Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jan Míka a Jaroslav Hanuš jsou divákům České televize známi především co by tvůrci populárního seriálu "Život na zámku". V roce 1989 spolu připravili televizní film "Vampýr". Díky prozíravosti tehdejšího dramaturga brněnského studia Jana Míky se na televizní obrazovku dostal přepis méně známé povídky Jana Nerudy. Tajemství, víra v osud, předvídání skutečnosti, pověry. Jak se s tím vším vyrovnají postavy, které se náhodně sešly v jednom výletním hotýlku? Charismatického malíře - Vampýra - hraje Ján Sedal, křehkou Julii Marcela Peňázová, Boba Martin Stropnický, matku Zdena Herfortová, lékaře Jan Teplý a hostinského Ladislav Lakomý. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tohle by se krásně hodilo do nějakého povídkového filmu. Dostalo by to profesionálnější zpracování a přesně to Vampýr postrádá nejvíc, jelikož jestli mu něco brání v plném vyniknutí, je to chudičká výprava brněnského studia ČT. S tou ale tvůrci nemohli nic víc dělat a jestli tomu něco vytknu spíš, tak slabší herecký výkon Sedala či šroubované dialogy. Jo, a ještě tu posedlost ukazovat půjčenou Pragovku, aby chabá výprava aspoň na chvíli vypadala skutečně dobově, ale to mě spíš rozesmálo a ani ne zrovna ve špatném. Mysteriózní atmosféru to ale vyvolat umí, napínavé to taky je, pointa je sice krapet předvídatelná, ale přinese dva velké zvraty v závěru (což je na třicetiminutovou inscenaci dost) a umí to i zručně předat myšlenku o tom, že bychom neměli znát svoji budoucnost. Tudíž ano, i přes výrazný televizní look to něco do sebe má. Silné 3* ()

-marti- 

všechny recenze uživatele

Příběh by se jistě dal zpracovat mnohem mrazivěji, mysteriozněji a temněji, na druhou stranu já oceňuji právě jeho větší civilnost, prvorepublikovou náladu a splavnost, danou krátkým rozsahem, který se k této "anekdotě" hodí. Obsazení nebylo moc šťastné, postavy nejsou výrazné a Vampýr téměř zklamal. Ale i přesto tato záležitost má své kouzlo. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Je velmi příjemné v Nerudovi objevovat motivy, které bychom hledali spíše u Brama Stokera nebo H. P. Lovecrafta. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Znakem tvorby brněnského televizního studia je v lepším případě mdlost, v horším čiré zoufalství. Nevím, čím to je, ale jak známo, ryba smrdí od hlavy, tak nejspíš vedením, ale opravdu si nevybavím žádný titul, který by mi udělal radost. I v tomhle případě brňáci nezklamali a ze slibného potenciálu stylové atmosférické mysteriózní povídky udělali cosi, kde po atmosféře není ani stopy. Nebudí to strach, protože tajemný "vampýr" se zmůže maximálně tak na koulení očima a podivné grimasy, které jsou spíš k smíchu. Po režijní stránce je to zkrátka zabité, nehledě na to, že např. Marcela Peňázová je obsazená nevhodně. Z celého obsazení naplno zabodoval jen Jan Teplý st. a svůj standard odvedl Ladislav Lakomý. Celkový dojem: 40 %. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Čas od času se i já poohlédnu po nějakém zapomenutém českém (československém) kousku a mnohdy nestačím zírat. Uspokojující délka a jistá mystičnost příběhu mne svým způsobem pohltily již od prvních minut a já pln očekávání netrpělivě čekal na rozuzlení celého příběhu. Přece jenom jsem podle názvu očekával něco jiného, než se mi nakonec dostalo, ale zklamán jsem určitě nebyl. Spíše naopak. Filmoví tvůrci si s Nerudovým dílem (které jsem bohužel nečetl) poradili velice obstojně a herci odvedli rovněž slušnou práci. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama