Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Humorná povídka zachycuje vyprávění obchodního cestujícího z Kroniky Pickwickova klubu, v němž duch staré lenošky prozradí chudému, stárnoucímu obchodnímu cestujícímu, tajemství, které mu změní život... Cestující Smart (Z. Řehoř) se ubytuje za nepohody v malém hostinci, který výborně vede mladá, hezká vdova (S. Budínová). Od podomka se dovídá, že se o paní hostinskou uchází pan Jinkins, velmi nesympatická a podezřelá osoba. Smartovi se hostinská také líbí, proto chce trumfnout Jinkinse, jenže si nechá vařit další a další punč, až se opije. V jeho pokoji pak obživne starodávná lenoška, promění se v povídavého dědka – ochránce domu. Ten mu prozradí místo, kde je ukryt důležitý dopis… (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Když už se netrpělivě ptám, jak tedy vrtošivá lenoška hodlá zasáhnout do děje, přichází noční rozhovor s "pravým španělským mahagonem", což je pohříchu jediná neočekávatelnost celé této neproblematickým happyendem opatřené prostoduchůstky, kterou by si milovník starých televizních adaptací klasických autorů nicméně neměl nechat ujít. Podomkův příchod během finálního střetu vzbudí očekávání velmi škodolibé pointy nebo aspoň komplikace (a tudíž ještě i nějakého dovětku s lenoškou), leč opak je pravdou a šťastný konec neodvratným, což je vlastně fajn. No ne? Venkoncem jsem se bavil a Řehoř překvapí zdařilou aplikací teoretických znalostí boxu do praxe. Novák, jenž připravil scénář dle vlastního překladu, má na kontě vícero TV zpracování anglické klasiky a špatné to nebylo nikdy, někdy naopak vynikající. Tudíž mu zde věřím i to ostentativně nespisovné tvarosloví, byť i mě rušilo. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Skvělá duchařská povídka podle Charlese Dickense na téma duše věcí, výborně obsazená a zahraná. Právě spíše hercům než režisérovi se podařilo s minimem prostředků navodit vhodnou atmosféru, napínavou a současně vtipnou, a uvést do tajemného prostředí, v němž se však přes veškerou nadpřirozenost najde místo i pro to nejsvětštější, pro něž má pochopení i duch staré lenošky. ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Pohádkový není jen punč paní hostinské, ale celý ten dickensovský příběh o staré lenošce, která není jen tak obyčejným starým kusem nábytku... Není důvod zapírat, že tato skromná televizní inscenace stojí a padá s hereckým obsazením, ale v případě Zdeňka Řehoře, Josefa Beka, Miloše Nedbala a rozkošné Slávky Budínové je to sázka na jistotu. Pro milovníky černobílých pokladů z televizního archivu jsou to doslova hody. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kroniku Pickwickova klubu jsem četl tak dávno, že o tom už skoro nevím, a na tuto povídku si doopravdy nevzpomínám. Uvolněná dickensovská atmosféra z ní nicméně přímo sálá, a tak se mi na ni dívalo jedna radost. Akorát mi trochu vadila ta hovorová čeština, kterou hlavní postavy používaly - přece jenom bych od nich čekal trochu noblesnější projev, který by přece nemusel být hned na překážku a humoru by snad nijak nevadil. ()

Bart 

všechny recenze uživatele

Co jsou platné kvalitní herecké výkony, když samotná inscenace je místy dost nudná a nehledě na kvalitu předlohy si myslím celkově bez šťávy. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama