Reklama

Reklama

A Story

všechny plakáty
Dobrodružný / Animovaný / Krátkometrážní
USA, 1987, 5 min

Režie:

Andrew Stanton

Scénář:

Andrew Stanton

Recenze (3)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Je hezké, ba přímo poučné, vidět, z jakých ingrediencí vznikal pixarovský úspěch. Andrew Stanton, režisér VALL-Eho a spoluautor několika dalších pamětihodných pixarovek, ve svých studentských filmečcích nepředvádí bůhvíjaký animátorský um (na rozdíl od pilného disneyovského učedníka Lassetera), zato přímo srší nápady, bourá konvence a hranice mezi filmovým a diváckým prostorem (v A Story potkáme mj. kluka vtaženého do útrob televize příšerkou, která přitom ovšem „nešikovně“ rozbije obrazovku, a posléze terorizovaného gangem zlotřilých klaunů – dřív, než se z postavy zlotřilého klauna stalo oblíbené hororové a detektivkové klišé –, v na ČSFD neevidovaném kousku Somewhere in the Arctic medvěd pronásledovaný Eskymáky nejdřív uteče „do kinosálu“ a jeho stín pozoruje plátno spolu s diváky, aby se po návratu odmítl podřídit zákonům perspektivy a nakonec nasedl do hor v pozadí jako do auta, nastartoval a odjel s celou kulisou z plátna…). Je to kouzelně buřičské, ale taky dost chaotické a ne vždycky tak úplně srozumitelné – prostě cvičení nadaného, ale líného studenta, který občas evidentně honil věci na poslední chvíli :-) ()

orkadimenza 

všechny recenze uživatele

Tady je ukázkový příklad, že Andrew potřeboval celých 8 let na to, aby byl schopný natočit kvalitní animák. Tohle se může líbit jen opěvovatelům historického převratu. Což moc nechápu, protože pokud existuje animák původem z Pixaru (nebo alespoň původem z původu Pixaru), tak je to tenhle. ()

LuiCJ 

všechny recenze uživatele

TENTO KOMENTÁR MÔŽE OBSAHOVAŤ SPOILERY! Je veľmi zaujímavé vidieť tento film. Jedná sa o druhý študentský film režiséra Andrewa Stantona. Andrew Stanton povedal v úvode filmu (odporúčam si to pozrieť aj s úvodom), že nemá rád kúzla, zázraky atď. a hlavne v spojení s animáciou. A v tomto krátkom filme to perfektne ukázal. Stretávame sa tu s obyčajným chlapcom Melvinom, o ktorého sa rodičia nezaujímajú a tak celý čas trávi pri televízore. Raz ho však vtiahne do sveta "za televízorom" (bez kúziel a čarov) jeho obľúbená postavička Ted (neskôr sa stal inšpiráciou pre Sullyho z Monsters, a.s.). V tomto svete žije aj killer clown Randy so svojou bandou, s ktorou terorizujú okolie. Melvin, "odvážny chlapec" sa im postaví do cesty a začne na nich nadávať. Randy zviaže Teda a Melvina, chce ich zabiť a stať sa kráľom. To sa mu aj podarí. A teraz prichádza najlepšia časť príbehu - "So Randy became a king and died at the age of 108 a very rich man" (Randy sa stal kráľom a zomrel ako 108 ročný, veľmi bohatý muž). Výborne spravené ukončenie, bez klišovitých scén, zázrakov a kúziel. To je typický Stanton. ()

Reklama

Reklama