Reklama

Reklama

V neděli 14. listopadu 1965 se ve vietnamském údolí Ia Drang poprvé střetli Američané s nepřáteli z komunistického severního Vietnamu. Tři sta devadesát pět amerických vojáků mělo proti sobě desetinásobný počet nepřátel, kteří navíc byli na svém území. Následné třídenní boje vstoupily do historie jako počátek vietnamské války... Film scenáristy a režiséra Randalla Wallace zachycuje nejen pekelnou bitvu, která se v "údolí stínů" rozpoutala, ale též pocity lidí, kteří se jí účastnili. Nebyli to jen američtí a vietnamští vojáci - dramatické události totiž prožívali na dálku i jejich nejbližší, zejména manželky. Nicméně hlavním hrdinou je plukovník Hal Moore (Mel Gibson), upřímně věřící katolík a otec pěti dětí, ale především vynikající voják a stratég, který se neobává ani těch nejnebezpečnějších situací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (480)

sud 

všechny recenze uživatele

Celkem ucházející zábavná akce...., ale proboha!, tak si válečný film nepředstavuju. Válečný film má být hlavně o psychologii, o tom, že válka je vůl a když už dobrodružný válečný film, tak se spoustou akce a taky spoustou zvratů. "Údolí stínů" je typycky americký film pro americké diváky. Spoustu nátlaku na diváka, propagandy, patriotismu a kýče. Aby se neřeklo, hodili tam jedno setí napalmu do vlastních a protiválečný film je na světě?! Ovšem že ne. "Údolí stínů" daleko zaostává za ostatní válečnou klasikou (nejen s Vietnamskou tématikou) a bohužel ani přesvědčivý herecký výkon Mela Gibsona to nezachrání. 40%. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

M.GIBSON v roli, ve kterých mi sedí. Tedy v roli vůdce, který nám cpe myšlenku, že když (už) jít do války, tak né s plukovníkem AČR, ale s plukovníkem HAL MOOREM !! Dál je to klasika: 1.) napalm je humáč 2.) když nakládají většinu z roty ,,C" a je třeba je nahradit, rozhodně se tím nemyslí, že rota ,,C" hromadně odjela na dovolenou 3.) řekne-li umírající voják ,,jsem rád, že jsem mohl položit život za vlast", pousmějeme se asi my, pro který je položit život za vlast podobný, jako položit věnce na hrob neznámého vojína. Dobrý americký válečný film, ve kterým se hraje na city i tam, kde jste to ještě neviděli. A taky, že k národní hrdosti se prostě dá vychovat (nebo si o tom můžeme myslet svoje) a že se američani furt snaží pochopit (jedno a to samý) - Vietnam. (A bohužel se zněj nikdy nepoučí)!!! ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

"Dobré ráno, pane!" - "Čo si kurva rosnička?" Vidieť, že Wallace s Gibsonom sa od dôb naturalistického Statočného srdca ešte niečomu priučili. I keď sa ich krvou ostriekaný vojnový epos nestane čistou klasikou, mal by vami zatriasť a napraviť pachuť po KÓDE NAVAJO. Vskutku robustný veľkofilm - veľké bojové sekvencie, ktoré nás vďaka kamere (Dean Semler) a strihu zavedú doprostred vojnového chaosu, plus vynikajúce herecké obsadenie (Gibson, jeho pravá ruka Elliot, pilot Kinnear, fotograf Pepper). Inováciou v žánri sú neuveriteľne patetické okamihy, keď opustíme bojové pole a zameriame sa na rodiny bojujúcich. Kino Považan 2002 ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Randall napsal kámošovi Melovi Statečné srdce, a kámoš Mel slíbil kámošovi Randallovi , že si zahraje v jeho filmu. Ve filmu, který se tváří jako hlubokomyslné a řemeslně zvládnuté dílo, jímž není. Problém je v tom, že Wallace není příliš zdatný režisér, exteriéry, které mají simulovat Vietnam, jsou velmi nepřesvědčivé a některé scény (hlavně ta s naštvaným fotografem) působí tak trapně, až jsem se za pana Wallaceho styděl. Opravdu nečekaně špatný film. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

50 let za Stonem a 100 za Coppolou. Agitka s modrookým gerojem a pětníkovým moralizováním. Některé akční sekvence pěkné, ale ani zdaleka se nechytají na namové perly ze 70. a 80. let. Nepoučitelná kinematografie, která se po skvostné filmařině s myšlenkou opět při zpracování válečného tématu obrátí k laciným pózám a patosu (byť nepochybně dobře míněnému). ()

Galerie (88)

Zajímavosti (28)

  • Za bitvu v Údolí stínů byli tři američtí vojáci vyznamenání Medailí cti. (ČSFD)
  • Herci strávili dva týdny před produkcí ve Fort Benning v Georgii, kde Mooreova (ve filmu Mel Gibson) letecká jednotka v roce 1965 absolvovala výcvik. Den před začátkem produkce zorganizoval Randall Wallace bohoslužbu za ty, kteří přežili bitvu v Údolí stínů i za herce a štáb, kteří budou vyprávět tento příběh. (Taninaca)
  • Celkem bylo natočeno 150 hodin filmového materiálu. Tvůrcům trvalo 6 celých dní jen tento materiál zhlédnout. (ČSFD)

Související novinky

Bruckheimerův Tobruk?

Bruckheimerův Tobruk?

05.09.2008

Že by hollywoodský hitmaker chystal předělávku Marhoulova válečného filmu? To ne, ale v adaptaci románu Stevena Pressfielda Killing Rommel se rovněž staneme svědky bojů mezi spojeneckými vojsky a… (více)

Reklama

Reklama