Reklama

Reklama

Nový příběh rodu Taira

(festivalový název)
  • Japonsko Shin Heike monogatari (více)

Obsahy(1)

Kapitán Tadamori, veliteľ špeciálnych síl, sa vracia do Kjóta po úspešnom potlačení povstania pirátov na západnom pobreží Japonska. Keďže ani nábor, ani príkazy kapitána a bývalého cisára Toba sa vojakom nepáčia, kapitán vyšle svojho syna Kiyomoriho do kráľovskej rezidencie. Kiyomori sa v paláci zaľúbi do Tokiko a zisťuje i to, že jeho otcom je možno práve bývalý cisár Toba. (MikO_NR_1909)

(více)

Recenze (5)

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Kviff: po pribehove strance jde o celkem nudny film, kde se resi klanove a kastove rozbroje a pri. Po vizualni strance se na to kouka celkem hezky. Kostymy a kulisy jsou paradne atmosfericke. Jen by si film zaslouzil trosku dynamictejsi provedeni. Cely film je postaven ze statickych celku a velkych celku. A toto divadelni provedeni proste uz spise nudi. ()

Reklama

stub 

všechny recenze uživatele

Velmi koukatelný Mizoguchi o vzestupu samurajské kasty (12.-13. stol.), skvělý po kostýmní stránce, dokonale navozující dobovou atmosféru. Jde o klasikův předposlední snímek a spolu s Yókihi patrně o jediný barevný (poslední dílko "Street of Shame" je opět v černobílé). Vynikající je hudba, (teprve začínající) Raizo Ichikawa se v hlavní roli překonává a všechno příjemně svižně (byť místy malinko "trhaně") ubíhá. Za určitou slabinu považuji konec, který sice není vysloveně nezdařilý, film však ani nikterak neozdobí, jen opět zopakuje, o čem že to celé dílko bylo:) ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Japonsko se trochu utápí ve vlastní historii (kontrast k tomu, jak jsou např. prezentovány v Americe jako historické domy z padesátých let 20. století). Co do příběhů není moc potřeba vymýšlet fikci, když se tam už prakticky všechno stalo. Zabití knížete vlastním bratrem u dveří kostela? Ale prosím, taková lapálie, co se v desítkách knížectví o velikosti toho českého stávala rok co rok... Tři úrovně loutkové vlády? No jasně... Každoroční vyvražďování celých území velikosti kraje ve válce každého s každým trvající 600 let? Ano, všední realita. Přesun vlády od třídy kněží (hnusných chlípných vrahounů s nejmocnější armádou, no jak Vatikán) na novou třídu válečníků? Dva, co se prohlašují za císaře najednou? Katastrofy se statisíci až miliony mrtvých najednou? No bať. Obří bitva na Vítkově s 800 mrtvými? No, do většiny přidejte tak 1 až 2 nuly... Fanatická žena, co v čele armády odvrátí invazi a pak ji její vlastní upálejí? No tak pr, tak šílení zase nebyli. |||   Jo a tady. V nenápadném příběhu dle jednoho z nejznámějších románů japonského "Jiráska" Yoshikawy se líčí, proč se stalo Japonsko, jakým je dnes. Jak se dostali k moci samurajové a proč posledních 800 let až doteď mají veškerou moc v rukou... Docela stravitelné, až na afektované, řekl bych loutkově-divadelní herectví hlavního hrdiny (jeho prvotina v hlavní roli, herec kabuki se v něm nezapře... no, nakonec z něj byl i filmový, ale tady to mělo rezervy). ()

kinej 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu bych se přídomek „samurajský“ zdráhal vůbec použít. Spíše se jedná o klasický národněobruzenecký ve stylu husitské tvroby O. Vávry, pouze zasazený do Japonska. Zápletka ničím nezaujala a jedná se asi o nejméně zajímavý film v rácmi žánru, který jsem měl tu možnost vidět. Možná sehrál svou roli i zub času, ale řekl bych že problém spíš bude již ve slabém potenciálu. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama