Reklama

Reklama

V neděli 14. listopadu 1965 se ve vietnamském údolí Ia Drang poprvé střetli Američané s nepřáteli z komunistického severního Vietnamu. Tři sta devadesát pět amerických vojáků mělo proti sobě desetinásobný počet nepřátel, kteří navíc byli na svém území. Následné třídenní boje vstoupily do historie jako počátek vietnamské války... Film scenáristy a režiséra Randalla Wallace zachycuje nejen pekelnou bitvu, která se v "údolí stínů" rozpoutala, ale též pocity lidí, kteří se jí účastnili. Nebyli to jen američtí a vietnamští vojáci - dramatické události totiž prožívali na dálku i jejich nejbližší, zejména manželky. Nicméně hlavním hrdinou je plukovník Hal Moore (Mel Gibson), upřímně věřící katolík a otec pěti dětí, ale především vynikající voják a stratég, který se neobává ani těch nejnebezpečnějších situací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (480)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, že jsem film tak dlouho odkládal, film jde definitivně do topky největších válečných řežeb. Intouši stěžující se na absenci příběhu, by měli vyskočit z okna. Když si pustím válečný film chci vidět válku, masakr, podobné jako když si pustím Porno, neočekávám příběh, ale chci vidět jak se jde rovnou na věc. Mel Gibson zde je vynikající, dlouho jsem mu tak nefandil. Od 40 minuty je film nonstop řežba s Bambusáky a krví se rozhodně nešetřilo, potěší i skvělá taktika. Pátou hvězdičku si vysloužil emoční doják v podobě roznášení dopisů o mrtvých vojácích manželkám, to jsem řval jak maléj. Kdejaké jiné emoční dojáky o rakovině či psech se s tímhle nemůžou vůbec rovnat. 95% ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Dobré ráno, pane!" - "Čo si kurva rosnička?" Vidieť, že Wallace s Gibsonom sa od dôb naturalistického Statočného srdca ešte niečomu priučili. I keď sa ich krvou ostriekaný vojnový epos nestane čistou klasikou, mal by vami zatriasť a napraviť pachuť po KÓDE NAVAJO. Vskutku robustný veľkofilm - veľké bojové sekvencie, ktoré nás vďaka kamere (Dean Semler) a strihu zavedú doprostred vojnového chaosu, plus vynikajúce herecké obsadenie (Gibson, jeho pravá ruka Elliot, pilot Kinnear, fotograf Pepper). Inováciou v žánri sú neuveriteľne patetické okamihy, keď opustíme bojové pole a zameriame sa na rodiny bojujúcich. Kino Považan 2002 ()

Reklama

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Co říct??? Jedině, strašné. Někdy to vypadá jako procházka růžovou zahradou, prostě skoro žádná realita, slabé efekty výbuchů, atd.. Jeden z nejhorších válečných filmů co se týká reality a scénáře. A herecký výkon Mela Gibsona až moc namachrovaný a když na něj běží Vietnamec, tak v klidu se jen otočí a střílí a pak padne trapný komentář no hrůza. Nějaké scény ujdou. Moc mne to nenatchlo. ( Hodnocení: 3/10 ) ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Četl jsem si o jednom z hrdinů a knížka (x) mě přivedla sem, ale je to vážně nešťastná filmová pocta bitvě v údolí Ia Drang. Už v první třetině vás trefí nebezpečně moc otravnýho patosu, tragických pohledů a modlení se, poté sice přijde spousta cool střílení a akce, ale také zmatku a blbostí. Takže než bych byl v závěru dojat, vyšel z toho slabý klišé kočkopes. Nevím no, když už chcete film na počest obětí, nestačí vzít Mela Gibsona, představoval bych si celkově větší cit a lepší úroveň. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Jakožto průměrný příspěvek do žánru válečné drama je to celkem solidní. Co zde však nalezneme, jsou solidně natočené válečné sekvence. Dostatečně surové a dynamické na to, aby diváka vtáhli do děje. Zajímavé jsou i některé momentky (deník japoneského vojáka, rozesílání dopisů, dámské posezení). Bohužel však válečná tématika jako taková nedokáže nějak hlouběji oslovit a tak nám ve výsledku vychází pouze průměrný válečný film, kde si člověk bude užívat výbuchy a přestřelky, nebude však šokován válečným peklem. To zde kromě několika záběrů (rozřezávání tváře) nenajdeme. Zamrzí i přílišná dávka patosu, která nás ke konci čeká (zpomalené záběry jsou velmi otravné). Žádná hlubší myšlenka. Celek je až příliš povrchní. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (28)

  • Herci strávili dva týdny před produkcí ve Fort Benning v Georgii, kde Mooreova (ve filmu Mel Gibson) letecká jednotka v roce 1965 absolvovala výcvik. Den před začátkem produkce zorganizoval Randall Wallace bohoslužbu za ty, kteří přežili bitvu v Údolí stínů i za herce a štáb, kteří budou vyprávět tento příběh. (Taninaca)
  • Opravdový Joseph Galloway (ve filmu Barry Pepper) film pochválil, ale z jeho promítání odešel. Řekl k tomu: "Měl jsem o těch věcech noční můry šestatřicet let. Nepotřebuju je vidět znovu." (NIRO)
  • Celkem bylo natočeno 150 hodin filmového materiálu. Tvůrcům trvalo 6 celých dní jen tento materiál zhlédnout. (ČSFD)

Související novinky

Bruckheimerův Tobruk?

Bruckheimerův Tobruk?

05.09.2008

Že by hollywoodský hitmaker chystal předělávku Marhoulova válečného filmu? To ne, ale v adaptaci románu Stevena Pressfielda Killing Rommel se rovněž staneme svědky bojů mezi spojeneckými vojsky a… (více)

Reklama

Reklama