Reklama

Reklama

Guo nian hui jia

všechny plakáty
Čína / Itálie, 1999, 89 min

Režie:

Yuan Zhang

Scénář:

Hua Yu, Dai Ning

Hudba:

Jiping Zhao

Hrají:

Lin Liu, Bingbing Li

Obsahy(1)

Xiaolan se ocitne ve vězení poté, co při malicherné potyčce omylem zabije svou nevlastní sestru ránou do hlavy. Po sedmnácti letech ji vláda podmínečně propouští domů na svátky. Pro Xiaolan ale nikdo nepřijde, a když se ji tvrdohlavá dozorkyně (Li Bingbing) rozhodne doprovodit k rodině, obě zjistí, že dům už dávno nestojí a vlastní matka i nevlastní otec Xiaolan se beze slova odstěhovali. Tak jejich cesta pokračuje za rodinou, která o dceřin návrat možná ani nestojí. (mrtvej pes)

(více)

Recenze (4)

Vavča 

všechny recenze uživatele

Italský neorealismus vtrhl do čínského filmu v devadesátých letech a s nezmenšenou intenzitou působil i v minulé dekádě (Beijing Bicycle, Balzac a malá švadlenka, Stolen Life, Suzhou River, Lost in Beijing a mnohé jiné). Film Seventeen years sleduje osudy jedné rodiny, kterou postihl zločin. Je to subtilní drama, které sice má technicky amatérský vzhled, ale dokáže vydolovat poměrně uvěřitlené postavy a emoce. Jen se domnívám, že tvůrci šlo spíše o to, aby se divák zamyslel nad penologií, trestem a zločinem obecně. K čemu je, že někdo hnije ve vězení sedmnáct let, život to nikomu nevrátí,trestance to zlomí, zničí to všechny blízké v jeho okolí. Derou se mi na pamět slova W. Saroyana, milosrdnější je někoho zabít, než ho držet jako zvíře v kleci po řadu let. Mohlo by se zdát, že nemám žádné výhrady k filmu, ale už jsem viděl působivější filmy na dané téma. ()

mrtvej pes 

všechny recenze uživatele

Tmavá, úzká, až utiskující práce s kamerou, kdy není všechno vidět, ale je cítit to nepříjemno, ta vina, ta lezavá nejistota, jestli má člověk s takovým trestem na krku ještě právo jít do společnosti, natož pak ke dveřím vlastních rodičů. ()

Reklama

Reklama