Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Janek (M. Donutil) žije v hanácké vesnici se svou maminkou. Celý den by se jen válel na peci a jedl buchty. Je tak líný, že z pece už ani neslézá. Jeho maminka má ale už jeho nicnedělání dost, a tak svého synáčka naloží na trakař s motykou a zaveze jej na pole, kde má zůstat tak dlouho, dokud neudělá svoji práci. Ve stejné vesnici žije i maminka s dcerou Kordulkou (M. Peňázová), která jen celé dny přemýšlí nad ženichem a nad vdáváním. O vše se stará pouze maminka, jejíž trpělivost také přetéká. Když Kordulka samým přemýšlením nad svatbou nezadělá těsto na buchty, pošle ji maminka do světa. Nedošla ani tak daleko, když potkává Janka, kterému už pěkně vyhládlo. (Česká televize)

(více)

Recenze (39)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Ó ano ta hanáčtina tu zní opravdu jedinečně, ale šmrnc tomu všemu teprve dává líný a nesmělý Miroslav Donutil (Janek), nefakčenko-který jak říká když nebude nic dělat také nic nepokazí. Má pravdu, tedy až do té doby co pozná Kordulku-:)) Scéna (jak oni říkají), kdy se nechá od mami přivést na tragači na pole-nemá chybu-:)) Věra Jordánová naše přední televizní pohádková režisérka, podobně jako Vlasta Janečková opravdu pohádky dělat uměla, a tady jsem toho svědky. Milá a vkusná pohádka, která potěší, tak trochu nazpusob jiné dnes už klasické pohádky 'O líném Honzovi', zde ale o napraveném Jankovi i jeho nevěstě Kordulce. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Roztomile naivní a příjemná pohádka s hanáckým nářečím, výtečným Miroslavem Donutilem a voňavými buchtami. Jde o klasickou starší studiovou pohádku s kratší stopáží, takže na nějaké vykreslování postav není čas. Máme tu líného Janka a neschopnou Kordulku, kteří se potkají když je matičky vyhnali do světa, zaslíbí se jeden druhému, ale před svatbou se samozřejmě musí naučit pracovat. A tak se dostávají do lesa, Janek k uhlířům, Kordulka k jejich mamince. A o práci je postaráno. Teď už jen nachystat svatbu a je to. Ano, je to pohádka, s reálným životem to nemá nic společného, ale přece proto se díváme na pohádky. Hudba: Jiří Václav ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka mě překvapila. Jednak potěší hanácká mluva a fakt pěkné kulisy. A co jiného je poučnější, než vyhnat oba z pece a naučit je, že si na koláče musí vydělat. To by děti mohly pochopit. A taky to, že láska prochází žaludkem. Vždyť Kordulka vše od Janka dostane za buchty. A buchet se tu napeče a sní jako v žádné jiné pohádce. Možná si někdo všiml, že když Miroslav Donutil kopne motyčkou poprvé do země a odhrne hlínu, jsou pod ní vidět prkna. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Profesionalita, která nic nepředstírá, výsledek, který si nemusí na nic hrát. Prostota výpravy, průzračnost děje a krystalická čistota vrcholů hanáctví, to všechno vtahuje vděčného diváka do děje, který nenudí a neomezuje se přitom na pouhé pobavení. Syntéza lenosti u obou mladých lidí i jejich nenásilná náprava, živená špičkovou režií Jordánové i hereckým výkonem Donutilovým za aktivního přispění několika dalších, z nichž nejvíce na sebe upozorňuje předčasně zesnulá Vlasta Fialová. Brněnský příspěvek si poprávu může dělat nároky na zařazení do zlatého fondu české filmové i televizní pohádky; tím spíše na dostupnost na DVD nosičích. ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

Na tomto skvostu mě celkem fascinovalo , jak se člověk vysílený a utrmácený po celodenním zápřahu potřebuje najíst buchet ,ale nepotřebuje ani kapku vody. Spoluobčané z Hanácka měli kdysi zřejmě velice odolný organismus a neznali pojem žízeň. A jestli jim tato vlastnost přetrvala do dnešních dob , tak je jim možno jen tiše závidět. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Janek (Miroslav Donutil) jako správnej Hanák jí buchty. Buchty jsou ovšem pravé české (Honzovské) povidlové, tvarohové apod. Na Hanné se ovšem nejedí buchty, ale hanácké koláče. Janek by se ve skutečnosti měl ládovat jimi. (horskejvlk)

Reklama

Reklama