Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rodinná komedie z doby konce první světové války a vzniku našeho státu. Tyto historické události se promítají i do příběhu, který vypráví o potížích, provázejících koupi tradičního hudebního nástroje, bez něhož se žádná pořádná vesnická kapela neobejde. Otec krejčí Majoránek (Z. Řehoř) je tak trošku zakřiknutý a pod pantoflem své rázné ženy (S. Zázvorková). Chce pomoci synovi (M. Vladyka), aby se stal součástí místní kapely. Jenže to bez pořádného hudebního nástroje nejde, a proto se musí zakoupit baskřídlovka. Oběma se podaří maminku přesvědčit, aby na tento účel věnovala poslední našetřené peníze… (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem hodnotil inscenaci Medvěd s Janem Werichem. Tvrdil jsem, že Stella Zázvorková se nedokázala úplně odprostit od komediálnosti. Zde to podle mě bylo naopak. Odprostila se od ní a i v lehce komediálním filmu působila docela dramaticky. Což šlo jen ku prospěchu věci. Žena, která myslí vždy na rodinu a po zmizení si uvědomí, jak moc ji syn a manžel chybí, takže jim odpustí i utracení peněz za nástroj, jí šla skvěle. I Zdeněk Řehoř hrál fantasticky. Film měl ještě jednu důležitou rovinu. To uvědomění si náhle získané svobody a tím pádem touhou realizovat své sny. A když se nesplnil mě, tak alespoň synovi, když má ten talent. Moc se mi líbilo. Za komunismu se moc filmů netočilo o době před první světovou nebo těsně po ní. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem - nádhera! Více slovy - překrásné pohlazení po duši. Ta atmosféra začínající první republiky je kouzelná. Miluji inscenace, které se odehrávají ve skutečných přírodních exteriérech a jsou dobově věrohodné. Tohle všechno z obrazovky obdivuhodně sálá a když k tomu připočteme excelentní obsazení, mé srdce jásá radostí. Zbytečné někoho vyzdvihovat, herecká skvadra je prvotřídní. Radost sledovat! ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Televizní inscenace začíná ponurou muzikou, táta se synem sdělují radostnou novinku mamince, že Janek v kapele už nebude hrát zadarmo. Maminka se ale domnívá, že by měl hrát i nadále zadarmo, protože se učil u učitele muziku taky zadarmo. Syn chce hrát, ale nemá hudební nástroj. A jak se tedy dostat v chalupě, kde se žije skromně k hudebnímu nástroji? První světová válka končí, a Janek by měl hrát na všech možných událostech (svatby, pohřby, oslavy aj.), a v domácí kasičce mají jen šest zlatek...Výtečné herecké obsazení, s lehkostí podaný příběh, který přes nesložitou zápletku pobaví. A co chtít víc? ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

Maminka paní Zázvorkové mě po celý čas přišla , jako že si srkla vývaru z durmanu a každou chvíli se musí proměnit v běsnící fúrii. Jinak milá připomínka tvorby neškodných 80. let . Podpantoflák a nechtěný rebel taťka Z.Řehoř a moula synek "Mouchysněstesimě" M. Vladyka zkompletovali moravskou rodinku. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Zvláštní název „křídlovka“ pro trumpetu nejspíše souvisí s označením které přišlo z armády, kde se nástroj používal ke svolávání jednotlivých křídel (formací), vojenských útvarů. (sator)
  • Natáčelo se ve skanzenu Kouřim. (M.B)

Reklama

Reklama