Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Satira o viktoriánské Anglii v době války ukazuje v plné nahotě rozdíly mezi aristokracií a nejnižšími společenskými vrstvami. Herecký koncert Vanessy Redgrave a Johna Gielguda. Během neblahého nasazení britských jednotek v Balaklavě během Krymské války byli věrní vojáci, kteří slepě poslouchali rozkazy, posláni na jistou smrt. Příběh byl již předtím čtyřikrát zfilmován, zde však tvoří vlastní událost pouze jakýsi dodatek k hlavní zápletce. Snobští aristokraté a neúspěšní kariéristé spolu s nabubřelými aristokraty rozhodnou o 600 mužích, kteří jsou tisíce kilometrů od domova. Filmem proniká otevřeně protiválečný a satirický nádech, což graduje zejména, když se neschopní generálové mezi množstvím mrtvých těl přou o to, čí je to vina. Působivě jsou též zobrazeny vlastnosti jako fanatismus, odhodlání a slepá podřízenost, které způsobily smrt stovek vojáků. Snímek se může také pyšnit skvělým hereckým obsazením, jemuž dominují Trevor Howard, John Gielgud a Vanessa Redgrave. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kritická a historicky mnohem věrnější verze událostí a vylíčení aristokratického blbství oproti nesmyslu s Errolem Flynnem. Ti, kdo očekávají dobrodružství a hrdiny bez bázně a hany budou trpce zklamáni, což je asi důvod nízkého hodnocení. Skvělé výkony, nadhled a otevřená kritika britské tradice proti holé skutečnosti. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Britská záležitost každým coulem. Navíc s notnou dávkou sebekritiky i ironie o tom jak to všeobecně chodilo v britské armádě a jejím nejvyšším velení v devatenáctém století. Bohužel, podobné neshody, rivalita velitelů i stupidita se objevila i za druhé světové války... Vždy však na to doplatili muži v poli. Vysoce hodnotím animované předěly v příběhu, včetně úvodních titulků. Jinak se jedná o velmi kvalitně zpracovaný historický velkofilm. Milovníci kavalérií si užijí své! Samozřejmě nelze opominout výkony Howarda, Hemmingse (ano je to ten ze Zvětšeniny) ad... Komu se snímek líbil, doporučuji shlédnout i Lehkou jízdu. Ta je také o lehké jízdní avšak již za I. světové války. * * * * ()

Reklama

Dexx 

všechny recenze uživatele

Epizoda z Krymske valky, kdy se brigada britske jizdy nechala bez mrknuti oka pobit v nesmyslnem utoku, narizenem idiotskymi veliteli. Velmi kousave a kriticke vuci viktorianske Britanii, podporeno vybornymi vykony vsech zucastnenych. Pokud ale chcete videt oddychove dobrodruzstvi, sahnete radeji po verzi z roku 1936. ()

tartan 

všechny recenze uživatele

Najneslávnejší jazdecký útok v histórii v pôsobivo výpravnom a zároveň otvorene zosmiešňujúcom a v podstate protivojnovom filme (oproti staršej, dobrodružnejšej a naivnejšej verzii s E. Flynnom). Obludnú nádheru tohto útoku dokonale vystihol svojím nesmrteľným výrokom (a tak mu vystavil vhodný epitaf) francúzsky generál Bosquet, ktorý tento útok sledoval z blízkych pahorkov: "C’est magnifique, mais ce n’est pas la guerre: c'est de la folie." (Je to nádherné, ale nie je to vojna: je to bláznovstvo.) Zo 673 mužov účastniacich sa tohto útoku bolo 278 zabitých alebo zranených, pobitá alebo ťažko zranená zostala na bojisku ležať aj polovica britských koní. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

"Smutný den, až armádě budou velet muži, co vědí až moc dobře, co dělají." Nikoliv tak docela válečný film, ale spíše sonda do společenských vazeb dobové Británie na příkladu vojenského prostředí, tedy nám tolik blízká švejkovská paralela. To vše s tradicí dávkovaného, odlehčujícího ostrovního humoru (včetně animovaných pasáží - Zeman, M.Pythons), mnohostranně pestrou kompozicí, poetikou, neokázalým herectvím řady vedlejších rolí. V celkovém vyznění přesná střelba na dysfunkce rituálního řízení a strnule konzervativní společenské stratifikace, aktuálně pak dokonalý popis současného světa s všeprostupující nekompetencí a nezodpovědností (bankovní sektor, vnitřní i zahraniční politika) a idealismem na druhé straně. To vše shlédnuto v době aktuálního dění v okolí Sevastopolu a západního angažmá v islámském světě. Déja vu 1853-56. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Tony Richardson byl notoricky obtěžujícím režisérem. V jedné scéně chtěl, aby gardisté v bitvě na řece Almě nosili modré haleny, o kterých si myslel, že budou vypadat lépe na plátně než ty autentické šarlatově červené. Ustoupil až ve chvíli, kdy mu vojenský a historický poradce Boris Mollo pohrozil, že od projektu odstoupí. (AIMÉE)
  • První film, ve kterém se objevili Natasha Richardson a John Hallam. (ČSFD)
  • Pro zachování autenticity muži nepoužívali ve filmu žádný makeup a ženy jen ten, který byl v 19. století běžný. (ČSFD)

Reklama

Reklama