Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Setkat se se strašidlem, to se každému hned tak nepovede. Vy teď tuto možnost máte! To ale neznamená, že byste se měli bát a zalézat pod stůl nebo pod gauč. Jsou na světě strašidýlka legrační a střapatá jménem Pindruše (S. Stašová a S. Nálepková), která svérázným způsobem trestají bezohledné chování lidí k přírodě. Ani namyšlená princezna Jiřinka (J. Paulová) na setkání s Pindrušemi určitě nikdy nezapomene. Chcete-li vědět, jak se jim podařilo dokázat, že si urozená princezna bude už navždy vážit všeho, co krášlí přírodu a je jí k užitku, podívejte se na tuto veselou pohádku. (Česká televize)

(více)

Recenze (44)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní humorná pohádka o pyšné princezně Jiřině ze Šišatého království, jež po sérii nepříjemností, jež se jí přihodily díky svému bezohlednému chování, pochopila, že je dobré chovat se k přírodě s ohledem a úctou. Namyšlenou slečinku Žoržínu, jež přičichla k císařským dvorním móresům, hrála J. Paulová, její podobně nafrněnou služebnou Žakelínu ztvárnila V. Jeníková. Nápadníky v této pohádce paní L. Koutné představovali naivní romantik Blažej (A. Pyško), synovec zdejší královny, jenž měl políčeno na princeznu a zahradník Vondřík (D. Prachař), poctivý a rozumný chlapík s prořízlou pusou, přes výhrady zamilovaný do služebné. Pindruše, nadpřirozené bytosti z názvu pohádky, představovaly neposedná a poťouchlá strašidla ve tvaru muchomůrek, na jejichž kloboucích rostly bobule s kouzelnou mocí, a tvořily jakési strážce přírody a trestaly osoby, jež ji vědomě ničily. Do kostýmů těchto podivných střapatých strašidel byly navlečeny S. Nálepková a S. Stašová. V pohádce figuruje mnoho zábavných postav, a proto není divu, že celkově dílo působí včetně výborné výpravy plné extravagantních kostýmů velmi vtipně a roztomile. Mezi nejzábavnější a nejpovedenější postavy jednoznačně řadím prince Mirabela (skvělý O. Vízner), nafoukaného panáka, nápadníka princezny s originálním kloboukem, osobitým humorem a podivným sluhou Zvonkem (M. Nesvadba). V dalších rolích se ukázala Z. Hadrbolcová, vladařka Šišatého království, její komorná Klapáčková (velmi zábavná G. Vilhelmová) či děda Strkáč žijící v lesní chaloupce v podání J. Moučky. Jedná se o jednu z mnoha povedených veselých televizních pohádek v 80. letech, které jsou stále aktuální a zábavné. ()

Alagaesie 

všechny recenze uživatele

„A kdopak Vám to řek?“ „Mravenci, vosy a bodlináči.“ „Ale když nám vrátíš klobouky, tak Ti splníme všechno, co si budeš přát!" „Jooo." „A teď Ti deme - otrhat blumy!" Kva kva kva - kuňk. „Dědku, neměl´s tady křříížaly?" „Křížaly mám v kapse a když jsem výr, tak žádnou kapsu nemám, hůůů-hůů." Pindruše jsou nejvíc - pak následuje děděk křížala a pak J(jiřina). ()

Reklama

dogrose 

všechny recenze uživatele

Príma pohádka Heleny Sýkorové. Podle mého jeden z prototypů české televizní autorské moderní pohádky 20. století: existence zápletky, srozumitelnost dětskému divákovi, záživná forma, vtipné dialogy, laskavost. Mezi dvojicemi to krásně jiskří (Paulová-Pyško, Jeníková-Prachař), pusinky, objímání i pohledy do očí jsou přesně tam, kde mají být. Pěkné dekorace, líbí se mi ztvárnění zahrady, které skutečně vyvolává dojem "přírody". Dobrá práce s vedlejšími postavami, které děj oživují, usměrňují nebo vysvětlují (tetka Klapáčková, děda Strkáč), využito je smysluplně loutky (žába) i živých zvířat (psík, výr). Hudba citlivě pohádku doplňuje, líbí se mi vytvoření tehdy moderního motivu pro Pindruše. Myslím, že výsledek je ukázkou skvělé profesionality všech, kteří se na výrobě podíleli. Pohádka o princezně s houbou na hlavě patří mezi moje stálice a je výborným lékem proti splínu. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Přesně ta pohádka, po které většina z nás po nedělním obědě touží. Příjemné postavičky a v nich příjemní herci, trošku toho kouzla, nafrněná princezna, která přijde na konci k rozumu, Oldřich Vízner užívající si svého nafifleného prince a v hlavní roli hvězda plátna Bruce Willis - pardon, pouze jeho hlas:-) a mladičky Alexej Pyško. Nebýt těch snad až moc ukřičených pindruší, bylo by to i za víc. Hudba: Milan Dvořák. Cool hláška: "Jsi krásná jako ... čerstvá kedlubna." ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Bohužel ne. Tohle vskutku není pohádka, na kterou by děti nezapomněly nebo si jí snad zamilovaly. Pindruše jsou uřvané stvoření, které vám za chvíli leze na nervy a kterým skoro není rozumět. Princezna je taktéž protivná, ale to je na druhé straně principem pohádky. Je to trochu zmotaná pohádka - "od všeho trochu". Mě osobně přišla nezajímavá a nezáživná. Studiové prostředí jen přikrmuje můj názor. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Podle stejného scénáře vznikla v roce 1997 v režii Karla Weinlicha i rozhlasová pohádka „Pamprlice". (Miggi90)

Reklama

Reklama