Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nieh Cheng (Wang Yu) je ambiciózny šermiar, ktorý bol z politických dôvodov nútený odísť do ústrania. Stará sa o svoju matku a sestru a svoj hnev potláča oddanosťou svojej rodine a tažkou prácou. V jeden deň je však kontaktovaný bývalým ministrom, ktorý ho pôžiada aby spáchal atentát, ktorý by nielen oslobodil národ od tyrana, ale by Chengovi umožnil aj osobnú pomstu za smrť svojho majstra. (kitano)

(více)

Recenze (5)

ladynka 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od Changových fyzických kung-fu snímků s výraznými krvavými efekty, důrazem na mužská přátelství a záběry s homoerotickým podtextem, je Assassin s šermířským hrdinou spřízněný spíše s One Armed Swordsmanem. Víceméně zde absentují na efekt natočené akční scény; bojových "výplní" je jen pár a jsou vesměs nezbytnou součástí příběhu, který doplňují a posouvají dál. Assassin je totiž mnohem víc seriózní studií osobnosti (studie mužského hrdinství založená na násilí - Teo), kde je významné každé gesto, pohled, hrdinova slabost i pochyby, kdy v monologu rozmýšlí nad tím, jak by se měl zachovat. Takhle nějak by třeba vypadal v té době Hrdina, kdyby mu sebrali oponenta. Neočekávané, ale přesto skvělé - v mé osobní stupnici dokonce nad Jednorukým šermířem. ()

miklaras 

všechny recenze uživatele

The Assassin je nádherné kostýmní wuxia pian, které zvolna graduje až do velkého finále ve stylu "hrdinského krveprolití" Jeho barevná symbolika, střídající hlavně barvu rudou, bílou a černou je skutečně výtečná, režisér si pohrál s detaily a dramatickými prvky, ostatně tak kvalitně to uměl jen Chang Cheh v dobách své vlády nad Hong Kongem. Assassin a One-Armed Swordsman patří také k tomu nejlepšímu z herecké filmografie Jimmyho Wanga, který mě hodně překvapil. Choreografie k němu byla velice vlídná a zastřela milosrdně fakt, že bojovat neuměl. Největším zážitkem je určitě monumentální konec (který je opravdu předobrazem Hrdiny Zhanga Yimou)a melodramatická síla ženských hrdinek. I interiérové scény, intimně osvětlené a prodchnuté tradiční hudbou, tichými rozhovory, intrikami a závažnými rozhodnutími mají hodně do sebe. Pro mou maličkost patří The Assassin určitě ke třem nejlepším wuxia pian HK kinematografie. ()

Reklama

kitano 

všechny recenze uživatele

Keď som sa zamyslel nad tým, ktoré snímky od Changa Cheh mám najradšej, pred očami sa mi automaticky rozsvietili dva názvy. One-armed Swordsman a Hawe Sword, Will Travell. Oba úžasné wuxia kúsky. A teraz, keď som si pozrel The Assasin, môžem už len konštatovať, že práve Changove wuxia filmy zo šesťdesiatych rokov je to, čo mám z jeho tvorby najradšej. The Assassin je jedným slovom majsterštrik. Changov prototyp hrdinského charakteru je tu dovedný do tej najpôsobivejšej podoby. Nieje to len zmysel pre spravoslivosť, či pomsta, ktoré motivujú hlavného hrdinu. Nieh Cheng (Wang Yu) sa hrdinom narodil. Je mužom čestným a zodpovedným, vždy konajúcim tak, aby neohrozil bezpečnosť svojich blízkych. No pod jeho povrchom to vrie. Spaľuje ho túžba vykonať čin, na ktorý sa nezabudne. Čin, ktorý oslobodí jeho dravosť, ktorá v ňom po celý život drieme ako spiaci drak. A tak Nieh Cheng čaká na svoju príležitosť. Tá príležitos sa dostaví a bude to výzva, ktorá je hodná len skutočného hrdinu. -- Čo filme velmi pridáva na atmosfére je jeho úzka previazanosť s historickými udalosťami. Film má preto velmi serióznu atmosféru a nádhernú výpravu, čo je vlastné viac moderným filmom (ako napr. Ladynkou spomínaný Hrdina). Čo ma taktiež velmi prekvapilo, je úroveň bojovej choreografie (ikeď súbojov naozaj nieje veľa, divák ich pri pozeraní filmu ani viac vyžadovať nebude). V porovnaní s One-armed swordsmanom (čo je Changov film z toho istého roku) je choreografia The Assassin niekoľkonásobne pokročilejšia a oku lahodňejšia (za choreografiou oboch stojí Lau Kar Leung). Naviac, nikto nevyzerá s mečom v ruke monumentálnejšie ako Wang Yu :). ULTIMATE CHANG CHEH. (10/10) ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

V tvorbě Changa Cheh docela výrazně preferuji počátek 70. let, osudová - říkejme tomu přátelství - a velkolepá krveprolití. The Assassin mě ale přinutil na to na ty dvě hodinky prostě zapomenout. 10/10. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama