi 

všechny recenze uživatele

Dokument je sice z roku 2018, ale ČT jej nejen přeložila, ale také aktualizovala, takže se tady mluví o vozítku Perseverance, které na Marsu přistálo až 18. 2. 2021. Celý dokument je o historii Marsu a jeho pozorování a spekuluje se tady také o možnostech jeho osídlení. Prostě od Ptolemaiose až po Elona Pyžmo, který by rád Mars osídlil. Já mu v tom držím palce, nechť jej osídlí. Pokud možno osobně. (A ať už se nevrací.) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument na České televizi. Rychle množící se lidstvo věří, že co nyní vyčerpalo už všechnu úrodnou půdu, není schopno urychlit fotosyntézu, ohřálo a vydrancovalo planetu, může pokračovat v semenění na Marsu. Ale když tam turisticky přijedou ti, kteří tento rok ještě nebyli na pláži, zjistí, že tam nic není. Dole je písek, který obsahuje jedno procento jedovaté rakovinotvorné látky a smrtící vesmírné záření zezhora. Červená planeta" je sladce zlověstná. Stále ale vzrůstá množství nástrojů a tento malý svět odhaluje svá tajemství. Tento dokument obsahuje mystické a vědecké a ukazuje, že Mars není to, co si představujeme. Ať už se navrhuje tuto planetu pomocí robotů ohřát skleníkovými plany, v čemž máme dobrou praxi, planeta může osadníky změnit stejně tak, jak oni změní jí. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama