Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Farmář Tom Garvey i jeho žena Mae se narodili v Tennessee, jsou zvyklí pracovat a snaží se udržet při životě farmu, kterou Tomova rodina vlastnila po generace. Pole i usedlost ale stojí v záplavové zóně řeky, která se při velkých deštích rozvodňuje. V současné době se celá Amerika potýká s ekonomickou krizí, výnosy ze sklizně jsou mizivé a Tom tedy musí přijmout práci v železárnách, aby uživil rodinu. Na farmě zůstává na všechnu práci sama Mae a děti. Místní podnikatel Joe Wade se snaží skupovat domy a farmy u řeky, protože plánuje celou oblast zatopit a postavit přehradu. Navíc se zdá, že Wade není úplně lhostejný osamělé Mae. Podaří se Tomovi zachránit farmu před rozvodněnou řekou a svoji ženu před Wadem? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (51)

d-fens 

všechny recenze uživatele

výborná sociálna dráma spracovaná štýlom pripomínajúcim mi Malicka spojeného so Spielbergom.....veľmi pekná konfrontácia tém príznačných pre ducha Ameriky - boj o prežitie, tradícia, komunita, rodina, drsnosť, spolupatričnosť, civilizácia vs. príroda, mesto vs. vidiek.....prítomný aj silný apel na skazenosť, nezdravosť až sociálnu patologickosť industriálnej spoločnosti strativšej akúkoľvek väzbu k pôde, krajine, predkom, domovu, prírode....napriek tomu, aj z najnaliehavejších "industriálno-sociálnych" scén je cítiť humanizmus a pochopenie existenciálnej nevyhnutnosti ľudského konania proti vlastnej prirodzenosti ("útek" za prácou do továrne)..... vzdialene mi to pripomínalo aj Olmiho "Strom na dreváky", pretvorený na americký spôsob, kde pokora, asketickosť a viera talianskeho filmu bola nahradená nepokoriteľnosťou-dravosťou ľudského ducha, optimizmom a...romantickou kamerou Vilmosa Zsigmonda (nominovaná na Oscara 1984) ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Kdepak, vážení ! Půjčku nedostanete pro své krásné oči či jiné fyzické, popřípadě dušení přednosti ... dokonce ani proto, že si ji (dle vašeho subjektivního názoru) ZASLOUŽÍTE. Za prvé musíte být SOLVENTNÍ - a za druhé by váš majetek měl mít dostatečnou hodnotu ... to aby vám mohl být zabaven - kdyby se někde něco zvrtlo ... jelikož váš bankovní ústav nemíní kvůli vám a vaší nezodpovědnosti přijít na buben. Neboť je to KAPITÁL, kdo vládne světem - a ti, kdož se domnívají, že vládnou kapitálem, mu ve skutečnosti i slouží. Takový přepych, jakým jsou city, si tudíž nemůžou dovolit - a ve jménu svého pána a jeho svobodného trhu zneužívají ty nejbědnější a štvou je proti sobě... aby se čirou náhodou proti nim (a nedejbože proti NĚMU) nespojili. "Řeka" je taková pěkná názorná ukázka koloběhu života pod prapory pokroku. Jen s jednou jedinou výhradou: Podle všech dobrých zvyklostí po celou stopáž směřuje k velkému dramatickému finále - a na poslední chvíli nečekaně zakolísá a drobným úhybným manévrem ho obejde ... jakoby se najednou zalekla vlastní odvahy. Promrhá tak svou sílu a přitom si vymůže jen nevýznamný odklad, který teoreticky ani prakticky nic neřeší. P.S.: Taková přehrada je věru impozantní - a mnohde potřebná věc ... ale neměla by vám jen brát, měla by vám nabídnout nějakou kompenzaci ... východisko ... příležitost ... důstojnou variantu, jak žít dál. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Šílený zemědělec Mel Gibson si z australskýho outbacku odskočil do nějaký řitě v americkym zapadákově a pokouší se zde uživit pěstovánim kukuřice. Sice mu do toho pořád prší, takže místo farmaření se spíš věnuje stavění protipovodňových hrází, ale nakonec se doplácá k tomu, že nějakou tu kukuřici fakt sklidí. Je to takový sociálně-odborářský drama o tom, že americký zemědělci žili z ruky do huby a každej dolar si museli tvrdě odpracovat. A když se k tomu přidá ještě špatný počasí a zlej podnikatel, co chce na místě farmy postavit vodní elektrárnu, tak nezbyde nic jinýho, než chod farmy svěřit manželce a jít hákovat do nějaký příšerný ocelárny. Jinak Mel Gibson, i když mu nemůžu celkem nic vytknout, mi do role vidláka tak úplně nepasoval. Celkově průměr. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Jedna z prvých rolí Mela Gibsona v Hollywoode. Dostáva netypicky rolu farmára, ale dá sa na ňu zvyknúť, hlavne keď mu herecky vypomáhajú skúsenejší kolegovia ako Scott Glen a Sissy Spacek. Film s riekou súvisí iba okrajovo, je skôr o zanovitosti obyčajného farmára a jeho rodinky. Zajmä skôr sociálnou nadstavbou, aj keď nejde príliš do hĺbky. Film pôsobí občas kostrbato a niektoré scény by som z neho vyhodil - napr. tá exponovaná trapošina so srnkou. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Docela hustej snímen o tvrdém životě jednoho farmáře a jeho rodiny...Docela se divím, že ho papaláši za časů reálného socialismu nedávali v televizi jako příklad, jak dovede být kapitalismus krutý..Ale k filmu- skvělé záběry střídá svělý Mel Gibson (Tom Garvey), který je dost zmítán osudem a zlovůlí Joe Wada (Scott Glenn), který chce mermomocí postavit na jejich pozemku přehradu, no a Tom se za nic na světě nechce vzdát a odejít- což přináší tvrdá střetnutí...Film je dost naturalistický, ale nic nového pod Sluncem a úplně na plný počet mi to nevýjde...80% ()

Galerie (30)

Reklama

Reklama