Reklama

Reklama

Nevyřešený případ

  • Česko Není Sherlock jako Holmes (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ve skutečnosti své případy nevyřešil Sherlock Holmes (Michael Caine) , ale dr. Watson (Ben Kingsley). Alespoň v této komedii tomu tak je. Avšak při vyšetřování jedné záhady je dr. Watson zabit a vyřešení zůstává na Sherlocku Holmesovi, najatém herci a alkoholikovi. Neobvyklá filmová variace známé knihy A.C. Doyla. (alziranka)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

strougy 

všechny recenze uživatele

Povedená variace na holmesovské příběhy, těžící ze dvou situací a to za a) převrácení rolí mezi Holmesem a Watsonem, takže zatímco legendární detektiv je najednou alkoholu holdující, neschopný bývalý herec, tak Watson zaujímá jeho roli geniálního vyšetřovatele a bojovníka proti zločinu, a za b) většina ostatních postav z klasického románového universa pravdu netuší a tak se k nim chovají stále tak jako by odpovídali klasické předloze. A z tohoto nesouladu pramení většina vtipných situací v čele s pro mě tou nejpodařenější, prohlídkou domu podezřelého a odlákávání Lestrada (ve výborném podání Jeffreyho Jonese) od skutečného pátrání a mnoho povedených dialogů, kdy se nic nechápající Holmes ubezpečuje, co že to vlastně právě dělá a proč. Film si spíše užijí znalci předlohy, kteří si tak jako já vychutnají povedené hraní s klasickými klišé a jimž nevadí, že si autoři střílí z jejich oblíbené postavy. Navíc, pokud by šlo o znevážení geniálního detektiva, tak ať si případní bručouni přečtou knihu Sherlock Holmes a Obří krysa ze Sumatry, kde v názvu zmíněný hlodavec skutečně není nápaditou metaforou pro nějakého velkého zločince :-) ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Konečne Sherlock zobrazený inak, teda úplne v opozite tomu, ako ho predvádzajú stovky iných seriálových či filmových adaptácií nesmrteľnej literárnej predlohy sira Arthura Conana Doyla a jeho epigónov. Najatý treťotriedny herec, pohybujúci sa v šedej zóne medzi riadnym životom a podsvetím, neodolateľne prahnúci ku každej mladej sukni navôkol, s obdobnou náklonnosťou k poháru dobrej pijatiky. Svoj part však zvláda dokonale. Nuž a interpretácia stôp je tak nekonečne rozsiahla, že aj priblblé opakované vety mu zaručujú neustálu priazeň publika, ktoré ho jednoducho žerie. A obdivne vzdychá pri každej jeho vyslovenej vete. Doktor Watson je skutočným mozgom a hýbateľom intelektu najslávnejšieho detektíva. Lenže nie je fotogenický a tak vyhráva (v minulosti, rovnako ako dnes) vizuálna propagácia. Avšak - zdanlivých hlupákov a myšlienkových nímandov sa podceňovať neoplatí. O čom sa presvedčí odveký súper dtektívnej dvojice - profesor Moriarty. Michael Caine sa Šerlokovej role ujal bravúrne. Bavil som sa rovnako skvele. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Ale jo, je to zkrátka jiný Sherlock Holmes, než jsme zvyklí. Tato netradiční variace byla místy vcelku povedená a divák se u ztřeštěné zápletky několikrát s chutí zasměje. Žádná velká sláva to však nebyla – průměr jak se patří však určitě. Michael Caine se své role známého detektiva (zde podvodníčka a ochmelky) zhostil dobře a podobně tomu bylo i u Bena Kingsleyho. Věřím, že si pánové natáčení užili, musela to být určitě legrace, jen je škoda, že některé pasáže byly zbytečně natahovány a místy tomu docházel dech. Nicméně k odreagování je to určitě dobrá volba. 65% ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Sice ani zdaleka tak vtipné, jak by člověk u ostrovní komedie s touto zápletkou čekal, ale na druhou stranu překvapivě dbající na logiku dění a chytré hraní si s Holmesovským mýtem. Vždyť si scénář dokázal vtipně pohrát i s možností, která mě u Holmese tak často napadala - že jeho dedukce jsou pouhými hypotézami, jichž lze na základě daných faktů předložit mnoho. Zde se to Holmesovi stane - ovšem i úplně špatná dedukce jej dovede ke správnému závěru. Tak mu autoři od dob Conana Doyla přejí... Film nabízí i řadu chytrých kousavých vtípků, které jdou nad rámec pouhé legrace pro legraci. Příkladem budiž ukázka známé moudrosti: "Když dva dělají totéž, není to totéž." Umně dedukující Watson tak může být označen za pouťového komedianta, ale totéž opakující Holmese sklízí potlesk. Pro mě jistě zdařilejší než ritchieovské zakčnění, ale zaostávající za současnou seriálovou aktualizací či sovětskou holmesovskou ikonou - nejvěrnějším Cholmesem historie, Livanovem. Silné ***. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Postava vydavatele Normana Greenhougha (Peter Cook) je inspirována skutečným šéredaktorem Herbertem G. Smithem. Byl to právě on, kdo od roku 1891 do roku 1927 otiskoval Doylovy holmesovské detektivní příběhy ve svém časopise Strand. (PhillM.)
  • Pozorný divák si v závěrečných titulcích může všimnout věty „S omluvou zesnulému Siru Arthuru Conanu Doylovi, stvořiteli Sherlocka Holmese a Dr. Watsona.“ (PhillM.)

Reklama

Reklama