Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Alex, učitel na Střední škole JFK, jenž byl kdysi idealistickým učitelem, ale jehož největší současnou starostí je stihnout vystřízlivět, ještě než začne další školní den. Střední školu řídí neschopný ředitel pan Horn a jeho panovačný zástupce jménem Roger. Když její nedávný absolvent střední školu žaluje za to, že ho nechala odmaturovat i přesto, že je negramotný, Alex se ocitne v konfliktu s nekompromisním školním inspektorem dr. Burkem. Horká půda školy se zahřívá ještě více, když se Alex zamiluje do Lisy, atraktivní právničky, která byla kdysi chloubou Alexovy třídy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Sao Saoi 

všechny recenze uživatele

Píše sa rok 1984 a áno, aj na americké pomery nevídané, natočili film, ktorý sa snažil ukázať pravú tvár školy pre slabšie sociálne vrstvy. Nick Nolte v hlavnej úlohe zahral skvelo, ale objavili sa vo filme aj ďalšie celebrity. Ako vyzeral Morgan Freeman pred skoro 30. rokmi, ako vyzerala Laura Dern? Aj vzhľadom na rok, v ktorom ho natočili si dovolím mu dať skore 76%... ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Škola má problém. Diplom dostal negramotný student a je potřeba to vyšetřit. To je pozadí příběhu o učiteli, který, jak se jednoduše říká, vyhořel, ale i přesto se snaží školu povznést a udržet v ní pořádek. Jenomže, jak už to většinou bývá, souběh událostí se obrací proti němu. Nick Nolte v hlavní roli a přesně tak, jak ho z osmdesátek známe. Plný energie, nadšení a osobního elánu. Školská problematika z pohledu osmdesátých let, ale jako by to bylo ze současnosti, Nic, ale vůbec nic, se v tomto nezměnilo. Sociální kontext je jasně daný a snímek se dobře prezentuje několika dějovými liniemi a zajímavými dialogy. A to se tvůrci nevyhýbali ani závažnějšími problémy, jako je potrat studentky, zbraně v rukách studentů a samozřejmě starý dobrý rasismus. Na tyto věci se samozřejmě přímo necílí, ale jedná se o součást dění škol. Obzvlášť na dnešní dobu je zajímavě pojatá atmosféra snímku. Dramatizace je smíchána s komediální složkou, takže celé dějství je živé, plné energie a zcela nedepresivní. To povýšila i plejáda dnes již známých hereckých es, jejichž přičiněním každá scéna plně funguje. Možnou zajímavostí je účast Ralpha Macchia, který ve stejném roce natočil svůj nejslavnější snímek ´Karate Kid´ (1984). ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Uklidnit se ?? Mám se uklidnit ?? Nepomohlo to, když mě ty parchanti pokousali, když mi ukradli stůl, a nepomůže to ani teď, když mi ukradli auto.." ;) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Výstižné zobrazení poměrů na běžné americké střední škole. 1) Film, který začíná jako lehce surrealistická komedie se postupně mění v realistické drama, zobrazující skutečnou tvář americké střední školy nejen v létech osmdesátých, ale i v současnosti. Svědčí o tom diskusní příspěvky amerických učitelů na IMDb i moje vlastní zkušenost s produkty amerického školství. 2) Mnohé zobrazované situace znám i z vlastní praxe z českých středních škol - zakřiknutí zbabělí ředitelé i zástupci, kteří chtějí jenom klid, rodiče přenášející svá vlastní výchovná pochybení na školu i svérázné figurky kantorů, spících při hodině (například). A kdyby jenom situace, hlavně ten pocit bezmoci a bezvýchodnosti jakékoli snahy. 3) Vedle výborného výkonu 43letého Nicka Nolteho mě zaujal mladě vyhlížející 23letý Ralph Macchio (problémový Eddie Pilikian), kterému to převelice slušelo. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama