Reklama

Reklama

V neděli 14. listopadu 1965 se ve vietnamském údolí Ia Drang poprvé střetli Američané s nepřáteli z komunistického severního Vietnamu. Tři sta devadesát pět amerických vojáků mělo proti sobě desetinásobný počet nepřátel, kteří navíc byli na svém území. Následné třídenní boje vstoupily do historie jako počátek vietnamské války... Film scenáristy a režiséra Randalla Wallace zachycuje nejen pekelnou bitvu, která se v "údolí stínů" rozpoutala, ale též pocity lidí, kteří se jí účastnili. Nebyli to jen američtí a vietnamští vojáci - dramatické události totiž prožívali na dálku i jejich nejbližší, zejména manželky. Nicméně hlavním hrdinou je plukovník Hal Moore (Mel Gibson), upřímně věřící katolík a otec pěti dětí, ale především vynikající voják a stratég, který se neobává ani těch nejnebezpečnějších situací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (480)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Četl jsem si o jednom z hrdinů a knížka (x) mě přivedla sem, ale je to vážně nešťastná filmová pocta bitvě v údolí Ia Drang. Už v první třetině vás trefí nebezpečně moc otravnýho patosu, tragických pohledů a modlení se, poté sice přijde spousta cool střílení a akce, ale také zmatku a blbostí. Takže než bych byl v závěru dojat, vyšel z toho slabý klišé kočkopes. Nevím no, když už chcete film na počest obětí, nestačí vzít Mela Gibsona, představoval bych si celkově větší cit a lepší úroveň. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tento film nahradil a našiel presne tú štrbinu, ktorá chýbala medzi vojnovými filmami. Ukážka akcie a vojnových scén bola priam ukážková, rovnako ako aj taktický scenár boja. Strihy medzi bojiskom a úmrtnými oznámeniami boli premyslene načasované a vôbec celý nápad, spraviť film aj z pohľadu tŕpnucich rodín bol veľmi efektný. Trošku obrať na zase raz prehnanom amerikanizme a bolo by to ešte lepšie. 80%. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušný príspevok do žánru, handicapovaný iba lacne pojatou obrazovou formou a tiež prehnaným patetizmom (spomalené zábery). Ináč ale We Were Soldiers nechýba ani spád, ani surová realičnosť, ani hutná myšlienková základňa, ani silná vodcovská osobnosť v podobe Mela Gibsona. Ten je najlepším na celom filme. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Možná zbytečně přehnaně patetický, ale jinak slušně natočený film, který se (jako mnoho jiných) opět rýpe v tématice vietnamské války. Herecké výkony, až na občasné přehrávání, jsou na velice slušné úrovni, některé hudební motivy mají patřičný náboj a dokážou diváka "oslovit", ale i přes udělené čtyři hvězdičky to není ani zdaleka čistých 80%. Tak jako u mnoha dalších válečných filmů je trochu méně snadná orientace diváka v postavách - většinu z těch méně důležitých dokáže bezpečně poznat až po smrti. Ale jinak má příběh spád (místy snad až moc příkrý) a kromě páru vyloženě hluchých míst se běžný ne příliš náročný "konzument" nebude asi příliš nudit. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Možná jsem se rozmazlil válečnými peckami co jsem viděl před tímto filmem (Black Hawk, Private Ryan..) Tohle mě moc nebavilo. Ty manželky jak se chodily nenápadně vysmívat ostatním, že druhým umřel manžel a jim ješte ne.. na přes držku. Hudba byla sice hezká, ale jedna pisnička tam snad zahrála šestkrát? Má to svoji kvalitu a potenci, ale bud to mě nebere ten Vietnam a nebo mě to prostě nevtáhlo do děje. Pár dobrých scén se, ale najde. Celkem průměrný masakr. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (28)

  • Hal Moore (Mel Gibson) je ve filmu označován jako plukovník, ale znak jeho hodnosti (stříbrný list) vypovídá o tom, že je podplukovník. Plukovník americké armády totiž nosí znak stříbrného orla se štítem na hrudi a šípy v pařátech. (maca10)
  • Žluté nášivky s koňskou hlavou a černým pruhem na uniformách amerických vojáků, včetně velícího důstojníka Moorea (Mel Gibson), jsou 1. divize kavalerie (1st Calvary Division). Ve filmu je několikrát zmíněn generál Custer, známý pro prohranou bitvu 7. kavalerie u Little Bighornu v roce 1876. 7. kavalerie byla začleněna do 1. divize kavalerie v roce 1921 jako 7. pluk (7th Cavalry Regiment, 1st Calvary Division). Byli to právě vojáci 7. pluku 1. divize kavalerie, kteří svedli bitvu v údolí Ia Drang v roce 1965. (Josef.Svejk)
  • Za bitvu v Údolí stínů byli tři američtí vojáci vyznamenání Medailí cti. (ČSFD)

Související novinky

Bruckheimerův Tobruk?

Bruckheimerův Tobruk?

05.09.2008

Že by hollywoodský hitmaker chystal předělávku Marhoulova válečného filmu? To ne, ale v adaptaci románu Stevena Pressfielda Killing Rommel se rovněž staneme svědky bojů mezi spojeneckými vojsky a… (více)

Reklama

Reklama