Reklama

Reklama

V neděli 14. listopadu 1965 se ve vietnamském údolí Ia Drang poprvé střetli Američané s nepřáteli z komunistického severního Vietnamu. Tři sta devadesát pět amerických vojáků mělo proti sobě desetinásobný počet nepřátel, kteří navíc byli na svém území. Následné třídenní boje vstoupily do historie jako počátek vietnamské války... Film scenáristy a režiséra Randalla Wallace zachycuje nejen pekelnou bitvu, která se v "údolí stínů" rozpoutala, ale též pocity lidí, kteří se jí účastnili. Nebyli to jen američtí a vietnamští vojáci - dramatické události totiž prožívali na dálku i jejich nejbližší, zejména manželky. Nicméně hlavním hrdinou je plukovník Hal Moore (Mel Gibson), upřímně věřící katolík a otec pěti dětí, ale především vynikající voják a stratég, který se neobává ani těch nejnebezpečnějších situací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (480)

castor 

všechny recenze uživatele

Randall Wallace už nějaké to peklo na plátně prožil. Buď přichystal peklo divákům coby režisér Muže se železnou maskou, nebo naopak anglické vrchnosti, když proti ní coby scénárista vyslal legendárního skotského hrdinu a jeho bandu (Statečné srdce). Než se dozvíme, jak dopadne jeho další spolupráce s Melem Gibsonem (Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny), můžeme si připomenout tuhle důležitou bitvu vietnamské války. Z podzemních katakomb se hrne přesila Asiatů a tohle vítězství bude stát hodně lidských životů. Výsledkem je jakási pietní rekonstrukce, solidně autentická, slušně natočená, jenže až příliš disciplinovaná. Což je možná škoda. Kolem sviští kulky, mladíci ve zpomalených záběrech padají, nechybí patetické emoce, ale pořád je to hrozně naškrobené. Necítil jsem onu vůli po vítězství, nevnímal jsem silné individuality, necítil jsem, jak „bolí“ hrdinství. Jasně tak kraluje charismatický Gibson, který byl toho času na hereckém i diváckém vrcholu. O to větší škoda, kde se nachází dnes – když ho ty mrchy nenažrané odstřihly od áčkových projektů. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

na Slovensku v TV/// Obsazení 6/10 Děj 7/10 Hudba 9/10 Efekty 8/10/// +herci jako Chris Klein a Barry Pepper v čele s Melem Gibsonem, hlavně mě zaujaly jejich postavy, dobrá ústřední melodie, je to pěkná mela -zas ten patriotismus a zas chce poukázat na zbytečnost války/// Úvodní masakr celkem slušně naladí (velmi dobrá scéna), potom následuje chvilka klidu aby mohla nastat ta pravá bouře. Před pouří snímek působil lehkomyslně, asi tak jak bych si připadal já jako voják, když bych šel do Větnamu. No následně bych ale rychle vystřízlivěl. To mi připomíná, že napalm je fakt sviňa. Film má jinak celkem solidní spád. Takže nudit by ste se neměli. Určitě to není mistrovské dílo, ale jako další válečný film do řady se to dá. Navíc je v tomto filmu dost zapamatovatelných scén, což se počítá k dobru./// Celkem 74%/// ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Místo všemožných patriotistických píčovin, by mi mohli tvůrci v rámci podobného filmu konečně vysvětlit, jak se může obranná válka proti Vietnamu odehrát v tamější džungli. Na neznalého diváka jako jsem já to poté nesprávně působí tak, že ten kdo brání svoji zemi je spíše Vietnam. Největší výtku mám k úvodním 45 minutám, které jsou dokonalým představitelem všeho, co v podobných snímcích nenávidím. Patetické představování všech manželek od na smrt jdoucích zelených retardů na mě dojem opravdu neudělalo. Co na tom, že páni dobrovolně opustili své nejbližší, mnohdy navždy, aby mohli hájit politické zájmy několika pánů nahoře. Jakmile byl divák konečně obeznámen s rodinami všech vojáků, tak se děj konečně přesunul na bojiště, kde se konečně bylo místy na co koukat. Život zde položil dokonce i jeden černoušek. V USA byli pro svoji barvu kategoricky odmítáni, do mnoha podniků jim byl zakázán vstup, ale když šlo o válku, tak tam samozřejmě dostal právo dobrovolně zemřít. Kdyby z válečných scén tvůrci odebrali tu otravnou hudbu a množství zpomalených záběrů, tak bych hvězdu přidal. Takhle to budou díky kolosálně sračkoidnímu úvodu, který se nedal snášet ani po dvou pivech, jen dvě hvězdy. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybrala uživatelka Pajkenzi. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Co říct??? Jedině, strašné. Někdy to vypadá jako procházka růžovou zahradou, prostě skoro žádná realita, slabé efekty výbuchů, atd.. Jeden z nejhorších válečných filmů co se týká reality a scénáře. A herecký výkon Mela Gibsona až moc namachrovaný a když na něj běží Vietnamec, tak v klidu se jen otočí a střílí a pak padne trapný komentář no hrůza. Nějaké scény ujdou. Moc mne to nenatchlo. ( Hodnocení: 3/10 ) ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

::::::::::::::::::::::::: Dobrý válečný film s mým oblíbencem Melem Gibsonem. Ale dvě hevězdičky ubírám za ukradené hlášky z Bojového nasazení s Clintem Estwoodem, např.: "Dobré ráno, pane !", "Jak můžeš vědet jakej ten den bude !?", "Krásný den, pane !", "Jsi snad, kurva rosnička ??" ........ ::::::::::::::::::::::::::: ()

Galerie (88)

Zajímavosti (28)

  • Francouzského vojáka, troubícího na poplach v úvodní scéně, a následně zastřeleného, hrál syn režiséra Randalla Wallace. Melodie, kterou troubí, byla opravdu používána tehdejší francouzskou armádou (ČSFD)
  • Melodie, kterou v úvodní scéně troubí francouzský voják byla opravdu používána tehdejší francouzskou armádou. (ČSFD)
  • Pro scény s letadly A-6 Intruder jsou použity záběryl z filmu Let vetřelce (1991). Bylo to nutné kvůli tomu, že několik let před natáčením Údolí stínů byla zbývající A-6 Intruder vyřazena z provozu. (ČSFD)

Související novinky

Bruckheimerův Tobruk?

Bruckheimerův Tobruk?

05.09.2008

Že by hollywoodský hitmaker chystal předělávku Marhoulova válečného filmu? To ne, ale v adaptaci románu Stevena Pressfielda Killing Rommel se rovněž staneme svědky bojů mezi spojeneckými vojsky a… (více)

Reklama

Reklama