Reklama

Reklama

V neděli 14. listopadu 1965 se ve vietnamském údolí Ia Drang poprvé střetli Američané s nepřáteli z komunistického severního Vietnamu. Tři sta devadesát pět amerických vojáků mělo proti sobě desetinásobný počet nepřátel, kteří navíc byli na svém území. Následné třídenní boje vstoupily do historie jako počátek vietnamské války... Film scenáristy a režiséra Randalla Wallace zachycuje nejen pekelnou bitvu, která se v "údolí stínů" rozpoutala, ale též pocity lidí, kteří se jí účastnili. Nebyli to jen američtí a vietnamští vojáci - dramatické události totiž prožívali na dálku i jejich nejbližší, zejména manželky. Nicméně hlavním hrdinou je plukovník Hal Moore (Mel Gibson), upřímně věřící katolík a otec pěti dětí, ale především vynikající voják a stratég, který se neobává ani těch nejnebezpečnějších situací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (480)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Promiň Hale, nemůžu za to, ale tenhle film mi prostě nesednul. Válečný je sice dosti, jen je problém v tom, že začíná poněkud křesťansky a strašně moc nábožensky, rovná se, nudně. Po chvíli se přejde na akci, která se nezastaví, je zábavná, je dobře udělaná, ale to je tak vše. Já si z toho filmu nedokážu zapamatovat výraznější scénu a to by válečné filmy měly plnit. Nevidím žádného spolubojovníka, který tahá půlku těla svého kamaráda, nevidím, nic, tak mohutně velkého, co by mě mohlo dojmout a vystrašit už samotným slovem válka. Údolí stínů je dobrý film, ale s těmi nejlepšími válečnými filmy se nedá srovnávat. A o to mu právě jde. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Možná jsem se rozmazlil válečnými peckami co jsem viděl před tímto filmem (Black Hawk, Private Ryan..) Tohle mě moc nebavilo. Ty manželky jak se chodily nenápadně vysmívat ostatním, že druhým umřel manžel a jim ješte ne.. na přes držku. Hudba byla sice hezká, ale jedna pisnička tam snad zahrála šestkrát? Má to svoji kvalitu a potenci, ale bud to mě nebere ten Vietnam a nebo mě to prostě nevtáhlo do děje. Pár dobrých scén se, ale najde. Celkem průměrný masakr. ()

Reklama

Lynn 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson se modlí doslova v každém filmovém políčku a jeho hrdý pohled patriota nelze přehlédnout. Jestli mi někdo chce tvrdit, že je to Wallaceův film, tak ho rovnou odesílám někam. Tady je absolutně jasné, kdo držel v rukou producentské otěže a prosazoval si svoje nápady. Díky, ale modlící se patrioti vážně nejsou můj šálek kávy. No ale Američani z toho byli jistě paf... ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Le Massacre! V úvodu se seznámíme s těmi fajn americkými hochy a jejich skvělými manželkami, aby za pár desítek minut vypuklo peklo nepřetržitého křiku a rachotu, ve kterém se bez bázně a hany prochází Mel, udílející rozkazy na všechny strany. Ťamani jsou zase tak trochu za ťulpasy, neschopné trefit vlastní nohu, natož nepřítele, ale přinejmenším nejsou představeni jako zlé bestie... prostě jen lidi s jinými ideály, zakutaní v kopci jak termiti a zaplavující krajinu zrovna tak. Strhávám hvězdičku A) za náboženskou agitku B) za přílišný patriotismus. Kdyby se film více do hloubky věnoval lidem a válce, kdyby výrazně ubylo amerických vlasteneckých a náboženských keců, kdyby to zkrátka nebylo až TOLIK americké... Ale na "kdyby" se nehraje a nemůžu tvrdit, že by mě tenhle film zklamal, rozhodně jsem se nenudila. Zmatek, špína, řev a krev - přišlo mi to jako celkem realisticky ztvárněné válečné běsnění a hodlám se na to jednou podívat znovu. Prozatím zůstávám u solidních 70%. Jestli nejste udělaní z Melových modrých kukadel, klidně jednu až dvě hvězdičky strhněte:-). ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Prumerny titul snazici se prizivit na vlne oblibenosti valecnych filmu, kterou zapocal Saving Private Ryan. Bohuzel trpi castym jevem americke produkce - omletymi patriotyckymi klise bez radne hloubky a emotivne plochymi scenami. Mel Gibson snad v nejhorsi forme, v jake jsem ho videl. Opravdove zklamani, Vietnam je uz proste pase..... ()

Galerie (88)

Zajímavosti (28)

  • Nášivka, kterou nosí vojáci ve filmu na levém rameni, je bílá hvězda s vyobrazeným idiánem. Znak užívala už 2. pěší divize, která jako první vstoupila v roce 1945 do Plzně. V současnosti je tento znak využíván hokejovým klubem HC Škoda Plzeň. (karda1)
  • Celkem bylo natočeno 150 hodin filmového materiálu. Tvůrcům trvalo 6 celých dní jen tento materiál zhlédnout. (ČSFD)
  • Ačkoli se jména většiny vojáků nedozvíme, tak pro každého opravdového vojáka, který se v roce 1965 účastnil bitvy, byl určen konkrétní herec. Štáb dbal i na to, aby herci byli svým předobrazům podobní. (ČSFD)

Související novinky

Bruckheimerův Tobruk?

Bruckheimerův Tobruk?

05.09.2008

Že by hollywoodský hitmaker chystal předělávku Marhoulova válečného filmu? To ne, ale v adaptaci románu Stevena Pressfielda Killing Rommel se rovněž staneme svědky bojů mezi spojeneckými vojsky a… (více)

Reklama

Reklama