Reklama

Reklama

Cesta kolem světa za osmdesát dní

  • Československo Cesta kolem světa za 80 dní (více)
Trailer
Dobrodružný / Komedie / Rodinný
USA, 1956, 175 min

Předloha:

Jules Verne (kniha)

Kamera:

Lionel Lindon

Hudba:

Victor Young

Hrají:

Cantinflas, David Niven, Finlay Currie, Robert Morley, Ronald Squire, Basil Sydney, Tim McCoy, Noël Coward, John Gielgud, Trevor Howard, Harcourt Williams (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1872 se vsadí distingovaný Angličan Phileas Fogg (David Niven) o 20 000 liber s členy svého klubu o to, že během 80 dní vykoná cestu kolem světa. V doprovodu svého sluhy Passepartouta se vydá na cestu, jist si svým vítězstvím. V Indii zachrání život indické princezně, která se k němu připojuje. Stále je však sledován inspektorem Fixem, který jej podezřívá z přepadení banky... Nákladný film, natočen podle románu Julese Verna sklidil mnoho ocenění, mezi nimi i 5 Oskarů. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Kresleny Willy Fog je bezpochyby zabavnejsi, ten realny se obcas ponekud tahne viz. zastavka ve Spanelsku, kde nejdriv 5 minut sledujete macho kaspara jak poskakuje po stole a vsichni okolo jsou z toho komplet odvareni, abyste mohli nasledujicich 10 minut trpet u sledovani dalsiho saska, ktery se protaci dokola s bykem v arene. Ocividne i ten byk se u toho nudil. Ve vysledku tak po 2h cekate, ze uz je davno konec, ale ona je to teprve polovicni intermission. Neznamena to ale, ze je to spatny film, ono to cestovani kolem sveta, kdy si za par hodin projedete nejakych 10 svetovych lokaci snad ani nemuze dopadnout spatne a pod 4* stejne nepujdu. Kdyby ale nekdo prostrihal tak 30 minut zbytecnych scen, prokazal by svetu velkou sluzbu. 7/10 ()

lamps 

všechny recenze uživatele

V jednotlivostech místy velmi nápadité, hravé a vtipné, sympaticky odkazující k různým žánrovým vzorcům skrze filmová prostředí nebo volbu herců do cameo rolí (Buster Keaton ve vlaku). Ale kdyby to bylo o hodinu kratší, nic by se nestalo - celá řada dílčích konfliktů jen povinně oddaluje vyvrcholení a uměle znesnadňuje hrdinům jejich cestu, přičemž se scénář kolikrát vůbec nenamáhá segmenty nějak soudržně pospojovat. David Niven velmi dobrý, ale jinak z toho ta unylá britskost sálá tím zážitkově nešťastným způsobem.. ()

Reklama

Janega 

všechny recenze uživatele

O tú polhodinku by sa aj dala skrátiť táto cesta. Už len úvodný 5 minútový prológ je úplne zbytočný, nič do samotného príbehu neprinášajúci. Naopak zas chválim ukázanie krásnych scenérii krajín a aj ich kultúru, keďže ide o cestovateľský film, takže tieto pasáže mi zas prídu dobre spracované. Je to tak medzi 3 a 4 hviezdami. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem klasika. Krásná adaptace. Výborné herecké výkony - skvělý David Niven, výprava. Jediným mínusem je jen dlouhá stopáž, ale je v ní obsaženo vše z Verneova románu, takže ta filmu rozhodně na hodnocení neubírá. Film má své kouzlo, které působí i na diváky.Asi nejklasičtější dobrodružství se vším všudy, které jsem viděl. V ničem nezklamalo. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém by se dala s lehkostí vystříhat polovina stopáže. Věřte mi, že nepřeháním. Vážně nechápu proč jsou ve filmu například odporné 10 minutové tancovačky ve španělském stylu, snad hodinové býčí zápasy a plno dalších kokotin, které nemají ve filmech co pohledávat. Není mi jasné dle čeho se tvořilo obsazení, ale je na můj vkus úděsné. Cenu nejnesympatičtější postavičky bych udělil kokotovi Passepartoutovi, který mi znepříjemňoval celý film. Naopak musím vyzdvihnout scénku, kdy ďábelští indiáni přepadnou vlak. Myslím, že na svoji dobu to bylo natočeno perfektně. Dávám 1*. Nevím, jak jinak ohodnotit film, v němž 3/4 stopáže je slovy nepopsatelná nuda. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Cesta kolem světa za 80 dní byl posledni film pro Hartcourta Williamse a Roberta Newtona. (sir-dave)
  • Snímek byl jako jeden z prvních natočen systémem Todd-AO na 70mm filmový formát. [zdroj: FNŘ 2010] (hippyman)
  • Film se k roku 2013 mohl pyšnit nepočetnějším zvířecím obsazení. Objevilo se v něm celkem 8 552 zvířecích rolí. Konkrétně se jednalo o 3 800 ovcí, 2 448 bizonů, 950 oslů, 800 koní, 512 opic, 17 býků, 15 slonů, 6 tchořů a 4 pštrosy. (ČSFD)

Reklama

Reklama