Reklama

Reklama

Ženich za 250 rupií

  • Česko Pan a paní '55 (festivalový název) (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Chudý kreslíř Preetam jednoho dne potká na tenisovém turnaji dívku Anitu, která je pod dozorem tety Sity Devi, bojovnice za ženská práva, jež ochraňuje neteř před muži. Nicméně Anitin otec v poslední vůli uvedl podmínku, že dědictví získá pouze tehdy, provdá-li se nejpozději měsíc po 21. narozeninách. Sita Devi se rozhodne zinscenovat svatbu… (Festival bollywoodského filmu)

(více)

Recenze (3)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Je až překvapivé, nakolik je tento film formou podobný takovým těm klasickým českým filmům z První republiky - a to jak zápletkou, tak hereckým projevem, prostředím (honosné interiéry britského stylu, saka a klobouky; jen ta sárí a pár palem v pozadí prozradí, že jsem v Indii), či typickými postavami (komediant, tulák, svérázná paní domácí a hlavně rozverné děvče na vdávání v pojetí krásné Madhubaly). Myslím, že kdybych to s fleku pustil babičce, tak s tím nebude mít žádný problém. A problém s tím nemám ani já, protože Mr. & Mrs. '55 je film skvěle napsaný, odehraný i natočený a po technické stránce ve všech ohledech snese srovnání s dobovou západní tvorbou (hlavně výborná kamera). Kvalitní proud zkrátka existoval v indickém mainstreamu odjakživa a černobílého Bollywoodu se netřeba obávat. Naopak si myslím, že jej neseznámení diváci ocení daleko víc, než romanticko-muzikálově-akční vlnu let devadesátých, na západě často vnímanou jako "typický Bollywood." ____________________ P.S: Musím oponovat Mr. Hawkeyemu, protože film netematizuje obecný konflikt mezi západní a indickou kulturou, ale pouze vyzdvihuje tradiční indický ideál manželského života oproti západním ideím (či spíše jejich karikaturám) feminismu a ženské emancipace. ___ Více zde: http://bollybaz.blogspot.com/2010/04/mr-mrs-55-americky-kabat-indicke-srdce.html ()

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Mladá Anita má po svatbě zdědit sumu peněz a její teta proto hbitě ujímá hledání ženicha. Shodou okolností nalezne karikaturistu Pritana, do kterého se Anita již zakoukala. Uspořádá formální svatbu, což se Pritanovi nelíbí a „unese“ Prábhu na venkov. Tam poznává Prábha rozdíl mezi západním a tradičním stylem života. Po několika peripetiích se za pomocí přítele vše vyřeší. Film mě svým námětem (svatba na oko) připomínal některé americké komedie, takže jsem se docela bavil. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Zábavná komedie mravů v Indii po osamostatnění, výborně zahraná a inscenovaná. V evroamerickém stylu, snad jen trochu písní navíc (viz The Fim Súfi, IMDb)...(70%) ()

Reklama

Reklama