Reklama

Reklama

Pomsta je zábava, když se jí ujme dvojnásobný držitel ceny Akademie(R)* Mel Gibson v roli drsného Portera. Odplata je svižná a vtipná směs akce a filmu noir. Snímek režíroval držitel Oscara za L. A. Přísně tajné Brian Helgeland a podílel se také na scénáři, jež je adaptací románu Donalda E. Westlakea. Ten už posloužil jako předloha pro klasiku Point Blank, která vznikla ve spolupráci Jon Boorman/Lee Marvin. Když Portera podrazí vlastní kumpáni, ukradnou jeho podíl v hodnotě 70 tisíc dolarů a nechají ho napospas smrti, zbývá jen jeden způsob, jak věc vyřešit: Porterův způsob. Jeho vendeta postaví spoustu podrazáků před hlaveň pistole. Zkorumpovaní policajti. Pouliční gangy. Bezpáteřní křiváci. Šéfové podsvětí. Všichni, kdo stojí mezi Porterem a jeho sedmdesáti tisíci, brzy zjistí, že se Porter vrátil... a chce se mstít. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (693)

Fr 

všechny recenze uživatele

Starý zvyky mají tuhej kořínek. Když se jich včas nezbavíte, je s vámi konec!….. Příběh ctí zákony POMSTY. Vyhledat – zneškodnit. Ruční práce s pravidlem ,,NESER TAM KDE JÍŠ“. Místo jednoho protivníka rázem čtyři. To už musíte mít dobrej plán! A kdo ví? Třeba dostane svý prachy zpátky! Chytrý příběh se zajímavou zápletkou, kterému vévodí ,,starý lišák“ M.Gibson. Člověk rád sleduje, jak ,,začíná bejt slavnej“! Za zmínku stojí i domina Lucy Liu. PŘÍBĚH **** HUMOR ** AKCE *** NAPĚTÍ *** Co jsme viděli (určitě) potom! VÝKUPNÉ! Aneb jak Mel Gibson ,,rozmnožil“ sedmdesát táců!!! ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Odplata - jak prostý a přímý název. A takový je i charakter Gibsonova gansterského bouchače i průběh jeho krví a sarskasmem kropené cesty za satisfakcí. Kdo miluje klasické kriminálky sedmdesátých a osmdesátých let, nejspíš nebude mít proti konceptu, v němž hrdina odhlauje a následně likviduje padouchy podle jejich zařazení v hierarchii gangu větších námitek, ale já se četnému zívání mimo samotné (drsňácky frajerské) mordy neubránil 60% ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

"Čo mu tak dlho trvá?" - "Asi ju kefuje." - "Tak dlho?!" - "Asi kefuje aj jej psa." U tak parádneho dialógového akčného filmu, akým Odplata nepochybne je, by bolo hriechom nespomenúť perly typu "Urobili sme dohodu: keď prestane robiť štetku, ja prestanem zabíjať ľudí, no neviem, či jeden od druhého nechceme priveľa." Ale nielen vtipne siláckymi dialógmi je Odplata živá! Prirátajte si k tomu výborný kasting (Duke, Kristofferson, Bello), napínavý dej a originálne, nečakané zvraty. Nech už to s predčasným odchodom Briana Helgelanda zo stoličky režiséra bolo akokoľvek (natočený materiál mu vraj odobralo štúdio a najalo Gibsona, aby to zostrihala po svojom, prípadne čo-to pretočila), na výslednom dojme to prekvapivo nezanechalo žiadne negatívne trhliny. Naopak, paradoxne Helgelandov režisérsky strih (ktorý svetlo sveta oficiálne uzrel až v r. 2006) ma bavil oveľa, oveľa menej. Kino Považan NMnV 1999 ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Helgelandovi se povedl celkem slušný mix drsného frajírka alá Smrtonosná zbraň a taratinovsky hrubé gangsterské poetiky, ve které se brutalita pojímá tak nějak roztančeně, humorně, nezávazně. Odplata není žádným režisérským opusem magni, je to film spíše rutinní, který za většinu skvělých momentů vděčí scénáři a výtečnému Melu Gibsonovi, který zúročil dlouholetou praxi v kůži detektiva Riggse, jen se holt postavil na opačnou stranu barikády. Neuvěřitelně tvrdohlavý zlodějíček Porter se díky němu stává postavou až humorně nebezpečnou, která s hovězí svéhlavostí projde železobetonovou barikádou kvůli naprosté prkotině. Ústření postava je ústřední hodnotou Odplaty, jinak tu už nenajdeme nic zvláště originálního či památného, vše funguje ve prospěch celku a výsledkem je kvalitní gangsterka z drsné školy, která potěší i dobře zmáknutým závěrem. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Odplata je v podstatě žánrově naprosto nezačlenitelný film. Nemá klasickou zápletku, nerozlišuje dobro a zlo a rovněž nijak nemapuje jednání hlavních hrdinů. Gibson je člověk morálních zásad a tím to hasne. Nedá se nezvat ani "hodným" ani "padouchem". Možná právě to je fakt, díky kterému je Odplata natolik stylová jízda. Neodmyslitelně zde figuruje rovněž vybroušená formální stránka (filtry, kulisy, kamera) a několik perliček (sado maso, přehlídka bossů, zkorumpovaní poldové apod.), které jednoduše nejdou přehlédnout a chytnou za smysly ať už si o nich myslíme cokoliv. Děj je v podstatě banální, ale vše klape jako dobře promazaný stroj. Helgeland si je sakra vědom chatrnosti dané látky a nedá divákovi po celou dobu šanci si tento fakt uvědomit, přičemž do něj bombí jeden stylizovaný záběr za druhým s hlavními hrdiny tak zajímavými, až se tomu věřit nechce. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (18)

  • Když si jde Porter (Mel Gibson) pro peníze, srazí ho auto. Při srážce se rozbije přední sklo. V dalším záběru je však přední sklo auta neporušené. (Terva)

Související novinky

Shane Black a Robert Downey chystají film

Shane Black a Robert Downey chystají film

21.02.2022

Tak se zdá, že si režisér a scenárista Shane Black (Smrtonosná zbraň, Správní chlapi) a hvězda marvelovek herec Robert Downey Jr. (Iron Man 3) opět po letech zopakují spolupráci. Vedle zmíněného Iron… (více)

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

26.04.2011

Slavný autor noirových kriminálek Donald Westlake napsal celkem 24 románů, v nichž vystupuje profesionální zločinec Parker (žádné křestní jméno). Je to jakýsi novodobý Robin Hood, který zásadně bere… (více)

Posily pro Hulka a Mumii

Posily pro Hulka a Mumii

17.05.2007

Letní natáčení největších trháků příštího roku se hopem blíží a castingoví agenti se činí, až se jim kouří od mobilů. Známe už hlavní představitele třetí Mumie (vrátí se Brendan Fraser, jeho syna si… (více)

Reklama

Reklama