Reklama

Reklama

V neděli 14. listopadu 1965 se ve vietnamském údolí Ia Drang poprvé střetli Američané s nepřáteli z komunistického severního Vietnamu. Tři sta devadesát pět amerických vojáků mělo proti sobě desetinásobný počet nepřátel, kteří navíc byli na svém území. Následné třídenní boje vstoupily do historie jako počátek vietnamské války... Film scenáristy a režiséra Randalla Wallace zachycuje nejen pekelnou bitvu, která se v "údolí stínů" rozpoutala, ale též pocity lidí, kteří se jí účastnili. Nebyli to jen američtí a vietnamští vojáci - dramatické události totiž prožívali na dálku i jejich nejbližší, zejména manželky. Nicméně hlavním hrdinou je plukovník Hal Moore (Mel Gibson), upřímně věřící katolík a otec pěti dětí, ale především vynikající voják a stratég, který se neobává ani těch nejnebezpečnějších situací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (480)

SeBig 

všechny recenze uživatele

Možná jsem se rozmazlil válečnými peckami co jsem viděl před tímto filmem (Black Hawk, Private Ryan..) Tohle mě moc nebavilo. Ty manželky jak se chodily nenápadně vysmívat ostatním, že druhým umřel manžel a jim ješte ne.. na přes držku. Hudba byla sice hezká, ale jedna pisnička tam snad zahrála šestkrát? Má to svoji kvalitu a potenci, ale bud to mě nebere ten Vietnam a nebo mě to prostě nevtáhlo do děje. Pár dobrých scén se, ale najde. Celkem průměrný masakr. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Áno, áno, je to film skrz naskrz prelezený americkým pátosom a vlastenectvom, ale je to aj film s dobre natočenými bojovými scénami s tématikou vietnamskej vojny. Navyše oceňujem aj snahu o sprostredkovanie pohľadu z druhej strany na strach a úzkosť najbližších rodín. Celkový dojem slušný a Mel Gibson vynikajúci. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

Dokonalý válečný film s Melem Gibsnem. Film má nádhernou hudbu - soundtrack se opravdu vyvedl a patří mezi mé oblíbené, které rád poslouchám. Příběh je dost dobrý, jednoduchý, Mel hraje dobře, postava velitele mu padla. Je zde hodně kace, není nějk nápaditá, ale není nuda. Konec bych trošku vylepšil, přežije jen Mel a i ten jeden voják, kterému jsem fandil nepřežil, což mě zklamalo. Ale nevadí, líbilo se mi i jak manželka Mela rozdávala dopisy manželkám, kterým vojáci ve válce zmeřeli, bylo to dojemné a upřímné. Celkově film hodnotím na 86% = **** ()

sud 

všechny recenze uživatele

Celkem ucházející zábavná akce...., ale proboha!, tak si válečný film nepředstavuju. Válečný film má být hlavně o psychologii, o tom, že válka je vůl a když už dobrodružný válečný film, tak se spoustou akce a taky spoustou zvratů. "Údolí stínů" je typycky americký film pro americké diváky. Spoustu nátlaku na diváka, propagandy, patriotismu a kýče. Aby se neřeklo, hodili tam jedno setí napalmu do vlastních a protiválečný film je na světě?! Ovšem že ne. "Údolí stínů" daleko zaostává za ostatní válečnou klasikou (nejen s Vietnamskou tématikou) a bohužel ani přesvědčivý herecký výkon Mela Gibsona to nezachrání. 40%. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $75miliónovTržby USA $78,122,718Tržby Celosvetovo $114,660,784║ Režisér Randall Wallace potvrdil že je viac než zručný režisér, z príbehu saje veľa emócií, surovej akcie, vojnovej neúprosnej brutality, popri tom stíha slušne rozvíjať ľudské príbehy, či už priamo na krvavom fronte ale aj v zákutiach domov tŕpnucich manželiek, k tomu pekne sadne vizuál(kamera Dean Semler) aj hudba(Nick Glennie-Smith). Možno miestami to príde až moc patetické a patriotizmus, či kresťanstvo prezentujúci Gibson to trošku miestami preháňa ale dá sa toto Americké vojnové utápanie uniesť. Ináč Gibson opäť ťahúňom, dobre sekunduje kamenný "dedo" Sam Elliott. Jeden z mála tých skutočne prínosných kvalitných filmov o vojne, natočených v novom tisícročí. /videl v kine: 90%/ ()

Galerie (88)

Zajímavosti (28)

  • Ačkoli se jména většiny vojáků nedozvíme, tak pro každého opravdového vojáka, který se v roce 1965 účastnil bitvy, byl určen konkrétní herec. Štáb dbal i na to, aby herci byli svým předobrazům podobní. (ČSFD)
  • Film vznikl podle vzpomínkové knihy "We Were Soldiers Once… And Young" generálporučíka ve výslužbě Harolda G. Moorea (ve filmu Mel Gibson) a válečného zpravodaje Josepha L. Gallowaye (Barry Pepper), jenž se skutečné bitvy zúčastnil jako pozorovatel. Oba autoři se na snímku podíleli jako odborní poradci. (ČSFD)
  • Režisér a scenárista Randall Wallace koupil filmová práva za své vlastní peníze, aby měl při natáčení volnou ruku a nikdo mu do práce nemluvil. (jenik71)

Související novinky

Bruckheimerův Tobruk?

Bruckheimerův Tobruk?

05.09.2008

Že by hollywoodský hitmaker chystal předělávku Marhoulova válečného filmu? To ne, ale v adaptaci románu Stevena Pressfielda Killing Rommel se rovněž staneme svědky bojů mezi spojeneckými vojsky a… (více)

Reklama

Reklama