Reklama

Reklama

Hitlerova hora

(TV film)
  • Česko Průzkum Hitlerovy hory (více)
Německo, 2007, 52 min

Režie:

Michael Kloft

Hrají:

Adolf Hitler (a.z.)

Obsahy(1)

Alpské sídlo Berghof v Obersalzbergu už neexistuje - ale hluboko v útrobách hory je dochován systém bunkrů a tunelů, který sloužil špičkám Třetí říše.  Hitlerovo alpské sídlo v Obersalzbergu bylo od třicátých let druhým centrem nacistické vlády. V dubnu 1945 je bomby britského letectva změnily v hromadu trosek. Hluboko v útrobách hory však zůstal zachován složitý systém bunkrů a tunelů, který už po léta zkoumá tým odborníků. Podzemní svět pod Obersalzbergem začal vydávat svá tajemství - zvlášť v poslední době, kdy digitalizovaný průzkum umožňuje udělat si ucelenou představu o rozsahu a funkcích jednotlivých prvků tohoto impozantního podzemí Hitlerova alpského útočiště. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Zajímavě natočený dokument o Hitlerově druhém centru moci v Obersalzbergu - sídlu Berghof, kde Hitler přijímal státní návštěvy. Dokument vypovídá také o "přesvědčovacích" praktikách šéfa vůdcovy kanceláře Bohrmanna, který donutil všechny starousedlíky své domovy prodat. Následně místo a okolí přebudoval na nové Hitlerovo městečko. Stavby však nerostly jen na povrchu, ale také pod zemí, kde bylo vybudováno mnoho rozsáhlých bunkrů a krytů, ve kterých mohli nacističtí pohlaváři přebývat mnoho měsíců. V blízkém okolí si domy postavil šéf Luftwaffe Göring, architekt Speer nebo právě Bohrmann. Na sklonu války byl Berghof těžce poškozen spojeneckým bombardováním, na začátku šedesátých let byly trosky objektu strženy, definitivně byl objekt zlikvidován až v roce 1995. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Osobně jsem čekal více o samotném sídle než o jeho okolí a historii příchodu Hitlera a jeho pohlavárů. Přesto dobové záběry například bombardování neměly chybu a z dokumentárního hlediska přinesla Hitlerova hora i mnoho zajímavých faktů a postřehů. Celkově vzato podařený dokument, kterému chybělo trochu více detailů o samotném sídle fuhrera. ()

Reklama

Drom 

všechny recenze uživatele

Dokument Hitlers Berg, jehož jinojazyčné názvy pohrávající si se slovem "průzkum" jsou poněkud zavádějící, celkem hezky mapuje historii Obersalzbergu od chvíle, kdy se tam nakýbloval tehdy ještě turista v nájmu Adolf, až po neslavný konec v troskách všeho, co si na svém (tedy vlastně Bormannovu!) písečku nechal za státní peníz zbudovat ó velký vůdce. Škoda zbytečné omáčky, namísto které mohlo být uvedeno více o nadzemních i podzemních stavbách, především nakresy a schémata. Zvláště proto, že skoro vše, co na povrchu nezničily bomby, to zlikvidovala SS a vyrabovali místní a podzemí pro změnu vyklidili spojenci, nechali zchátrat a teď se složitě mapuje. Navíc z dobových záběrů a letmo ukazáných plánů a nákresů si divák rozhodně neudělá představu o celém léta budovaném komplexu pro elitu Třetí říše. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Určitě jde o slušný počin, ale viděl jsem už řadu zajímavějších „hitlerovských“ dokumentů. Nejzajímavější jsou samozřejmě historické autentické videa a fotografie + rozhovory s pamětníky toho, jak vše začalo příchodem Hitlera nejprve coby „rekreanta“ a následným vyvlastňováním, vyhrožováním a zabíráním tamního nádherného prostředí + domů prostých obyvatel až po totální destrukci domů pohlavárů i samotného vybavení bunkrů…Rád jsem se na to samozřejmě mrknul, ale viděl jsem už lepší… ()

RomeroIsGod 

všechny recenze uživatele

V Obersalzbergu je krásně, takže se nemůžem divit, že Vůdce zakotvil právě tady. Dokument mapuje přestavbu původně klidný vesničky na sídlo většiny pohlavárů NSDAP, problémy a nátlak, který vytvářel Hermann Göring starousedlíkům, jež se nechtěli odstěhovat i důmyslnou síť tunelů, který provrtávaj celou horu. Z původních staveb nezbylo takřka nic, ale čajovna Kehlsteinhaus s TOP vyhlídkou funguje dodnes jako restaurace a za navštívení určitě stojí! Z Prahy až na místo je to 380 km, doporučuju! ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama