Reklama

Reklama

Africa addio

  • Itálie Africaddio (více)

Obsahy(1)

Kruté činy pytláctví a násilí, popravy a zabíjení kmenů, které se odehrávají na africkém kontinentu. Dokument v mondo stylu z občanské války v Kongu, posledních dnů koloniální nadvlády a povstání Mau Mau v Keni, revolucí v Angole a zanzibarské revoluce, které zahrnovaly masakr z roku 1964. Zahrnuje také rasové a kmenové násilí v Dar es Salaamu, násilí Hutuů a Tutsi ve Rwandě, po bitvě mezi vládními vojáky povstalci ve Stanleyville v Kongu a masovém zabíjení ohrožených zvířat pro zábavu. (Zetwenka)

(více)

Recenze (10)

headshotd 

všechny recenze uživatele

Syrové zachycení smutného afrického vývoje v období dekolonizace. Od předání moci černému muži, přes záběry života v savaně, masakry obyvatel a revoluce, až po život v apartheidu (film natočen 1966) a černý rasismus. Poměrně dlouhé, ale z mého pohledu hodně kvalitní dokument, který stojí za to vidět. 4* ()

Rugero 

všechny recenze uživatele

Tenhle slavný IT. dokument režisérské dvojice Gualtiero Jacopetti a Franco Prosperi nám ukazuje pravdivě to co se dějě v nám exotickým končinám, v tomto případě v Africe. Notnou část poměrně dlouhé stopáže sledujeme domorodé africké lovce,kteří loví zvěř pro svou obživu i když poměrně nevybíravým způsobem(velice brutální lov na slova).Pak bílé kteří lový pro zisk či pobavení,ale zase jsou vybaveni puškami.Pak se děj přesune a my sledujeme vojáky kteří operují na Africkém Kontinentu. Je mi jasný že pro mnoho budou scény jako přeřízlé šlachy u krávy,lovy na zvířata ja pytláků tak domorodých obyvatel. Na rok 1966-67 tohle muselo být hrozně šokující,režiséři musely mít ohromnou odvahu tento film vůbec natočit a min. za výpověd tohoto dokumentu si Africa Addio zaslouží plné hodnocení. ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Tohle samozřejmě žádný normální dokument není, je to pseudodokument v žánru mondo film. Prostě senzační šlak, zde soustředěný na zabíjení zvířat lidmi a lidí lidmi. V své době jistě šokující, ale od těch dob jsme si už na ledacos zvykli, pokud nezabíjejí nás. To je ten pokrok. ()

Horak 

všechny recenze uživatele

Na me to predevsim pusobilo jako zasla pohlednice ze stareho dobreho 20.stoleti, oslavy nezavislosti, obcanske valky, zabijeni, do toho vysmati urostli afrikanci na plazi v casech apartheidu a dalsi bili usedlici ze zemi na jinem konci Afriky, kde uz byl cas narychlo balit kufry, vysmati belgicti a francouzsti zoldaci v dobre placenych honech na nezbedne nouplizaky..jojo,lepsi casy asi nepridou, ale verim, ze je tam jeste porad krasne, dyt It began in Afrikakaka, prece, ne. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Zameranie Africa addio je vďaka svojej dĺžke celkom široké a rozmanité. Okrem kontrastu medzi krásou prírody a barbarstvom človeka voči nej (masové zabíjanie zvierat), Jacopetti nezabudol ani na utrpenie človeka pri rôznych čistkách a ozbrojených konfliktoch. Krutý africký život, dehonestovaný zásahom človeka proti prírode a sebe samému, nie je pozeraníčko na nedeľné (ani iné) oddychové popoludnie. Zaujímavosti typu afrického lovu zvierat, “balónikového” odchytu krokodílov, a správania človeka, ktorému momentálna prevaha dáva silu rozhodovať čo je správne a čo nie (prípadne sa pri práci trocha zabaviť a odreagovať na úkor toho druhého) – tak takéto a podobné nelichotivé zábery (niektoré sú v norme), ponúka tento mondo dokument. Silný zážitok je podobne ako u MONDO CANE doprevádzaný príležitostnou kvílivou hudbou, ktorá ako keby miestami vykríkla za tých, ktorí boli umlčaní. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (10)

  • Před uvedením filmu padlo obvinění z toho, že byla pro kameru připravena scéna zobrazující popravu konžských rebelu Simbů. Vedla k zatčení spoluzakladatele Gualtiera Jacopettiho na základě obvinění z vraždy. Záběry filmu zachytila ​​policie. Jacopetti byl osvobozen poté, co spolu se spolurežisérem Francem Prosperim předložili dokumenty prokazující, že dorazili na místo těsně před popravou. (Zetwenka)
  • Reakce na film byly rozdílné. V Itálii získal v roce 1966 cenu Davida di Donatella pro producenta Angela Rizzoliho. Některé konzervativní publikace, například italské Il Tempo, film ocenily. Mnoho jich však film obvinilo z rasismu a zkreslování. Filmoví režiséři Octavio Getino a Fernando Solanas ostře kritizovali film ve svém manifestu, označili Jacopettiho za fašistu. Filmový kritik Roger Ebert v kritické recenzi zkrácené americké verze filmu z roku 1967 označil tento film za „rasistický“ a uvedl, že „pomlouvá kontinent“. (Zetwenka)
  • Americký velvyslanec při OSN Arthur Goldberg odsoudil film jako „hrubě zkreslený“ a „sociálně nezodpovědný“, a upozornil na protesty pěti afrických delegátů OSN. V západním Německu se proti filmu objevilo protestní hnutí poté, co Afrika Addio získala státem kontrolovanou hodnotící komisi. Protest organizovala hlavně Socialistická německá studentská unie (SDS) a skupiny afrických studentů. V Západním Berlíně distributor po sérii demonstrací a poškození kin rezignoval na uvedení filmu. (Zetwenka)

Reklama

Reklama