Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V předvečer výbuchu první světové války se odehrává zábavná humoreska podle novely Ladislava Fukse. C. k. mocnářství už má namále, což svými činy dokazují potrhlí zástupci policie nebo nemocničního personálu v čele s dvorním radou. A tak se stane, že jednoho krásného dne doručí zřízenec rodinám dvou pánů Brázdů oznámení, že jejich manžel, otec atd. právě zemřel v nemocnici. Jaké je překvapení, když se oba staří pánové zjeví doma. Tím ale zmatky nekončí, neboť časem vyvstává otázka, kdo vlastně v nemocnici zemřel? (Česká televize)

(více)

Recenze (30)

Ioannes 

všechny recenze uživatele

Záměny údajně skonavších panů Brázdů za živé a naopak se stanou kostrou pro úsměvné situace. Úsměvné, nikoliv však vtipné v tom smyslu, že by se člověk smál. Navzdory tomu si tato humoreska uchovává svou kvalitu. Herecké výkony, kostýmy a kamera jsou vynikající, dialogy břitké a archaický styl mluvy se do tohoto díla hodí. Skvěle vypadá několikeré zrychlení pohybů některých postav ve stylu grotesky. Kulisy vypadají studiově, což však tvůrcům pro tentokrát odpouštíme. Celkový dojem je nadprůměrný. Tato humoreska u někoho vyvolává nostalgii po časech starého Rakouska. Podle některých kritérií právě v době přibližně posledních 30 let mocnářství na tom byla naše země nejlépe: Pronásledování z politických důvodů jako v polovině 19.století minimální, téměř veškeré občanské svobody byly získány, životní úroveň byla relativně vysoká, nezaměstnanost téměř nulová, stát byl malý, byrokracie nízká, minimum zbytečných zákonů, které nyní lidem znepříjemňují život, nízká kriminalita a vysoká úroveň vymáhání práva. (Abych se vyvaroval připomínkám ohledně 1.republiky, tak dodávám, že 1.republika se nejdříve musela vzpamatovávat z 1.sv.války a 30.léta zaplňovala hospodářská krize a strach z Německa.) Tato humoreska ukazuje, že poměry v tehdejší společnosti nebyly tak škrobené a upjaté, jak si někteří mohou myslet z filmů jako je Švejk, že lidé tehdy měli podobné starosti jako my a že i tehdy lidi chybovali. Závěr, v němž začíná 1.světová válka, je vážný jako válka sama. ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

No jako pacient , dostat se do rukou doktoru Brabému, tak to bych opravdu nerad. I když je pan primář tajný rada a moudrý jako vlk. Tuhle taškařici z mocnářství s celou plejádou hvězd tahá vysoko nad průměr právě výkon J.Sováka a taky nesmím zapomenout na J. Bláhu . Moc příjemná záležitost plná záměn a ústavů. ()

Reklama

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Nepříliš povedená taškařice, jejíž sledování u mě vyvolávalo spíš útrpné než pobavené úsměvy. Ani se mi nechce věřit, že něco tak stupidního mohl napsat právě Ladislav Fuks. Ledaže by se nepovedl scénáristický přepis, stejně jako se vůbec nepovedla režie. Křečovité přehrávání většiny byť slavných herců tomuto televiznímu filmu rovněž rozhodně neprospělo. Podruhé už bych to vidět určitě nechtěl. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Krásný text jednoho z českých nejvýznamějších wrajterů. Jak jsem starší, tak mám tendenci být shovívavější, ale zde jde o jasný důkaz, jak je literární text nelze natočit, jen tak. Herci hrají nedobře praštěné, přičemž novela má svůj půvabný styl, a pokud by knihu načetl nějaký herec, třeba J.Kačer, tak by vyznění bylo taleko lepší, než tahle ubohá fraška....A přece dávám tři hvězdičky, jednu za vznik, neb L.Fuks není mezičtenáři moc znám, druhou za propagaci L.Fukse, a třetí za osobnost L.Fukse, která mi svými knihami i životem hodně obohatila můj život. https://www.youtube.com/watch?v=8wXyqbWss2o&list=RD8wXyqbWss2o#t=13 ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Bych tomu i věřil, že v té době k tomuto mohlo dojít. Někdy stačilo se přepsat v matrice a už bylo jiné jméno... Tentokrát si nějakej úředník popletl dva chlapy a malér byl na světě. Zápletka parádní, dobře je to napsané, za což vděčíme předloze Ladislava Fukse. Ale myslím si, že tohle je spíše téma pouze pro literární tvorbu než pro film. Na druhou stranu v 70. letech se takové televizní točily a oproti jiným je tento vtipný a díky tomu koukatelný. [269. hodnocení, 22. komentář, 66%] ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama